Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Engelbert Osojnik

Torek,
10. 3. 2015,
17.12

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Natisni članek

Nico Rosberg Max Verstappen Fernando Alonso Sebastian Vettel

Torek, 10. 3. 2015, 17.12

8 let, 5 mesecev

Vettel, Alonso in prihod mularije obetajo razburljivo prvenstvo formule ena 2015

Engelbert Osojnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2
Prestop Vettla k Ferrariju, Alonsa k McLarnu in nastop štirih rosno mladih debitantov bi morale biti prave začimbe, ki bodo letošnjo sezono formule 1 naredile okusno.

Branilec naslova svetovnega prvaka formule 1 Lewis Hamilton in Nico Rosberg bosta imela v Mercedesu spet najboljši dirkaški paket, vsaj v prvem delu sezone. Rosberg je prepričan, da je prišel njegov čas in da bo letos s prestola stresel moštvenega kolega ter prvič v karieri formule 1 postal svetovni prvak. Lani je vojno s Hamiltonom izgubil na finalu v Abu Dabiju. Lewis želi ponoviti zgodbo motociklističnega zvezdnika Marca Marqueza in drugi zaporedni naslov osvojiti še bolj suvereno, kot je prvega, ko je zmagal na enajstih dirkah od devetnajstih. Mercedes, ki bo branil konstruktorski naslov, stavi na stabilnost v moštvu, zato je obdržal oba dirkača.

Red Bull je po odhodu štirikratnega svetovnega prvaka Sebastiana Vettla, ki je prestopil k Ferrariju, v svoje žile spustil svežo kri: iz svoje B-ekipe (Toro Rosso) je povišal Danila Kvjata. Rus bo skušal skopirati lansko predstavo Daniela Ricciarda, ki je bil že v svoji prvi sezoni v Red Bullu boljši od moštvenega kolega in kot edini dirkač v karavani formule 1 konkuriral dirkačema Mercedesa. Ricciardo želi nadgraditi lansko sezono, ko je trikrat zmagal in bil nekaj časa celo v igri za naslov prvaka. Najšibkejša točka Red Bulla bi bil lahko motor, saj je Renault zamenjal dve tretjini lanskega agregata.

Red Bull, Williams in Ferrari na istem nivoju

Williams je obdržal oba dirkača – Felipeja Masso in Valtterija Bottasa, ki sta mu lani pridirkala stopničke, prvo štartno vrsto in tretje mesto med konstruktorji. Letos hočejo narediti še korak najprej in se dokopati do prve zmage. Njihov glavni adut bo Mercedesov motor.

Ferrari je po odhodu Fernanda Alonsa, ki je prestopil k McLarnu, v svojo ekipo zvabil Red Bullovega Sebastiana Vettla. Nemec verjame, da slabše kot lani, ko ni niti enkrat zmagal, ne more biti. Optimizem gradi na svoji izjemni motiviranosti in na tem, da je Ferrari zamenjal vse ključne ljudi v moštvu. V pomoč mu bi bil lahko moštveni kolega Kimi Räikkonen, ki je njegov prijatelj, a bo tudi tekmec na stezi. Finec bo moral pustiti vrhunski vtis, sicer Ferrari ne bo uveljavil možnosti podaljšanja pogodbe za prihodnjo sezono.

Če sklepamo po zimskih testiranjih,ima Mercedes velikanko prednost pred rivali, trojček Red Bull, Williams in Ferrari pa je tesno skupaj, zato se v prvem delu sezone med njimi obeta ogorčen boj za stopničke. Seveda bodo pograbili tudi priložnost za zmago, če se bo na kakšni dirki zalomilo Mercedesu. Ker je FIA dovolila razvoj motorja med sezono, Ferrari in Renault (Red Bull) upata, da bosta Mercedes ujela v drugem delu sezone. In prav takrat se bo odločalo o naslovu svetovnega prvaka tako med dirkači kot tudi med konstruktorji.

McLaren bo letošnjo sezono pričakovano začel kot avtsajder, saj je zamenjal motornega dobavitelja. Mercedes je nasledila Honda, ki je na zimskih testiranjih mukotrpno reševala uganko motorja 1,6 V6 turbo s sistemom za povrnitev energije. Lahko se tolažijo z dejstvom, da je imel lani pozimi tudi Red Bull ogromno težav z Renaultovim motorjem, nato pa je pobral tri zmage. Čeprav je bilo vse pripravljeno za glamurozno vrnitev Fernanda Alonsa v moštvo na prvi dirki v Avstraliji, pa bo treba na Španca počakati vsaj do druge dirke v Maleziji, ker je na testiranjih doživel nesrečo in utrpel pretres možganov. Kot zamenjava bo v Melbournu vskočil Kevin Magnussen, ki bo delal družbo Jensonu Buttonu. Britancu je letos dodeljena vloga Alonsovega asistenta.

Se bo Manor sposoben uvrščati na dirke?

Force India je zaradi finančnih težav svoj letošnji dirkalnik začela testirati šele na zadnjih testiranjih v Barceloni, zato bo pomanjkanje kilometrine njena glavna šibka točka v boju s tekmeci. Glavni cilj – obdržati šesto mesto med konstruktorji – je zaupan izkušenima Nicu Hülkenbergu in Sergiu Perezu. Lotus je pred letošnjo sezono zamenjal motornega dobavitelja – Renault se je umaknil Mercedesu. Pri Lotusu upajo, da jim bo uspel podoben preboj kot Williamsu, ki je lani izvedel isti manever. Za preporod bosta skušala poskrbeti Romain Grosjean in Pastor Maldonado.

Toro Rosso, Sauber in Manor (lani Marussia) imajo v ekipah nove obraze. Toro Rosso je dal priložnost Maxu Verstappnu in Carlosu Sainzu mlajšemu. Oba bosta debitirala v formuli 1, Verstappen pa bo s 17 leti postal najmlajši dirkač v zgodovini formule 1. Carlos Sainz mlajši nosi veliko breme slavnega očeta, a se je istočasno znebil kar nekaj pritiska, saj se je večina medijev osredotočila na Maxa. Sauber je po lanski polomiji, ko ni osvojil niti točke, zaposlil Marcusu Ericssona in Felipeja Nasra (debi v formuli 1), od katerih pričakuje, da ga bosta vrnila v zlato sredino.

Manor se je kot naslednik Marussie čudežno vrnil v šport in bo vsaj na prvih štirih dirkah sezone nastopal z lanskim dirkalnikom, ki so ga prilagodili letošnjemu tehničnemu pravilniku. Poganjal ga bo lanski Ferrarijev motor. Dirkača Will Stevens in Roberto Merhi (debi v formuli 1) čaka težko delo: na kvalifikacijah doseči 107 odstotkov najboljšega časa in se uvrstiti na dirko. Če vemo, da je Manor izpustil vseh 12 dni zimskih testiranj, bo zanj velik uspeh, če se bo do pete dirke v Barceloni, ko naj bi imel letošnji dirkalnik, sploh uvrščal na dirke.

Ne spreglejte