Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matej Podgoršek COVER1

Ponedeljek,
8. 10. 2012,
22.37

Osveženo pred

5 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Sebastian Vettel Juan Manuel Fangio Felipe Massa

Ponedeljek, 8. 10. 2012, 22.37

5 let, 5 mesecev

Vettel s popolno dirko ob bok velikemu Fangiu

Matej Podgoršek COVER1

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
VN Japonske je bila za Sebastiana Vettla druga popolna v karieri. S 24. zmago se je na večni lestvici izenačil s Juanom Fangiom. Sledi še več zanimivih številk po 15. dirki sezone.

Sebastian Vettel (Red Bull) je s tretjo zmago v sezoni in tretjo na VN Japonske v zadnjih štirih letih naredil velik korak k osvojitvi tretjega zaporednega naslova svetovnega prvaka v formuli 1.

Slednje je v več kot 60-letni zgodovini tega tekmovanja uspelo le dvema velikanoma - Michaelu Schumacherju (pet zaporednih med 2000 in 2004) in Juanu Manuelu Fangiu (med 1954 in 1957). Sebova nedeljska zmaga je bila njegova 24. v karieri in tako se je na devetem mestu večne lestvice izenačil prav z omenjenim Fangiom. Je pa res, da je Argeninec za 24 zmag potreboval le 51 dirk, Nemec pa 96. A za moderne čase je Vettlov dosežek res izjemen - na 70 dirkah z Red Bullom je slavil 23-krat, kar pomeni skorajda na vsaki tretji veliki nagradi.

Branilcu naslova je minuli vikend uspela tudi popolna velika nagrada (dirkaški grand slam) - prvi štartni položaj (že četrti zaporedni v Suzuki), zmaga, vodstvo v prav vsakem krogu in najhitrejši krog na dirki. Še več: je sploh prvi, ki je letos dobil dve zaporedni dirki. Z 42. stopničkami v karieri pa se je na 17. mestu lestvice izenačil z Damon Hillom.

Letos na stopničkah že 13 dirkačev

Pa da ne bomo hvalili le Vettla: Felipe Massa (Ferrari) se je z drugim mestom na stopničke vrnil prvič po VN Koreje 2010 (po 35 dirkah). Vmes se je na zmagovalni balkon uspelo povzpeti 13 dirkačem iz sedmih ekip. Obenem je Brazilcu prvič v karieri uspelo priti med tri, potem ko je bil na štartu 10. ali slabši.

Junak Suzuke je bil tudi domači adut Kamui Kobajaši (Sauber). Tretje mesto so bile njegove prve stopničke v formuli 1 in izenačitev najboljše japonske uvrstitve sploh. To je pred njim uspelo le še Aguriju Suzukiju (Suzuka 1990) in Takumi Satu (Indianapolis 2004). Z Masso in Kobajašijem na stopničkah smo tako na 15 dirkah letošnje sezone med najboljšimi tremi videli že 13 voznikov. Trinajst jih je bilo tudi leta 2009, 14 leta 2008, rekord pa z 18 dirkači med tri drži leto 1982.

In nenazadnje moramo izpostaviti še Pastorja Maldonada (Williams). Ta je prvič po zmagi na spomladanski VN Španije končno spet prišel do točk. Bil je osmi.

Ne spreglejte