Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matej Podgoršek COVER1

Sobota,
23. 6. 2012,
21.18

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Lewis Hamilton Sebastian Vettel

Sobota, 23. 6. 2012, 21.18

7 let, 12 mesecev

Vettel: Prvo štartno mesto ni tako pomembno

Matej Podgoršek COVER1

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Sebastian Vettel je bil po kvalifikacijah presenečen nad prednostjo, Lewis Hamilton nad drugim mestom. Michael Schumacher je bil razočaran sam nad sabo. Lahko bi bil med pet.

Ko se je že zdelo, da bo Pastor Maldonado (Williams) drugič v karieri osvojil prvi štartni položaj, je v izdihljajih kvalifikacij VN Evrope prvak Sebastian Vettel (Red Bull) odpeljal izjemen krog in "pole" osvojil s štirimi desetinkami prednosti. Zatem se je pred Venezuelčana v prvo vrsto prerinil še vodilni v skupnem seštevku Lewis Hamilton (McLaren). Slednji je moral po kvalifikacijah na zagovor, saj ga je Nico Rosberg (Mercedes) obtožil zadrževanja. Komisarji so razsodili, da pred svojim odločilnim kvalifikacijskim krogom (ko je bil v hitrem poizkusu nemški dirkač, ki je dosegel šesti čas) ni vozil "nerazumno počasi".

Vettel in Hamilton prijetno presenečena

"Nisem pričakoval tolikšne prednosti," je priznal Sebastian Vettel, ki bo v nedeljo ob 14.00 dirkal za tretjo zaporedno zmago v Valencii. Čeprav je na štirih izvedbah te dirke, trikrat zmagal dirkač s prvega mesta, Nemec ne pričakuje lahke zmage. "Dirka bo zelo težka. Letos smo videli marsikaj in je ob sobotah nemogoče napovedovati. Trenutno se lažje napoveduje nogometne tekme. V nedeljo bo še bolj vroče. Na številne bo treba paziti. Ferrari je konkurenčen, Williams je hiter, Lotus se je dokazal v Bahrajnu. Saj je štartno mesto pomembno, a ne tako zelo."

Nad kvalifikacijskim dosežkom je bil prijetno presenečen tudi Lewis Hamilton: "Mislil sem, da bomo mnogo bolj zadaj. Ves vikend smo imeli težave. Pred kvalifikacijami smo kar ugibali nekaj nastavitev. Očitno je delovalo. Res sem presenečen." Ne le zmaga, težko bo zadržati že drugo mesto, pred dirko razmišlja britanski dirkač. "Lotusa sta izjemno konkurenčna. Mislim, da bo treba na dirki računati predvsem nanju." Romain Grosjean in Kimi Räikkönen sta na četrtem oziroma petem mestu.

Majhne razlike, velika razočaranja

Razočaranih ni manjkalo. Jenson Button (McLaren) je bil po dobrih prostih treningih le deveti. Od dirke ne pričakuje posebnega napredka: "Smo v Valencii, kjer se na dirki malo dogaja. Tukaj se ne da prehitevati. Morda le s pravo taktiko. Edina, ki bi lahka napredovala sta Lotusa."

Še manj od pričakovanj sta z 11. in 12. mestom dosegla Fernando Alonso (Ferrari) in Michael Schumacher (Mercedes). A to ne pomeni, da sta tako povprečna: v drugem delu kvalifikacij so bile tako zelo majhne razlike - zaostala sta le tri desetinke! "Glede na rezultat so bile to ene najslabših kvalifikacij, glede na moč dirkalnika ene najboljših," je strnil Alonso. Schumacher je krivdo prevzel nase: "Zlahka bi bil med 10, a nisem odpeljal vseh sektorjev optimalno. Razočaral sem se, saj nisem odpeljal, kot sem vajen. Realno je bilo peto mesto." Veteran bi rad ponovil kanadski dosežek Sergia Pereza (Sauber), ko se je Mehičan z 12. mesta prebil na tretje. "Upam, da mi uspe nekaj podobnega."

Ne spreglejte