Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matej Podgoršek COVER1

Petek,
14. 12. 2012,
8.58

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

reli WRC Volkswagen Sebastien Loeb

Petek, 14. 12. 2012, 8.58

8 let

Volkswagen lahko v Monte Carlu šokira

Matej Podgoršek COVER1

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Volkswagnovega pola R WRC bomo lahko zares sodili šele na četrti dirki na Portugalskem, a šokantna zmaga januarja v Monte Carlu ni izključena, meni legendarni Juha Kankkunen.

Juha Kankkunen ki je v 80. in 90. letih v svetovnem reli prvenstvu (WRC) osvojil štiri naslove prvaka in 23 zmag na 162 dirkah, zatrjuje, da bomo sodbo novemu polu R WRC lahko dali šele po četrti dirki na Portugalskem. Danes 53-letni Finec je s Volkswagnovim Touragom dirkal na reliju Dakar, s svojimi bogatimi izkušnjami pa tudi sodeloval pri razvoju pola R WRC. S tem bodo v novi Volkswagnovi tovarniški reli ekipi v sezoni 2013 dirkali Francoz Sebastien Ogier, Finec Jari-Matti Latvala in od dirke na Portugalskem naprej tudi Norvežan Andreas Mikkelsen.

"Do četrte dirke ne bomo zares vedeli, kako hiter je polo R WRC. Monte Carlo je preveč spolzek, tako da tam odločajo izbira pnevmatik, sreča in vreme. Tudi reli Švedska je zelo specifičen. Relija Mehika sicer ne poznam, a je daleč stran in na visoki nadmorski višini," razlaga Kankkunen. "Portugalska bo aprila prvi običajen makadamski reli in tam bomo dirkali s tremi avtomobili. Zato bomo šele tam videli pravi ritem Pola v primerjavi z drugimi dirkalniki."

Portugalska bo pravi pokazatelj razmerja moči

Pa vendarle: Finec ne izključuje morebitnega velikega presenečenja - zmage Ogierja ali Latvale že na januarskem reliju nad Monte Carlom. "Monte Carlo je reli, kjer se lahko zgodi prav vse, zakaj torej ne bi zmagali? Če se ti vse poklopi, se lahko zelo hitro znajdeš v prednosti sedmih minut ali nekaj tako norega. Zato je Monte tako zabaven. Vedno sem ga imel rad. A četudi si na Monteju hiter, to še ne pomeni, da boš tudi na drugih dirkah. Zato ponavljam: Portugalska bo šele pravi pokazatelj razmerja moči."

Loeb: Citroën ima v reliju več izkušenj

V Volkswagnu so si za prvo sezono zadali cilj uvrstitve na stopničke in šele za 2014 prve zmage. Tudi devetkratni prvak s Citroënom Sebastien Loebom, ki bo naslednje leto odpeljal le štiri dirke, o možnostih Volkswagna govori previdneje: "Če bodo povsem nared in na podobnem nivoju kot Citroën, nam lahko nudijo odpor. Če pa njihov dirkalnik ne bo povsem nared, nam bodo zelo težko konkurirali od prve dirke naprej. Citroën ima v reliju mnogo več izkušenj." In zato bodo zmagovali tudi brez njega, dodaja Francoz.

Ne spreglejte