Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
1. 10. 2022,
21.59

Osveženo pred

1 leto, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,01

Natisni članek

Matej Žagar speedway

Sobota, 1. 10. 2022, 21.59

1 leto, 6 mesecev

Torun, SP v speedwayju

Zadnja zmaga sezone Vaculiku, Zmarzlik naslov prvaka potrdil z drugim mestom

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,01
Bartosz Zmarzlik | Bartosz Zmarzlik je naslov prvaka potrdil z drugim mestom. | Foto Guliverimage

Bartosz Zmarzlik je naslov prvaka potrdil z drugim mestom.

Foto: Guliverimage

Letošnja sezona svetovnega prvenstva v spedwayu se je danes končala z deseto dirko v poljskem Torunu. Zmagal je Slovak Martin Vaculik. Naslov prvaka si je že pred zadnjo postajo sezone zagotovil Poljak Bartosz Zmarzlik, ki je bil danes drugi.

Odločitev o letošnjem prvaku je padla že na predzadnji dirki na Švedskem, kjer je Danec Leon Madsen, ki je edini še imel možnosti, da bi ga prehitel, končal v polfinalu. Zmarzlik je, čeprav je bil prvak že pred finalom, na tisti dirki zmagal in tako na najboljši način potrdil tretji naslov svetovnega prvaka v karieri po letih 2019 in 2020.

Britanec Dan Bewley je bil sicer v tej sezoni prvi, ki mu je uspelo zmagati na dveh dirkah (Vroclav, Cardiff). Na prvih petih so se zmag veselili Zmarzlik v hrvaškem Goričanu, Avstralec Max Fricke v Varšavi, Slovak Martin Vaculik v Pragi, Poljak Patryk Dudek v nemškem Teterowu in Danec Anders Thomsen v poljskem Gorzowu. V finišu sezone pa je bil najboljši Zmarzlik, ki je dobil najprej dirko v danskem Vojensu in potem še tisto v švedski Malilli.

Na današnji zadnji dirki sezone 2022 so v finalu nastopili Zmarzlik, še en domačin Maciej Janowski, Madsen in Vaculik. Zadnjo zmago v sezoni in svojo drugo letošnjo je dosegel Vaculik, drugi je bil Zmarzlik, tretji pa Madsen.

Skupno je v seštevku sezone tako na prvem mestu Zmarzlik zbral prepričljivih 148 točk, drugi je bil Madsen s 117, tretji pa Dudek s 100, do šestega mesta, ki še zagotavlja neposredno uvrstitev v elitno tekmovanje v sezoni 2023, pa so končali še Britanec Robert Lambert (97), Bewley (93) in Šved Fredrik Lindgren (92).

V zadnjih letih je v SP dirkal tudi slovenski dirkač Matej Žagar, ki pa ga letos ni bilo med stalnimi vozniki. Nastopil pa je na prvi dirki sezone v Goričanu s posebnim povabilom organizatorjev, končal na šestem mestu in osvojil 11 točk za SP. To ga v pravkar končani sezoni uvršča na 18. mesto med 26 dirkači, ki so v letošnjem SP dobili vsaj točko.

 

Ne spreglejte