Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
6. 10. 2013,
14.15

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Sebastian Vettel Romain Grosjean

Nedelja, 6. 10. 2013, 14.15

8 let

Vettel se že veseli Japonske: Navijači so tam popolnoma nori!

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Sebastian Vettel, zmagovalec dirke za VN Južne Koreje, lahko že čez teden dni na Japonskem osvoji svoj četrti naslov svetovnega prvaka.

Vettel je v Južni Koreji spet pometel s konkurenti, za četrto zaporedno zmago se na videz ni pretirano namučil. "Prvi varnostni avto je prišel za nas skoraj kot naročen, bil sem le dva ovinka oddaljen od uvoza v bokse in tako nisem izgubil ničesar, sicer pa ni ravno prijetno obtičati za varnostnim avtomobilom, izgubiš namreč vso prednost. Na tej stezi je začetek vselej težak, pot do prvega ovinka je kratka, nato prideta na vrsto dve dolgi ravnini. Najslabše pa je za prvega, saj nima nobene pomoči zavetrja. Začel sem dobro, se osredotočil na prvi ovinek, z dobrim izhodom iz njega pa mi je že uspelo pridobiti nekaj metrov prednosti pred Lewisom, ki je imel veliko težav z Romainom v tretjem ovinku. Tudi to sem uspel izkoristiti in si že dovolj zgodaj privoziti odločilno prednost. Potem sem jo le še vzdrževal," je opisal dogodke s štirinajste dirke sezone, na kateri je vknjižil še osmo letošnjo zmago in se povsem približal svojemu četrtemu naslovu prvaka. Tega lahko osvoji že na Japonskem, če zmaga, medtem pa njegov edini konkurent za naslov Fernando Alonso ne sme biti boljši kot osmi. "Iskreno povedano, trudim se ne razmišljati o naslovu prvaka, osredotočam se na vsako dirko posebej. Kaže mi zelo dobro, ampak v igri je še vedno izdatno število točk, tudi Fernando ima še možnost za naslov. Ostati moram zbran, obenem pa res uživam. Ekipa deluje popolno, dirkalnik malo manj. Morda na zunaj tega ni opaziti, ampak dirkalnik je zelo na meji, zato rezultati, kot smo jih dosegali v Singapurju, pa nato tukaj, pomenijo še več," je bil diplomatski Vettel, ki pa vseeno komaj čaka na Suzuko: "Japonske se veselim predvsem zato, ker je to moja najljubša steza. Navijači tam so fantastični, popolnoma nori, ampak na najboljši mogoč način."

Kimi Räikkönen se je na stopničkah v Jeongamu znašel tudi po zaslugi dobre taktike moštva Lotus. Spet so dobro izkoristili prednost, da je njihov dirkalnik prijaznejši do pnevmatik kot bolidi konkurenčnih moštev. "Cel konec tedna nas je mučilo podkrmaljenje, tudi danes, zato sem moral zelo paziti na obrabo sprednjih pnevmatik. To me je tudi najbolj omejevalo, nekaj časa po prvih postankih sem bil ujet v prometu, nato pa smo se odločili, da grem na drugi postanek nekoliko bolj zgodaj. To je bila dobra odločitev, pomagal je tudi varnostni avto, predvsem pa sem bil dovolj hiter in sem lahko vztrajal do konca. Najbrž bi tudi brez pomoči varnostnega avtomobila prišel na stopničke," je povedal Finec, ki je na odru za zmagovalce praznoval z moštvenim kolegom Romainom Grosjeanom, ta pa je o svoji dirki dejal: "Bilo je zabavno, imel sem odličen štart, prinesel sem dovolj hitrosti v prvo ravnino, zato sem lahko napadel Lewisa. Mislim pa, da je privarčeval nekaj KERS za protinapad v petem zavoju, zato sem se moral kar potruditi, da sem ga zadržal za seboj. Dobro mi je šlo na začetku, pa tudi po prvem postanku. Po varnostnem avtomobilu sem naredil manjšo napako in Kimi je uspel priti mimo. Vseeno sem vesel vrnitve na stopničke."

Čez teden dni je na vrsti zahtevna preizkušnja v Suzuki. Tudi VN Japonske bo na sporedu zjutraj po srednjeevropskem času.

Ne spreglejte