Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matej Podgoršek COVER1

Ponedeljek,
15. 10. 2012,
9.53

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Sebastian Vettel Red Bull Fernando Alonso McLaren

Ponedeljek, 15. 10. 2012, 9.53

8 let

Vettel pred naslovom, a: Misli usmerjene le v Indijo

Matej Podgoršek COVER1

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Le še Fernando Alonso ne priznava poraza, a Sebastian Vettel se zdi po tretji zaporedni zmagi premočan. Vendarle previden ostaja tudi njegov šef. "Pot je še dolga."

Se še spomnite začetka sezone formule 1? Sedem dirk in sedem različnih zmagovalcev! Pol leta pozneje, ko se bitka za prvaka razpleta, pa se je prvenstvo iz povsem nepredvidljivega spremenilo v dominanco Sebastiana Vettla in ekipe Red Bull. Kot da smo se vrnili v sezono 2011, ko je Nemec s 15. prvimi štartnimi položaji in 11 zmagami svoj drugi naslov prvaka osvojil že štiri dirke pred koncem. Zmaga na nedeljski VN Koreje je njegova četrta letos in tretja zaporedna. Tako kot VN Japonske teden prej jo je dobil z vodstvom od štarta do cilja. Red Bullu je bil dokaj blizu le Ferrari, medtem ko je forma McLarna nerazumno strmoglavila. Vettel je po junijski VN Evrope s prvega mesta dirkaškega seštevka izrinil Fernanda Alonsa (Ferrari) in ima s prenovljenim RB8 možnost, da tretji zaporedni naslov osvoji še pred finalno dirko v Braziliji. Dvojni DRS, prednje krilce na meji dovoljenega in še več drugih malenkosti izpod peresa tehničnega veleuma Adriana Neweyja so po poletju Red Bull znova naredile za superioren.

Pa vendarle vodja ekipe Christian Horner noče govoriti o dominanci. Še več: zatrjuje, da naslova prvaka še nista v njihovih mislih. "Pot je še dolga. Prihajajo različna dirkališča. Nas pa veseli, da smo hitri v vseh pogojih, tako na kvalifikacijah kot dirki. A nismo osredotočeni na tretji naslov oziroma na katerokoli prvenstvo. Naše misli so usmerjene le v Indijo. Gremo dirko za dirko in poskušamo na vsaki izvleči čim več točk." Z dvojno zmago (Mark Webber je bil v nedeljo drugi) so v konstruktorskem seštevku povedli 77 točk pred Ferrarijem, še šest točk več pa zaostaja McLaren, ki je bil doslej njihov prvi zasledovalec. "To je bila za konstruktorsko prvenstvo res odlična dirka. Imamo lepo prednost, a ta lahko hitro skopni. V dirkaškem seštevku pa smo le šest točk spredaj, pa smo visoko zaostajali. Na voljo je še 100 točk!" A čeprav ostaja previden, Horner priznava, da so do ključnega dela prvenstva le dojeli vsa nova tehnična pravila in zato boljši rezultati.

Samo Alonso se še ne predaja

In tekmeci? Fernando Alonso, ki je korejsko VN na tretjem mestu končal 13 sekund za Vettlom, še naprej verjame v svoje moštvo in naslov prvaka. Lewis Hamilton (McLaren) je priznal poraz. Zaostaja že 62 točk. Še 22 točk višji zaostanek ima Jenson Button (McLaren). "Mislim, da je za naju vsega konec. Tudi konstruktorski naslov bo zdaj težko dosegljiv, razen če bo imel Red Bull kakšen slab vikend," pove Button, ki nas spominja na nepredvidljivost z začetka leta. "Videli smo, kako hitro se lahko vse obrne na glavo. A skrbi nas, kako daleč spredaj je zdaj Red Bull in kako zelo močni so postali. Začeli so konstantno zmagovati." Tudi Kimi Räikkönen (Lotus), v nedeljo peti, ob 48 točkah zaostanka ne verjame več v naslov. "Razlika do Vettla je zelo velika. Zelo težko ga bo ujeti, a bomo vseeno pritiskali do konca."

Sezona se s 17. dirko v Indiji nadaljuje zadnji oktobrski konec tedna.

Ne spreglejte