Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
31. 7. 2011,
1.35

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Matej Žagar

Nedelja, 31. 7. 2011, 1.35

8 let

V Terenzanu prvi Jonsson, Žagar do polfinala

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Na šesti dirki svetovnega prvenstva v speedwayu je danes na preizkušnji za VN Italije v Terenzanu pri Vidmu zmagal Šved Andreas Jonsson. Slovenski dirkač Matej Žagar je osvojil osmo mesto.

Po dolgem času je na elitni preizkušnji za SP nastopil tudi slovenski tekmovalec. Matej Žagar, večkratni državni prvak, je v letih 2006 in 2007 že nastopal v seriji Grand Prix, ki vsako leto odloči o svetovnem prvaku med posamezniki. Ko je izgubil status stalnega voznika, je na ravni SGP dirkal le še na domačih tekmah v Krškem s povabilom prirediteljev. Ko pa je lani Krško izpadlo iz koledarja SP, je tudi Žagar ostal brez možnosti za nastope.

Ponudila se mu je nekoliko nepričakovano na letošnji italijanski preizkušnji. Prireditelji imajo na vsaki dirki pravico, da ob 15 stalnih udeležencih SP enega povabijo na svoje tekmovanje, ponavadi takšno vabilo dobi predstavnik države prirediteljice. Italijani pa trenutno nimajo dirkača, ki bi bil konkurenčen najboljšim v svetovnem vrhu, tako da so se odločili za Žagarja. Ta je letos po lastni oceni v odlični formi, izkazal se je z nastopi v najmočnejših ligah, bržčas pa so v Terenzanu računali tudi na obisk njegovih navijačev iz bližnje Slovenije.

Žagarja je žreb razporedil že v prvo vožnjo, ko so bili ob njem Šved Magnus Zetterstrom, Danec Kenneth Bjerre in Rus Emil Sajfutdinov. Začel je odlično. Najprej je v prvi vožnji zmagal, nato pa v svoji drugi z drznim prehitevanjem opravil še z nekdanjim svetovnim prvakom Nickijem Pedersenom in imel v žepu že drugo zmago. Nato se mu je po slabem startu zalomilo v tretji vožnji, ko je ostal praznih rok, a je nato še z enim tretjim in enim drugim mestom brez težav ujel polfinale najboljše osmerice. Tam se je pomeril s poznejšim zmagovalcem Jonssonom in Lindbäckom ter s Sajfutdinovom. Žagar pa tokrat ni pokazal tako dobre predstave kot na začetku ter je končal kot četrti, skupno pa je to zadoščalo za osmo mesto na dirki in devet točk v SP.

''Osmoljenec dirke''

''Lahko rečem, da sem osmoljenec dirke. V polfinalu sem izbral napačne nastavitve in povsem 'zadušil' motor. Moja napaka, ki je ne bom ponovil nikoli več. Škoda, ker sem sicer vozil dobro. Razmere so bile težke, kar kaže tudi to, da se ne aktualni svetovni prvak Gollob ne nekdanja prvaka Pedersen in Crump niso uvrstili v polfinale. A po drugi strani je devet točk v SP zelo lep dosežek, s polfinalom pa sem dokazal, da sodim med elito," je imel po dirki mešane občutke Žagar, ki si je pred tekmovanjem želel preboja na stopničke.

Slovenskega prvaka pa kljub nastopu na tekmi za SP najpomembnejša dirka sezone še čaka. Švedska Vetlanda bo 20. avgusta gostila odločilno kvalifikacijsko dirko za serijo SGP, kjer prva tri mesta zagotavljajo vozovnico za celotno sezono 2012. "Tukaj sem zbral devet točk, na Švedskem jih bom še več, kar bo moralo zadoščati. V teh tednih bomo pripravili še dva agregata in na dirko bom vrhunsko pripravljen," obljublja Žagar.

Hancock še povečal vodstvo

Pred dirko v Terenzanu je v SP vodil ameriški veteran Greg Hancock, ki je imel 12 točk prednosti pred branilcem naslova Tomaszem Gollobom. Američan je v bližino Vidma prišel s popotnico zadnje zmage v Cardiffu, Gollob pa je pred 14 dnevi postal še ekipni svetovni prvak s Poljsko v domačem Gorzowu. Njun neposredni dvoboj so gledalci lahko spremljali že v drugi vožnji. A ne Američanu ne Poljaku ni šlo vse po načrtih.

Gollobova ničla je nakazala slab večer prvaka, ki je na koncu z vsega petimi točkami pristal na 13. mestu. Podobno slabo sta se odrezala Jason Crump in Nicki Pedersen, oba nekdanja prvaka, ki sta ostala brez polfinala, Danec celo na zadnjem mestu z le tremi točkami. Hancock se je reševal z dvema zmagama ob koncu in se za las prebil v polfinale, nato pa pokazal, da je še vedno pravi mojster in se je gladko uvrstil v finale. Tam pa je moral priznati premoč Jonssonu, ki je bil najbolj prepričljiv. Na stopničke se je povzpel še njegov rojak Lindbäck, brez njih pa je ostal Danec Kenneth Bjerre.

"Težko je bilo, toda motor smo dobro pripravili. V finalu smo uporabili izkušnje iz prejšnjih voženj ter našli pravo nastavitev. Vesel sem, da sem spet prišel na vrh, še posebej, ker je naslednja dirka moja domača in bodo pričakovanja zanesljivo velika," je dejal zmagovalec. Zadovoljen je bil tudi Hancock, saj je zaradi spodrsljaja Golloba povečal naskok v SP. Zdaj ima 95 točk, branilec naslova pa 73. "Odlično je, da sem po slabem začetku še zmogel moči za preobrat. Ujel sem polfinale, na koncu pa je drugo mesto res velik uspeh."

SP se bo s preizkušnjo za VN Skandinavije v švedski Malilli nadaljevalo 13. avgusta.

Ne spreglejte