Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matej Podgoršek COVER1

Sobota,
6. 10. 2012,
7.27

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Red Bull Sebastian Vettel Fernando Alonso Michael Schumacher

Sobota, 6. 10. 2012, 7.27

8 let

Vettlu četrtič "pole" v Suzuki, Schumi iz zadnje vrste

Matej Podgoršek COVER1

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Petnajsto dirko sezone bo s prvega mesta začel Sebastian Vettel. To je njegov četrti "pole" na VN Japonske. Michael Schumacher bo svojo zadnjo dirko na "osmici" začel iz zadnje vrste.

Sebastian Vettel (Red Bull) je še četrtič zapored osvojil prvi štartni položaj na VN Japonske in bo v nedeljo ob 8.00 po srednjeevropskem času štartal za svojo tretjo zmago v deželi vzhajajočega sonca. Na kvalifikacijah je bila četrt sekunde hitrejši od ekipnega kolega Marka Webbra. Nemec bi lahko odpeljal še hitrejši čas, a je moral svoj drugi krog v odločilnem delu kvalifikacij prekiniti, potem ko se je v zavoju imenovanem žlica zavrtel Kimi Räikkönen (Lotus). Ker naj bi v finalnem delu kvalifikacij v zadnji šikani blokiral Fernanda Alonsa (Ferrari), je bil Vettel poklican na zagovor.

Tudi Alonso in Lewis Hamilton (McLaren) sta morala dvigniti nogo s pedalke za plin in tako sta kvalifikacije končala na sedmem oziroma devetem mestu. Britanec je po koncu sicer priznal, da tako ali tako ne bi mogel biti veliko boljši, saj ni imel pravih nastavitev. Da je McLaren v Suzuki vendarle zmožen višje, je s tretjim časom dokazal Jenson Button (McLaren), a tega zaradi menjave menjalnika čaka pet štartnih mest kazni. Pozitivno so se kvalifikacije končale za domačina Kamuija Kobajašija (Sauber) in njegovega moštvenega kolega Sergia Pereza, saj sta bila četrti in šesti. Nico Hülkenberg (Force India) v finalnem delu kvalifikacij ni dirkal, a ne bo štartal niti z 10. mesta, saj so tudi njemu zamenjali menjalnik.

Schumacher s 13. mesta v zadnjo vrsto

Prvi del kvalifikacijskega treninga ni ponudil presenečenj. Ob dirkačih Marussie, HRT-ja in Caterhama je bil zadnji tudi za Bruna Senno (Williams), ki že vso sezono ne najde pravega ritma za kvalifikacije. Mnogo zanimivejši je bil drugi del, ko je bila razlika med prvim in 13. vsega sekunda. S časom 1:31,501 je bil najhitrejši Vettel, ki je tako dokazal, da je prvi favorit za zmago na 15. VN sezone. Trinajsti čas pa je na svoji zadnji VN na Japonskem dosegel Michael Schumacher (Mercedes). Sedemkratni svetovni prvak, ki po sezoni končuje kariero, je v Suzuki zmagal šestkrat, tokrat pa ga čaka štart iz zadnje vrste (kazen s prejšnje dirke). Brez deseterice najboljših je ostal tudi njegov ekipni kolega Nico Rosberg (14.). Več od 11. oziroma 12. mesta sta pričakovala tudi Felipe Massa (Ferrari) in Paul di Resta (Force India), ki sta za finalom zaostala za vsega desetinko oziroma dve.

Ne spreglejte