Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
26. 6. 2022,
16.04

Osveženo pred

1 leto, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,26

Natisni članek

Moto GP Francesco Bagnaia Fabio Quartararo

Nedelja, 26. 6. 2022, 16.04

1 leto, 9 mesecev

VN Nizozemske, Assen, dirka

Zmaga za Italijana, Quartararo dvakrat na tleh

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,26
Francesco Bagnaia | Foto Reuters

Foto: Reuters

Italijan Francesco Bagnaia (Ducati) je zmagovalec dirke svetovnega prvenstva v motociklizmu v elitnem razredu motoGP v nizozemskem Assnu. Na drugem in tretjem mestu sta končala njegov rojak Marco Bezzecchi (VR46 Ducati) in Španec Maverick Vinales (Aprilia).

Brez točk pa je danes ostal vodilni v seštevku sezone, Francoz Fabio Quartararo. Prvi dirkač Yamahe je padel v petem krogu in dirko nadaljeval povsem v ozadju, toda v 13. krogu se je še enkrat znašel na tleh ter nato dokončno odnehal. 

Prva napaka Francoza je bila skorajda usodna tudi za Aleixa Espargaroja. Ta se mu namreč ni mogel izogniti in je tudi zapeljal v pesek, potem pa se je moral še sam prebijati nazaj proti vodilnim. A je bil pri tem uspešnejši, saj je bil kmalu spet v deseterici, z vztrajnostjo in napadi prav do konca pa se je v zadnjem krogu še prebil tik pod stopničke in tako ob odstopu Francoza iztržil relativno veliko točk v SP, kjer je glavni izzivalec Quartararoja.

Aleix Espargaro | Foto: Reuters Foto: Reuters Sredi dirke se je zdelo, da bo na dogajanje vplivalo tudi vreme, saj je začelo rahlo deževati, a je padlo le nekaj kapelj, tako da so dirkači ostali na stezi. Bagnaia je tako v ospredju lahko varno nadzoroval potek dirke in moral le paziti, da ne bi naredil podobne napake kot Francoz.

"Pravo olajšanje. Na zadnjih dveh dirkah nam ni šlo slabo, toda rezultata ni bilo. Zdaj smo zmagali in s tem dokazali, da smo močni in potrdili dobro delo," je bil uspeha vesel Bagnaia.

Zanj je današnja zmaga tretja v sezoni, s katero je prekinil niz dveh ničel na prejšnjih dveh dirkah.

Bolj razburljivo je bilo dogajanje za Bezzecchija in Vinalesa. Oba sta zdržala na mestih, ki sta jih imela, ter si tako prvič priborila stopničke. Italijan v poltovarniški Ducatijevi ekipi sploh prve v elitnem razredu, Španec pa prve za Aprilio. Pri slednji so bili na koncu lahko zelo zadovoljni, saj je Aleix Esparagaro v zadnjem krogu še prišel mimo Brada Binderja do četrtega mesta.

Bezzecchi si je danes pridirkal 2. mesto. | Foto: Reuters Bezzecchi si je danes pridirkal 2. mesto. Foto: Reuters "Kar brez besed sem. Fantastično je, da se mi to dogaja, najlepša hvala vsem, ki mi pomagajo, zdaj grem res lahko brez skrbi na počitnice," pa je prve stopničke pospremil Bezzecchi.

Po današnji ničli - to je bil sploh prvi odstop svetovnega prvaka v tej sezoni - tako Quartararo ostaja pri 172 točkah, kar še vedno pomeni, da krepko vodi v SP. A so se tekmeci približali, Aleix Espargaro je zdaj pri 151 točkah, Francoz Johann Zarco je tretji s 114.

Fernandezu zmaga v moto2 v Assnu

Augusto Fernandez je zmagovalec dirke svetovnega prvenstva v motociklizmu v razredu moto2. | Foto: Reuters Augusto Fernandez je zmagovalec dirke svetovnega prvenstva v motociklizmu v razredu moto2. Foto: Reuters Španec Augusto Fernandez (Kalex) je zmagovalec dirke svetovnega prvenstva v motociklizmu v razredu moto2 v nizozemskem Assnu. Drugi je bil Japonec Ai Ogura (Kalex), tretji pa Britanec Jake Dixon (Kalex). 

V skupnem seštevku sezone se je s tretjo zmago Fernandez povzpel na prvo mesto, kjer je s 146 točkami ujel danes četrtega Italijana Celestina Viettija. Le točko manj ima Ogura.

Sasaki zmagovalec moto3

Japonec Ayumu Sasaki (Husqvarna) je zmagovalec dirke svetovnega prvenstva v motociklizmu v najšibkejšem razredu moto3 v nizozemskem Assnu. Drugi je bil Španec Izan Guevara (Gasgas), tretji pa njegov rojak Sergio Garcia (GasGas). 

Skupno v seštevku sezone zdaj vodi Garcia s 182 točkami, Guevara jih ima 179.

Dirkače v motociklističnem SP zdaj čaka poletni premor, saj bo naslednja dirka v Silverstonu na sporedu šele 7. avgusta.

Preberite še:

Francesco Bagnaia
Sportal Bagnaia s prvega mesta v Assnu
Fabio Quartararo
Sportal Quartararo slavil na nemškem Sachsenringu
Ne spreglejte