SiolNET. Sportal Drugi športi
1

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Bertoncelj kljub odprtju kavarne zavzeto na zadnjo tekmo sezone

1

termometer

Konec tedna bo na Češkem zadnja tekma sezone svetovnega pokala v moški in ženski športni gimnastiki 2012. V Ostravi bo Slovenijo zastopala osemčlanska vrsta na čelu s Sašem Bertoncljem in Tejo Belak.

Oba sta ta čas na svojih paradnih orodjih konju z ročaji oziroma preskoku prva na lestvicah svetovnega pokala Mednarodne gimnastične zveze FIG. Ob Bertonclju in Belakovi bodo v Ostravi nastopili Rok Klavora, Alen Dimic, Gregor Saksida in Žiga Šilc ter Fiona Novak in Ivana Kamnikar, medtem ko bo Mitja Petkovšek, ki si je z odličnimi spomladanskimi nastopi že zagotovil skupno zmago v svetovnem pokalu na bradlji, edino tekmo jesenskega dela sezone izpustil.

Bertoncelj že na Češkem s težjo sestavo?

Bertoncelj, ki na lestvici svetovnega pokala na konju vodi pred olimpijskim prvakom Madžarom Krisztianom Berkijem ter podprvakom iz Londona Britancem Louisom Smithom, ki si delita drugo mesto, se je odločil za nastop na Češkem, čeprav je sredi priprav na sezono 2013, v kateri telovadce čakajo tako evropsko kot svetovno prvenstvo, sredozemske igre in univerzijada. "Morda se zdi, da ta čas z mislimi nisem povsem pri gimnastiki, saj z dekletom odpirava še kavarno, a sem pravzaprav zelo dobro pripravljen. Včeraj mi je prvič uspela težja sestava na konju z izhodiščno oceno 16,7 točke. A moram reči, da se za tekmo nisem posebej pripravljal, niti nisem toliko delal na kondiciji, saj sem tako rekoč že osvojil skupno zmago v svetovnem pokalu na konju," je uvodoma pojasnil Bertoncelj

"S Sebastijanom (Piletičem, trenerjem) sva z mislimi že v naslednji sezoni, tako da sem se v tem času bolj posvetil učenju novih elementov, šele zadnja dva ali tri tedne pa sem začel prvine povezovati in se pripravljati tudi za tekmo," je dodal Škofjeločan in priznal, da potihoma razmišlja, da bi se morda že v Ostravi preizkusil s težjo sestavo: "Izgubiti nimam česa. V kvalifikacijah seveda ne bom izvajal težje sestave, ker mi ni treba. A ta čas sem ravno v fazi tekmovalnega cikla, ko rezultata ne potrebujem, bi bilo pa dobro, da bi poizkusil prikazati težko sestavo tudi v tekmovalnem pogonu. A seveda bo najprej treba brez napak opraviti kvalifikacije, da bom o čem takšnem sploh lahko razmišljal.''

Bertoncelj ima tudi pred to tekmo v mislih stopničke: "Moj cilj na vsaki tekmi so stopničke in tudi tokrat ni nič drugače. Zavedam se, da sodim med najboljše tri, tako da ne grem na tekmo s ciljem, da bi se uvrstil v finale, ampak z mislijo na zmagovalni oder. A seveda je najprej treba dobro telovaditi, prikazati sestavo brez napak v kvalifikacijah, šele nato lahko v finalu razmišljaš o kolajnah."

Klavora in Dimic za top 3

V igri, da sezono svetovnega pokala končata v "top 3", sta tudi še Klavora na parterju in Dimic na bradlji, oba sta dobro pripravljena za nastopa, a bosta morala dobre treninge prenesti tudi na tekmo. Visoke cilje imajo tudi v ženskem taboru, kjer je Belakova ta čas vodilna v svetovnem pokalu na preskoku, na gredi pa je na drugem mestu.

"Glede na to, da gre za zadnjo tekmo svetovnega pokala, so cilji za nas jasni. Glavni cilj je, da Teja obdrži skupno zmago na preskoku ter da skuša tudi na gredi osvojiti prvo mesto na lestvici. Za vodilno namreč zaostaja zgolj za sedem točk in če bi ji uspela dva dobra nastopa, bi lahko v žep pospravila dve zmagi ob koncu sezone. A Teja ta čas ni tako dobro pripravljena, saj smo z mislijo na evropsko in svetovno prvenstvo prihodnje leto večji del treningov namenili učenju novih skokov na preskoku," je pred odhodom na Češko dejal glavni trener ženske reprezentance Andrej Mavrič, ki dobre nastope pričakuje tudi od Kamnikarjeve in Novakove.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin