SiolNET. Sportal Drugi športi
0,11

termometer

  • Messenger
  • Messenger
tokio 2020

Pozivi k prestavitvi OI se vrstijo, Bach pa še kar vztraja

0,11

termometer

koronavirus, Tokio 2020
Američani upajo, da bodo olimpijske igre prestavljene. Foto: Reuters

Vrstijo se pozivi za preložitev poletnih olimpijskih iger. Številne športne federacije dvomijo, da bodo v Tokiu lahko izpeljali OI v načrtovanem terminu od 24. julija do 9. avgusta zaradi pandemije koronavirusa in so na to tudi glasno opozorile. Medtem predsednik Mednarodnega olimpijskega komiteja Thomas Bach vztraja, da iger za zdaj ne bodo prestavili.

Bogdan Gabrovec Sportal OKS odločno za prestavitev OI: Svet ni nor, da bo šel v nemogoče zgodbe

Thomas Bach vztraja in pravi: igre niso nogomet

Thomas Bach Thomas Bach Foto: Reuters V zadnjem času so vse glasnejše športne organizacije, ki zaradi pandemije koronavirusa zahtevajo preložitev olimpijskih iger, a predsednik Mednarodnega olimpijskega komiteja Thomas Bach trmasto vztraja, da je za prestavitev še prekmalu. To je danes potrdil tudi v pogovoru za nemški radio SWR, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

"Odpoved bi uničila sanje 10.000 športnikov iz 206 držav in bi bila najmanj pravična odločitev," je dejal Bach in dodal, da je zaradi zapletenosti organizacije iger preložitev izredno zahtevna naloga.

"Igre niso nogometna tekma, ki se jo enostavno preloži na naslednjo soboto. Za vsako odločitev so potrebne zanesljive in jasne informacije, mi pa takih še nimamo. Seveda pa razmišljamo tudi o različnih drugih scenarijih," trdi Nemec, nekdanji olimpijski sabljaški prvak.

Nacionalno ameriško združenje za olimpijski in paralimpijski šport je namreč v petek izrazilo svojo popolno podporo Mednarodnemu olimpijskemu komiteju pri stališču, da še ni napočil čas za sprejemanje radikalnih odločitev o usodi letošnjih olimpijskih iger na Japonskem.

S takšnim mnenjem pa se ne strinjajo v vrstah ameriške plavalne zveze, ki ima onstran ZDA precejšnjo težo upoštevajoč izjemne uspehe ameriških športnikov v olimpijskih bazenih na čelu z Michaelom Phelpsom.

Predsednik USA Swimming Tim Hinchey je od generalne sekretarke ameriškega olimpijskega in paralimpijskega komiteja (USOPC) Sarah Hirshland v pismu "spoštljivo zahteval", da naj se USOPC zavzame za preložitev olimpijskih iger Tokio 2020 za eno leto, na leto 2021.

"Pozivamo USOPC, da kot vodja olimpijskega gibanja v Združenih državah uporabi svoj glas in se zavzame za športnike," je zapisal Hinchey.

Adam Peaty Sportal Na Škotskem brez odpovedi, Peaty z najboljšim časom sezone

Trenažni proces je onemogočen

Ameriška plavalna zveza se je za preložitev OI zavzela po posvetovanju s 85 reprezentanti, ki so izrazili svojo zaskrbljenost zaradi trenutnih razmer, ko so zaradi vpeljanih ukrepov za zajezitev širjenja covida-19 zaprti bazeni in s tem moten njihov trenažni proces in priprave na olimpijske igre.

"Pravilno in najbolj odgovorno bi bilo dati prednost našemu zdravju in varnosti ter prepoznati davek, ki jo pandemija že ima na priprave športnikov." "Pravilno in najbolj odgovorno bi bilo dati prednost našemu zdravju in varnosti ter prepoznati davek, ki jo pandemija že ima na priprave športnikov." Foto: Reuters

"Pravilno in najbolj odgovorno bi bilo dati prednost našemu zdravju in varnosti ter prepoznati davek, ki jo pandemija že ima na priprave športnikov," je zapisal Hinchey. "Naši športniki so pod velikim pritiskom, stresom, soočeni so tudi s tesnobo, njihovo duševno zdravje in dobro počutje pa bi morali biti med najvišje ocenjenimi prednostnimi nalogami," je še opozoril.

Za zdaj še niso odpovedali ali prestavili ameriških olimpijskih kvalifikacij, ki so na sporedu od 21. do 28. junija v Omahi v zvezni državni Nebraska.

Naknadno so se pozivom pridružili tudi v francoski plavalni zvezi ter Mednarodni olimpijski komite pozvali, da naj preložijo OI v Tokiu zaradi izbruha pandemije koronavirusa.

olimpijske igre tokio 2020 Sportal Tokio 2020: Športniki opozarjajo, da so prisiljeni tvegati zdravje

Priznali bi težak položaj

Stisko, v kateri so se znašli športniki, je v pogovoru za USA Today skušal opisati Bob Bowman, trener, ki je Phelpsa vodil do 28 olimpijskih odličij, 23 od teh najsijajnejših, zlatih.

"S preložitvijo iger bi v tem trenutku poslali jasen signal, da priznavamo položaj, v katerem so se znašli športniki, ki jim negotove razmere načenjajo tudi duševno zdravje," je dejal trener enega največjih olimpijskih šampionov vseh časov.

"Bojim se, da so zaradi trenutne negotovosti prisiljeni iskati načine, kako trenirati, s čimer pa dejansko od njih zahtevamo ravno nasprotno od priporočil, ki se nanašajo na preprečevanje širjenja koronavirusa, ter jih silimo, da te ukrepe ne upoštevajo," je opisal težke trenutke za ameriški in svetovni šport.

Vodja nemške atletike poziva k preložitvi OI

Predsednik nemške atletske zveze Jürgen Kessing je danes Mednarodni olimpijski komite pozval k preložitvi poletnih olimpijskih iger, načrtovanih za obdobje od 24. julija do 9. avgusta, zaradi pandemije koronavirusne bolezni.

"Želim si, da bi sledili zgledu Evropske nogometne zveze ter podobno, kot so v nogometu na naslednje leto prestavili evropsko prvenstvo, tudi v Mednarodnem olimpijskem komiteju za eno leto preložili olimpijske igre," je dejal vodja nemške atletike v izjavi za nemško tiskovno agencijo dpa.

Mednarodni olimpijski komite je tarča kritik športne javnosti, športnikov in trenerjev, ker še vedno vztrajajo pri izpeljavi olimpijskih iger po prvotnem načrtu in urniku, kljub pandemiji koronavirusa, zaradi katere so športniki prisiljeni prekiniti svoje redne treninge in priprave, trenutno pa so tudi odpovedani vsi olimpijski kvalifikacijski turnirji in tekme.

Tokio 2020 Foto: Reuters

Pridružili so se tudi ameriški in nemški atleti, olimpijski komite Brazilije ...

Nizu športnih zvez in nacionalnih olimpijskih komitejev, ki v teh dneh pozivajo k prestavitvi olimpijskih iger v Tokiu, sta se v zadnjih urah pridružila še ameriška atletska zveza in brazilski olimpijski komite. "Ljudje se soočamo z novimi občutki in čustvi, zato zdaj ni čas za pripravo na največje športno tekmovanje," so poudarili Brazilci.

Podobnega mnenja so tudi ameriški atleti, ki so pismo naslovi svojemu olimpijskemu komiteju. V njem so zapisali, da so atleti pod hudim stresom, saj se zavedajo, da se ne morejo primerno pripraviti za olimpijske igre.

"Na prvem mestu mora biti zdaj njihovo dobro počutje in zdravje, zato vljudno pozivamo ameriški olimpijski komite, da se zavzame za odpoved ali preložitev tako olimpijskih kot paraolimpijskih iger v Tokiu."

V petek sta enak apel v svet poslala predsednika olimpijskih komitejev Slovenije in Norveške, Bogdan Gabrovec in Berit Kjoell, za preložitev iger za eno leto pa so pozvali tudi v plavalnih zvezah Francije in ZDA. OI v Tokiu bi se morale začeti 24. julija.

Danes se je pozivom pridružil tudi predsednik nemške atletske zveze Jürgen Kessing. "Želim si, da bi sledili zgledu Evropske nogometne zveze ter podobno, kot so v nogometu na naslednje leto prestavili evropsko prvenstvo, tudi v Mednarodnem olimpijskem komiteju za eno leto preložili olimpijske igre," je dejal vodja nemške atletike v izjavi za nemško tiskovno agencijo dpa.

Mednarodni olimpijski komite je tarča kritik športne javnosti, športnikov in trenerjev, ker še vedno vztraja pri izpeljavi olimpijskih iger po prvotnem načrtu in urniku. Zaradi pandemiji koronavirusa so športniki prekinili treninge in priprave, trenutno pa so tudi odpovedani vsi olimpijski kvalifikacijski turnirji in tekme.

Preberite še:

Tim Gajser Sportal Tim Gajser trenira sam v gozdu in komaj čaka na nadaljevanje sezone #video

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin