Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
27. 6. 2017,
18.40

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,48

2

Natisni članek

Baku, formula 1 Niki Lauda Valtteri Bottas Kimi Raikkonen Ferrari Mercedes Sebastian Vettel Lewis Hamilton Formula 1

Torek, 27. 6. 2017, 18.40

6 let, 7 mesecev

Videti je, kot da so po dirki v Bakuju skoraj vsi sprti #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,48

2

Vettel Hamilton Baku | Foto Reuters

Foto: Reuters

Nedeljska dirka formule ena v Bakuju v Azerbajdžanu je sprožila nekaj sporov med dirkači, ki se še kar vlečejo. Najbolj sta se sprla najboljša dirkača prvenstva, Anglež Lewis Hamilton in Nemec Sebastian Vettel, po mnenju avstrijske legende Nikija Laude bi lahko obračunala tudi s pestmi.

Štirikratni svetovni prvak Vettel je na dirki v Azerbajdžanu povsem izgubil živce in razsodnost in s svojim ferrarijem namerno trčil v Hamiltonovega mercedesa. Poteza je bila "odvratna in nevarna", Vettel pa se je z njo "osramotil", je po osmi dirki sezone bentil Hamilton, a nemški dirkač, ki še vedno vodi v letošnjem svetovnem prvenstvu, je prepričan, da je za nevaren manever poskrbel prav Hamilton.



Kaj se je zgodilo?

V 19. krogu dirke, ko je karavana vozila za varnostnim avtomobilom, je Hamilton močno upočasnil na enem od ovinkov, Vettel pa je rahlo trčil v takrat vodilnega dirkača dirke. Nemec je ob tem povsem izgubil živce, prepričan je bil, da je Hamilton zaviral, zapeljal je ob bok vodilnega mercedesa in s svojim ferrarijem sunil vanj. Že med dirko je bil Vettel kaznovan z 10-sekundnim postankom v boksih, po dirki pa so mu komisarji prilepili še tri kazenske točke.

Nemec vztraja pri svojem, Hamiltona pogovor ne zanima

"Kdo je vozil nevarno?! Hamilton je ogrožal mene z nepričakovanim in nepotrebnim zaviranjem," se po dirki, na kateri je osvojil četrto mesto in v svetovnem prvenstvu ohranil prednost 14 točk pred Hamiltonom, ta je bil peti, še kar ni mogel pomiriti Vettel. Dan pozneje je medijem sporočil, da se bo z angleškim tekmecem pogovoril osebno.

Mednarodna avtomobilska zveza (FIA) je po dirki objavila analizo telemetrije Hamiltonovega dirkalnika in ugotovila, da Anglež v spornem trenutku ni zaviral, temveč je v ovinek le zapeljal zelo počasi, natančno tako, kot je to storil krog prej. "Seb sploh nima moje telefonske številke, sploh pa se z njim nimam kaj pogovarjati. Govoril bom na stezi," pa je Vettlu sporočil Hamilton.

Lauda brez dlake na jeziku: Seb je znorel!

Vettel je naredil veliko neumnost, napeti živci glavnih kandidatov za naslov prvaka pa so dokaz, da je prvenstvo letos sila izenačeno in zanimivo, je nekakšno splošno mnenje v karavani formule ena. Bitka med Hamiltonom in Vettlom se bo še zaostrila, in ne le na stezi, pa je prepričan legendarni avstrijski dirkač Niki Lauda, ki danes deluje kot svetovalec v moštvu Mercedes.

"Sebastian je prepričan, da ni naredil ničesar narobe. V glavi je čisto nekje drugje. Upam, da se bo kmalu spametoval," meni Niki Lauda. | Foto: Reuters "Sebastian je prepričan, da ni naredil ničesar narobe. V glavi je čisto nekje drugje. Upam, da se bo kmalu spametoval," meni Niki Lauda. Foto: Reuters

Bi se lahko petelina tudi stepla, so Laudo izzvali angleški novinarji? "Vsekakor! Sebastian je popolnoma znorel, Lewis ga bo nekega dne udaril. Ne z avtom, temveč s pestjo," je odgovoril in nadaljeval: "Sebastian je prepričan, da ni naredil ničesar narobe. V glavi je čisto nekje drugje. Upam, da se bo kmalu spametoval. Če nekomu trčiš v zadnjico, si kriv sam. Brez dvoma. Ampak, da potem odpelješ tekmecu ob bok in namerno trčiš vanj … Česa takega nisem videl še nikoli. Tega ne morem razumeti. Vettel je drugače povsem spodoben fant. Ne razumem. Nor je."

Vrhunci dirke za VN Azerbajdžana:

Trenutek nerazsodnosti v napetem spopadu

Šef Red Bulla, ekipe, ki se je v nedeljo veselila zmage Daniela Ricciarda, Christian Horner, je o incidentu "Vettel-Hamilton" dejal: "Mislim, da je Vettel doživel trenutek nerazsodnosti. Živci so napeti, dirkača se bojujeta za naslov svetovnega prvaka. Mislim, da bo v nadaljevanju prvenstva še zelo vroče."

Tudi Avstralec Ricciardo ima mnenje o Vettlu: "Seb včasih verjetno ne pomisli, preden se odzove. Spoštujem njegov pogum in ljubezen do športa, ki se kaže v strasti in včasih veliki agresivnosti. To ceni, vseeno pa ima trenutke, ko malo ponori. Včasih bi se moral malce bolje nadzorovati. Čisto vseeno je, tudi če je Hamilton zaviral. Bil je vodilni in narekovanje tempa je bila njegova pravica. Seb je bil malce preveč neučakan."

Treščila tudi Räikkönen in Bottas ...

Vettel in Hamilton pa nista bila edina, ki sta Baku zapustila z vročima glavama. Vettlov moštveni kolega pri Ferrariju, Finec Kimi Räikkönen, je že v prvem krogu trčil s Hamiltonovim moštvenim kolegom, rojakom Valtterijem Bottasom. V levem ovinku je Räikkönen po zunanji strani poskušal priti mimo Bottasovega mercedesa, pustil mu je le malo prostora, mlajši Finec pa je zapeljal na robnik, da ga je nato odbilo v desno, naravnost v Räikkönenovega ferrarija.

V soboto sta si Räikkönen in Bottas čestitala za tretje in drugo mesto v kvalifikacijah, v nedeljo sta si s trčenjem dirko pokvarila že v prvem krogu. | Foto: Reuters V soboto sta si Räikkönen in Bottas čestitala za tretje in drugo mesto v kvalifikacijah, v nedeljo sta si s trčenjem dirko pokvarila že v prvem krogu. Foto: Reuters

"Bila je popolnoma Bottasova krivda. Spet je zaviral prezgodaj, poskušal sem ga prehiteti po zunanji strani in kar naenkrat me je zadel. Ničesar nisem mogel storiti," je povedal Räikkönen, ki nedeljske dirke ni končal. Bottas je zatrjeval, da je šlo za klasično dirkaško trčenje: "V drugi ovinek sva zapeljala, jaz na notranji strani, on na zunanji. Prostora nisem imel, zato sem zapeljal na robnik in odbilo me je vanj. Škoda, da prav v Kimija."

... pa Perez in Ocon

Finca se bosta najbrž precej hitro ohladila, noben od njiju ne slovi po zamerljivosti, pa tudi njuno trčenje ni bilo posledica kakšne večje neumnosti, kuga pa se vsekakor med dirkačema Force Indie, Mehičan Sergio Perez in Francoz Esteban Ocon. Moštvu so se v nedeljo nasmihale celo dvojne stopničke, pa sta jih po drugem ponovnem štartu Perez in Ocon zapravila kar sama.

V 20. krogu v drugem ovinku je Ocon poskušal priti mimo Pereza, ob tem pa trčil v moštvenega kolega in oba sta morala v bokse. Francoz je dirko še lahko nadaljeval, Perez pa je odstopil. "To je nesprejemljivo. Vedno sem imel v moštvu kolege, s katerimi sem bil trde boje, ampak tole je šlo predaleč. Predvsem je nedopustno do ekipe, ki bi ji lahko privozila odličen rezultat," je bil jezen Mehičan.

Takole sta trčila Perez in Ocon:

Bosta razumela šefovo opozorilo?

V Force Indii so se po dirki v Bakuju odzvali  in vodstvo se bo z dirkačema pogovorilo. "Vse skupaj bomo analizirali profesionalno in mirno, nekaj pa je jasno, med seboj se ne smeta zaletavati. Dovolj slabo je že, če trčiš v tekmeca, ker lahko poškoduješ tudi svoj dirkalnik, če pa treščiš v tovariša, lahko izločiš oba," je svoja dirkača javno okrcal vodja Force Indie Otmar Szafnauer in dodal: "Mislim, da to razumeta. Inteligentna fanta sta."

Naslednja dirka svetovnega prvenstva bo v nedeljo, 9. julija, v naši bližini, v Spielbergu v Avstriji. Tudi zaradi raznih sporov med dirkači bi lahko bila izjemno zanimiva.
Ne spreglejte