Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
29. 5. 2011,
17.36

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

VN Monaka Sebastian Vettel

Nedelja, 29. 5. 2011, 17.36

7 let, 12 mesecev

Vettel zdržal napade za prvo monaško zmago

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Nemec Sebastian Vettel (Red Bull) je zmagovalec šeste dirke svetovnega prvenstva formule 1. Na preizkušnji v monaški kneževini je bil drugi Španec Fernando Alonso, tretji pa Jenson Button.

S peto zmago v sezoni se je svetovni prvak Vettel še bolj utrdil v vodstvu SP, zdaj ima že 143 točk. Dirka v monaški kneževini ima poseben pomen v sezoni elitnega športa. Čeprav ulično dirkališče nikakor ne ustreza standardom sodobnega dirkanja, sta tradicija in mik tega športnega dogodka tako velika, da zlahka utišata vse kritike "monaške rulete".

Ta je letos zahtevala dve zdravstveni žrtvi: v soboto se je na kvalifikacijah poškodoval mehiški novinec Sergio Perez, ki je pri izvozu iz predora zadel zaščitni zid, nato pa bočno še pregrado iz gum in posod z vodo. Iz razbitega dirkalnika so ga reševali skoraj 20 minut, na srečo pa jo je odnesel le z nekaj modricami in pretresom možganov, na dirki pa ni nastopil. Danes pa se je v zadnjih krogih po trčenju poškodoval še Rus Vitalij Petrov, ki so mu reševalci pomagali, ker je tožil zaradi bolečin v nogah. Kot so sporočili iz njegove ekipe Renault, pa tudi za Rusa trčenje ni imelo hujših posledic.

Med obema nesrečama se je razpletala in razpletla preizkušnja za VN Monaka. Tako kot že velikokrat v preteklosti se je pokazalo, da na zavitih ulicah ni vselej dovolj, da ima dirkač dober avto, temveč je odločilnega pomena, kdo je pred njim. Prav zato je bil Vettel nadvse vesel prvega startnega mesta, ki mu je dajalo možnosti za napad na prvo zmago v Monaku.

Svetovni prvak je tokrat pokazal, da ni le dober za volanom, ampak ima tudi močne živce. Najprej ga iz tira ni vrgel slab postanek v boksih, ko so njegovi mehaniki porabili dvakrat več časa kot tekmeci, tako da je vodstvo prevzel Button. Britanec je imel nato še srečo, da je bil drugič pri mehanikih, tik preden je na stezo zavil varnostni avtomobil, ki je moral posredovati po trčenju Felipeja Masse v zaščitno ogrado. Button je nato opravil še tretji postanek in izgubil vodstvo, pri tem pa so v McLarnovi ekipi bržčas računali, da bodo spet prišli do vodstva, ko bo šel na drugi postanek še Vettel. A pri Red Bullu so bodisi imeli vnaprej pripravljeno drugačno taktiko bodisi pa so se zaradi razmer odločili za tveganje: Vettel ni šel več v bokse in v zadnjih 20 krogih je vodilni Nemec po Monaku vozil "vlakec", v katerem sta bila še Alonso (pri mehanikih je bil dvakrat) in Button. Oba tik za Vettlom, a mimo njega nista mogla.

Sedem krogov pred koncem je trčilo več dirkačev, ki jih je vodilna trojka prehitevala za krog. Najslabše jo je odnesel Petrov, zaradi zdravniške pomoči pa je vodstvo dirke pokazalo rdeče zastave. Dirkači so se znova zbrali na startu, po skoraj 20 minutah so za varnostnim avtom začeli zadnjih sedem krogov, ki pa nato niso prinesli sprememb. Vettel je z drugim kompletom pnevmatik zdržal vse pritiske in ubranil prvo mesto ter se veselil prve zmage v kneževini.

"Moja edina možnost, da zmagam, je bila ostati zunaj in dirkati. Kar 20 krogov sem bil pod hudim pritiskom, Fernando in Jenson pa sta se bližala. A na koncu mi je uspelo, tako meni kot mojemu moštvu," se je veselil Vettel. Povsem drugačne volje je bil nemški veteran Michael Schumacher. Na startu je izgubil pet mest, ko pa je zaradi težav s pnevmatikami skorajda trčil v moštvenega kolega Nica Rosberga, je bilo videti, da se bo dirka zanj slabo končala. Pet krogov pozneje je Schumacher, ki je leta 2001 dosegel svojo zadnjo od petih zmag v Monaku, dokončno odstopil.

Vettel je dosegel 15. zmago v karieri, osmo v zadnjih desetih dirkah. Zdaj ima v skupnem seštevku po slabi tretjini (šestih od 19 dirk) že lepo prednost: zbral je 143 točk, drugi je Lewis Hamilton, ki je danes s številnimi težavami pristal na šestem mestu, s 85, tretji je danes četrtouvrščeni drugi Red Bullov dirkač Mark Webber z 79, peti pa Button s 76. V skupini, ki vsaj še teoretično ogroža Vettla na poti do novega naslova, je še Alonso z 69 točkami.

Sezona se bo nadaljevala z dirko v Montrealu 12. junija.

Ne spreglejte