Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
24. 8. 2014,
17.50

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Daniel Ricciardo Toto Wolff

Nedelja, 24. 8. 2014, 17.50

8 let

''Toliko avstralskih zastav ni bilo niti v Melbournu!''

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Junak VN Belgije v formuli 1 je postal Ricciardo, ki je štartal s petega mesta, a se je s pogumno in drzno predstavo prebil povsem na vrh.

Za Ricciarda je bila današnja zmaga tretja v sezoni po Kanadi in Madžarski. V skupnem seštevku je na vrhu ostal Rosberg z 220 točkami, drugi je njegov moštveni sotekmovalec Britanec Lewis Hamilton, ki današnje dirke ni končal (191), tretji pa Ricciardo (156).

Mercedesova dirkača sta prevladovala na treningih in kvalifikacijah na eni najtežjih dirk sezone na dirkališču v Ardenih; čeprav je svetovni prvak Sebastian Vettel na startu prehitel Rosberga in skušal celo priti mimo Hamiltona, sta imela po prvem krogu voznika srebrnih puščic spet vse pod nadzorom.

A le do drugega kroga, ko sta se pri Rosbergovem poskusu prehitevanja njuna dirkalnika dotaknila, posledice pa so bile za Mercedes uničujoče; predrta pnevmatika je pomenila začetek konca dirke za Hamiltona, ki je moral najprej v bokse, po mučnem prebijanju iz ozadja pa je nazadnje odstopil štiri kroge pred ciljem. Rosberg je moral po nekaj krogih, ko je imel vse slabše čase, tudi na menjavo poškodovanega sprednjega krilca svojega bolida, tako da ni več mogel računati na zmago.

Junak dneva je tako postal Ricciardo, startal je sicer le s petega mesta, ki se je s pogumno in drzno predstavo prebil na vrh. Za njegovo ekipo je bila to jubilejna 50. na dirkah formule 1.

VN Belgije ali kjer se prepirata dva, tretji dobiček ima!

"Počutim se skoraj kot doma, toliko avstralskih zastav ni bilo niti v Melbournu. Hvala vsem. Ko sem vodil, sem razmišljal le o tem, kako bom brez napak in težav prišel do cilja, a oddahnil sem si šele, ko sem videl zastavo," je dogajanje v Spaju povzel avstralski dirkač Daniel Ricciardo.

Dobre tri sekunde je zaostal Rosberg, ki je tako prvič v osmih nastopih v Spaju prišel na stopničke, na naslednjih mestih pa sta končala Finca - Valtteri Bottas z Williamsom je bil tretji, Kimi Räikkonen s Ferrarijem pa četrti. Vettel, ki je vse bolj v senci avstralskega novinca v ekipi, pa je po tretjem startnem izhodišču in napadu na vodilna v prvih zavojih, ki pa se ni končal uspešno, na koncu privozil le do petega mesta. Osmi je bil drugi Ferrarijev voznik Fernando Alonso; Španec je po težavah v krogu za ogrevanje, ko mehanikom ni uspelo pravočasno spraviti njegovega dirkalnika v pogon, pozneje dobil petsekundno kazen ob postanku v boksih.

Čeprav so na koncu iztržili drug mesto, pa v Mercedesovi ekipi po belgijski dirki ni bilo prav veselo. Hamilton je že med dirko obtožil Rosberga, da ga je zadel, ta incident pa bo verjetno še poslabšal že tako ne najbolj prijateljske odnose med obema voznikoma. "Popolnoma nesprejemljivo. Ta dirka je bila povsem zgrešena. Ne moreš se lotiti takšnega prehitevanja v drugem krogu. Velikokrat smo se bali, da se bo kaj takšnega zgodilo, danes se je," je bil slabe volje vodja Mercedesove ekipe Toto Wolff.

Naslednja postaja formule 1 bo prav tako klasična preizkušnja v Monzi 7. septembra.

Ne spreglejte