Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matej Podgoršek COVER1

Ponedeljek,
6. 2. 2012,
11.34

Osveženo pred

4 leta, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Lotus Renault Romain Grosjean

Ponedeljek, 6. 2. 2012, 11.34

4 leta, 9 mesecev

Zadnji korak v izgradnji zmagovite ekipe (video)

Matej Podgoršek COVER1

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Lotus (lani Renault) se v sezono 2012 podaja po četrto mesto v konstruktorskem seštevku. To bo zadnje leto izgradnje zmagovite ekipe. K temu jim bo pomagal Kimi Räikkönen.

Cilj Lotusa v sezoni 2012 je četrto mesto, da prehitijo Mercedesa, predvsem pa, da se ustalijo kot resna ekipa iz zgornje polovice razpredelnice. "Sezona 2012 je po turbulentni 2011 zelo dobrodošla. Naše ambicije na stezi so še naprej visoke, obenem pa bi radi končali prestrukturiranje moštva, ki se je začelo pred letom dni. Imamo jasne cilje," je v intervjuju po predstavitvi novega dirkalnika, E20, povedal vodja ekipe, Eric Boullier. "Radi bi bili ena najboljših ekip, radi bi, da nas tako vidijo tudi drugi. Sezona 2012 bo zadnja sezona našega prilagajanja. Pričakujemo, da bomo v položaju, ko se bomo lahko borili za četrto mesto v konstruktorskem seštevku. Sezona 2012 bo zadnji korak v izgradnji zmagovite in ambiciozne ekipe." V 2013 pa gredo na zmage. Boullier dodaja, da že njihova dirkaška zasedba na čelu z nekdanjim svetovnim prvakom, Fincem Kimijem Räikkönenom, dokazuje najvišje možne cilje.

Kimi Räikkönen se zaveda, da bo letos težko zmagoval, kot mu je to uspevalo s Ferrarijem in McLarnom, a zato ne bo izgubil motivacije, ki jo je vedno imel. "Vedno se je govorilo o moji motivaciji, a to so pisali tisti, ki me ne poznajo in niso mogli vedeti, kako zelo sem motiviran. Če bi mislil, da nimam več motiva, bi nehal. Mislim, da sem v moji zadnji sezoni v formuli 1 odpeljal nekaj svojih najboljših dirk. Nikoli nisem imel težav z motivacijo." To je bila sezona 2009, ko je s Ferrarijem zmagal na eni dirki, bil skupno šesti in pogosto kazal znake zdolgočasenosti. Zdaj se po dveh letih dirkanja v svetovnem reli prvenstvu vrača, da dokaže, zakaj je leta 2007 osvojil naslov prvaka. "Vem, da ljudje od mene veliko pričakujejo, a sam bom zadovoljen, če bom vedel, da dajem sto odstotkov."

Njegov ekipni kolega bo mladi Francoz Romain Grosjean, ki je z Renaultom sedem dirk odpeljal leta 2009. "Izpolnile so se mi sanje. Zame bo to fantastičen izziv. Mislim, da ima ekipa letos zelo dobro posadko in lahko naredimo nekaj posebnega." Ker se je že učil ob boku Španca Fernanda Alonsa, se ne počuti kot novinec. "Nekaj dirkališč bo zame sicer novih, a mislim, da ne moremo reči, da sem novinec, saj že imam nekaj izkušenj. Recimo, da sem mlad dirkač, ki se mora v formuli 1 še vedno veliko naučiti." V minuli sezoni je Grosjean osvojil prvenstvo GP2 in jeseni odpeljal nekaj prostih treningov za Renault, kot se je Lotusovo moštvo imenovalo lani. "Formula 1 je velik izziv, letos pa bo največji, da na vsaki dirki iz dirkalnika iztisnem maksimum. Napak ne sme biti."

Ne spreglejte