Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Engelbert Osojnik

Četrtek,
18. 10. 2012,
19.10

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

MotoGP Dani Pedrosa Jorge Lorenzo VN Malezije

Četrtek, 18. 10. 2012, 19.10

8 let

VIDEO: MotoGP na prizorišču Simoncellijeve tragedije

Engelbert Osojnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
MotoGP karavana se bo ta vikend ustavila v Maleziji, kjer je pred letom dni življenje izgubil Marco Simoncelli. Dirkači se želijo nekdanjemu drznemu kolegu pokloniti z noro dirko.

Mož, ki ga bo potrebno premagati, je Hondin tovarniški dirkač Dani Pedrosa. Špančeva forma v drugi polovici prvenstva 2012 je strašljiva: na zadnjih petih dirkah je zmagal kar štirikrat. Če v Misanu ne bi imel tehničnih težav z motorjem in če ga ne bi torpediral Hector Barbera, bi skoraj gotovo na prvo stopničko stopil zadnjih pet dirk zapored. Ničla na VN San Marina in Riviere di Rimini je zanj pomenila hud udarec, saj se mu je zgodil najslabši možni scenarij: ostal je brez točk, njegov rival za naslov prvaka Jorge Lorenzo pa je pobral maksimalno število 25 točk. No, in po petnajsti dirki ima Španec le nekoliko večjo prednost – 28 točk.

Čeprav so do konca prvenstva ostale samo še tri dirke, je Pedrosina 'misija nemogoče' še uresničljiva, saj je na voljo še 75 točk. A Dani se lahko v zaključku prvenstva spremeni v tragičnega junaka, saj bi lahko denimo zmagal na vseh preostalih treh dirkah, zbral več zmag kot Jorge Lorenzo (8:6) in po odpeljanih 18 VN ostal brez naslova. Pravila so pač takšna, da najprej štejejo točke, šele nato prva, druga, tretja mesta … Lorenzo ima tako velikansko prednost, da si lahko privošči takšen luksuz, da v Maleziji, Avstraliji in v Valencii pusti Pedrosi zmagati, sam pa pobere tri tretja mesta, pa je še zmeraj prvak. Kljub temu Lorenzo pred Sepangom napoveduje, da ne bo kalkuliral in da se bo v Maleziji spustil v boj za zmago. V igri je namreč nič manj kot naslov svetovnega prvaka: če bi Lorenzo zmagal, Pedrosa pa odstopil, bi Jorge že v Sepangu postal prvak. Tako bi imel dve dirki pred koncem neulovljivo prednost 53 točk. Za to pa se vsekakor splača potruditi. A Jorge prav gotovo ne bo stavil na vse ali nič, saj bi tvegal padec in če bi denimo Pedrosa zmagal, bi ju dve dirki pred koncem ločevale le 3 točke!

Prerivanje med Pedroso in Lorenzo kaj dosti ne zanima Caseya Stonerja, ki se je po operaciji gležnja vrnil v Motegiju in zmogel peto mesto. Avstralec je prepričan, da bo v Maleziji bolje fizično pripravljen in da bo naskakoval vsaj stopničke, če že ne zmago. Sicer pa bo VN Malezije zanj pomenila zadnje priprave na domačo dirko na Phillip Islandu, kjer bi se rad od domače publike poslovil z zmago, šesto zapored.

Yamahin poltovarniški dirkač Andrea Dovizioso upa, da si Stoner do Sepanga še ne bo 100-odstotno opomogel, saj bo le tako imel realne možnosti, da mu v prvenstvu vsaj začasno spelje pozicijo tretjega dirkača. Izjemno nabrušen bo tudi Italijanov moštveni kolega Cal Crutchlow, ki je bil na prejšnji dirki v Motegiju v igri za stopničke, a mu je v zadnjem krogu zmanjkalo goriva. Z vrhunsko predstavo bi lahko postregel tudi Hondin poltovarniški dirkač Alvaro Bautista, ki je na VN Japonske skočil na tretjo stopničko. VN Malezije 2012 pa bo izjemno velika preizkušnja za Valentina Rossija in Colina Edwardsa, ki sta bila lani nehote vpletena v tragično nesrečo Marca Simoncellija. Celotno karavano pa po Misanu čaka še en vikend močnih čustev, saj bodo prav vsi imeli vseskozi v mislih dirkača s številko 58.

Ne spreglejte