Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
5. 8. 2018,
16.14

Osveženo pred

5 let, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,05

Natisni članek

Glasgow evropsko prvenstvo gimnastika Teja Belak

Nedelja, 5. 8. 2018, 16.14

5 let, 8 mesecev

Glasgow, ep v športni gimnastiki

Belakova do osmega mesta na preskoku

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,05
Teja Belak | Foto Ana Kovač

Foto: Ana Kovač

Slovenska telovadka Teja Belak je na evropskem prvenstvu v Glasgowu v finalu preskoka osvojila osmo mesto. Naslov evropske prvakinje je osvojila Madžarka Boglarka Devai. Druga je bila Rusinja Angelina Melnikova, tretja pa Romunka Denisa Golgota.

Belakova je za svoja skoka, pri prvem je pri doskoku padla, dobila povprečno oceno 13,533.

Štiriindvajsetletna Ljubljančanka je v finalu EP nastopila petič v karieri in četrtič po vrsti. Leta 2015 in letos je bila osma, lani sedma, leta 2016 šesta, leta 2013, ko je prvič tekmovala v finalu prvenstva stare celine, pa četrta.

Devaijeva, lani na EP v Romuniji tretja, je slavila z oceno 14,349. Melnikova je končala na drugem mestu z oceno 14,233, Golgota na tretjem z oceno 14,166.

"Ko je deska trša, te moti vsaka stvar"

Belakova je v finalu nastopila kot četrta po vrsti. Pred njo z izjemo Devaijeve nobena telovadka skoka ni naredila 100-odstotno, na žalost slovenskega tabora pa se tudi Belakovi ni izšlo po načrtih.

"S tem skokom imam malo težav, ker mi je težji kot drugi. Ko je deska trša, te moti vsaka stvar. Na ogrevanju mi je šlo dobro, ampak na koncu se ni izšlo. Drugi skok je bil zelo lep, naredila sem ga kot znam. Tudi če bi danes nastopila s težjim skokom, mi ne bi nič pomagalo," so bile prve misli Belakove.

Malce je potožila tudi nad sodniškim kriterijem, po njenem mnenju so nekatere tekmovalke dobile previsoko oceno. Ne glede na vse je bil njen zaključek realen: "Tudi če bi prvi skok naredila kot ga znam, bi mi malce zmanjkalo do tretjega mesta. Čeprav sem takšno oceno, kot jo je danes Golgota, že dosegla. Po vseh poškodbah sem zadovoljna, da mi je uspelo priti v finale. Treba je gledati naprej."

Razdelili vse medalje v ženski športni gimnastiki

V Glasgowu so danes razdelili še zadnje štiri komplete medalj najboljšim po orodjih. Na preskoku je slavila Madžarka Boglarka Devai, na dvovišinski bradlji Belgijka Nina Darwael, na gredi Nizozemka Sanne Wevers in na parterju Francozinja Melanie De Jesus.

Devaijeva je na preskoku za prvo mesto dobila oceno 14,349. Družbo na zmagovalnem odru sta ji delali Rusinja Angelina Melnikova s 14,233 in Romunka Denisa Golgota s 14,166.

Darwaelova je prepričala z oceno 14,733. Druga je bila Švedinja Jonna Adlerteg (14,533), tretja pa Rusinja Angelina Melnikova (14,366).

Olimpijska prvakinja na gredi iz Ria de Janeria 2016 Weversova je na prvem mestu slavila z oceno 13,900. Derwaelova je končala na drugem mestu z oceno 13,600, Francozinja Marine Boyer na tretjem z oceno 13,166.

Na parterju je bila prva De Jesusova z oceno 13,766, druga je bila Romunka Denisa Golgota (13,600), tretja pa Belgijka Axelle Klinckaert (13,400).

"Želela je več, kot v tem trenutku lahko"

Črto pod zadnji slovenski nastop ženske reprezentance na EP je potegnil še selektor Andrej Mavrič: "Žal se je zgodilo, da je padla. Zame to ni bilo presenečenje, to se je ponovilo na drugi tekmi, tudi na sredozemskih igrah se je. Razlog je verjetno malo prevelika želja po rezultatu. Teja je petič v finalu EP. Zelo močno si želi medalje. Želela je več, kot v tem trenutku lahko. Preveč je razmišljala o drugem skoku, zato ni naredila prvega, kot je treba. Dejstvo je, da ima premalo ponovitev prvega skoka zaradi bolečin v nogi in vseh zadev. Enostavno ni bila dovolj dobro pripravljena, da bi pokazala kaj več."

Slovenske telovadke se v ponedeljek zjutraj vračajo domov, po krajšem predahu pa jih čakajo priprave na drugi vrhunec sezone - oktobrsko svetovno prvenstvo v Dohi.

V Glasgowu zdaj sledijo trije dnevi gimnastičnega premora, v četrtek pa s tekmovanji začnejo telovadci. Od Slovencev bosta finale lovila Sašo Bertoncelj na konju z ročaji in Rok Klavora na parterju.

Telovadke na drugi vrhunec sezone z drugačnimi cilji

Slovenska ženska reprezentanca v športni gimnastiki je z današnjim finalnim nastopom Teje Belak končala evropsko prvenstvo v Glasgowu. To je bil prvi vrhunec sezone, drugi bo jesensko svetovno prvenstvo, kamor izbranke selektorja Andreja Mavriča odhajajo z drugačnimi cilji - lovile bodo 24. mesto na ekipni tekmi.

"Na SP gremo po dober rezultat z ekipo. Če se uvrstimo med 24., imamo lahko na naslednjem SP 2019, ki je izbirno za olimpijske igre, tri tekmovalke, drugače dve. Za preskok se bom skušala čim bolje pripraviti, bo pa težje, ker bom morala delati še druga orodja," je pojasnila Belakova.

To pa še ne pomeni, da bo preskok, orodje, na katerem je najboljša, zaradi SP postavila povsem ob stran. "Na SP je težje priti v finale. Treba bo skočiti drugačen skok. Osredotočila se bom na ekipo. Preskok bom poskusila, ne bom ga dala na stran. Borila se bom in verjetno poskusila s težjim skokom, ki ga že toliko časa obljubljam," je povedala Belakova.

"Na SP imamo dva izziva. Prvi je, da se ekipa uvrsti med 24 in si omogoči nastop na naslednjem SP, kar drugače ni možno. Teja na SP še ni bila v finalu, to je drugi izziv. To bomo lovili. Realno vemo, da je SP v primerjavi z EP velika razlika. V Južni Ameriki, ZDA, Aziji imajo zelo močne tekmovalke na preskoku. Izziva sta bolj želja kot realen načrt," pa je dodal selektor Mavrič.

EP v gimnastiki Glasgow Rusinje mnogoboj
Sportal Ruske telovadke ubranile ekipni naslov
Sašo Bertoncelj
Sportal Bertoncelj in Klavora na EP po finale
Teja Belak
Sportal Belakova četrtič po vrsti v finalu EP, pred Kysselefovo preveč Rusinj
Ne spreglejte