Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matej Podgoršek COVER1

Torek,
21. 2. 2012,
9.28

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Mercedes Michael Schumacher Nico Rosberg

Torek, 21. 2. 2012, 9.28

8 let

W03 iz 4.500 delov za prvo zmago (video)

Matej Podgoršek COVER1

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Mercedes AMG je kot zadnja od ekip z vrha razpredelnice predstavila svoj dirkalnik za sezono 2012. W03 bosta vozila veteran Michael Schumacher in Nico Rosberg.

Pol ure pred pričetkom prvega dne testiranj v Barceloni je Mercedes odkril svoj novi dirkalnik - W03. V prvih dveh sezonah niso uspeli premagati Red Bulla, McLarna in Ferrarija, tako je njihova glavna želja za 2012, da se umešajo v boj z najboljšimi tremi moštvi in končno dosežejo prvo zmago.

Da bi bil dirkalnik še boljši, so Rossu Brawnu na pomoč prišli Bob Bell, nekdanji inženir Renaulta, Aldo Costa, še sredi lanske sezone tehnični direktor Ferrarija, in Geoff Willis, ki je prej delal za Williams, BAR in Red Bull. Dirkaška zasedba tudi v tretji sezoni ostaja nespremenjena: sedemkratni prvak Michael Schumacher in Nico Rosberg, dirkač z največ odpeljanimi dirkami v formuli 1 brez zmage (od trenutno aktivnih).

W03 ne ponuja nič pretresljivega. Zaradi omejitve višine nosu imajo tudi oni stopničast nos dirkalnika, kot smo ga poimenovali. Spremenjen je tudi zadek dirkalnika, potem ko izpušni difuzor ni več dovoljen. Ta je na W03 zelo ozek, kompakten. Razvoj W03 se je začel že maja lani. W03 je sestavljen iz 4.500 delov (lanski je bil iz okoli 4.300 delov). Pravijo, da ima nižje težišče, je bolj uravnotežen in učinkovitejši od predhodnika. "W03 je dirkalnik, za katerega verjamem in upam, da bomo nanj ponosni in nam bo omogočil rezultate, za katere se vsi tako zelo trudimo," je dejal vodja ekipe Ross Brawn. "W03 je elegantna interpretacija trenutnih pravil in jasen korak naprej v smislu dizajna."

Mercedes je v Jerezu dirkal z lanskim dirkalnikom in na njem preizkušal nove Pirellijeve pnevmatike. Rosberg in Schumacher zdaj začenjata s preizkušanjem celotnega paketa. Nekaj 100 kilometrov sta odpeljala že minuli konec tedna. "Resno delamo na konkurenčnem dirkalniku. Šele čez nekaj tednov pa bo jasno, kako velik korak naprej smo naredili. Že zdaj pa lahko rečem hvala vsem v Brackleyju in Brixworthu za briljantno delo tekom zime in ves vložen trud. Vem, kakšno nagrado si želijo in sam jim jo bom skušal pridirkati. Pripravljen sem na novo bitko in komaj čakam, da se nova sezona začne," je strnil Michael Schumacher, ki pri 43 letih začenja svojo 19. sezono v formuli 1. Svojo zadnjo, 91. zmago je dosegel leta 2006, z Mercedesom pa ni bil še niti na stopničkah.

Ne spreglejte