Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Engelbert Osojnik

Ponedeljek,
18. 4. 2016,
17.08

Osveženo pred

7 let, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,43

Natisni članek

Tim Gajser Tim Gajser Honda MXGP

Ponedeljek, 18. 4. 2016, 17.08

7 let, 11 mesecev

Tim Gajser kriv, da je Zdravljica največji hit na svetovni motokros sceni (video)

Engelbert Osojnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,43

Tim Gajser je s tretjo skupno zmago v MXGP, elitni kategoriji svetovnega prvenstva v motokrosu, poskrbel, da je Zdravljica letos postala najbolj predvajana himna.

Tim Gajser je temelje svetovne motokros scene zamajal že na debiju v najvišji kategoriji MXGP, 27. februarja v Katarju, ko je suvereno slavil na svoji prvi dirki v karieri med elito. Z 19 leti je postal najmlajši dirkač v zgodovini športa, ki mu je uspel takšen podvig. Ker ga to ni odneslo v nebo in je ostal prizemljen, je dobil tudi drugo dirko v Katarju in že na prvem prizorišču sezone je zadonela Zdravljica v čast Slovencu, ki je naredil veliko stvar.

 

Slovenska himna je glasno odmevala tudi na četrti dirki sezone v Argentini, kjer živi veliko Slovencev, in na zadnjem spopadu dirkačev MXGP v Mehiki. Tolikokrat letos ni bila predvajana nobena himna. Francoska je bila slišana dvakrat po zaslugi branilca naslova svetovnega prvaka Romaina Febvreja (na VN Tajske in VN Evrope).

 

Steza v mehiškem Leonu – peti letošnji izziv za Tima Gajserja

 

Kot vse kaže, bosta letos o prvaku odločala prav novinec Tim Gajser in aktualni svetovni prvak MXGP Romain Febvre, ki ju po desetih odpeljanih dirkah ločujejo pičle tri točke. Vsi ostali so si nabrali že 45 točk in več zaostanka za vodilnim dvojcem, kar je praktično skupna zmaga na enem prizorišču oziroma dva fantastična rezultata na dveh dirkah (eno prvo in eno tretje mesto).

 

Gajser se odlično bori z izkušenejšim tekmecem Febvrejem in ne popušča. V Mehiki si je pridirkal peto letošnjo posamično zmago in v tem elementu dirkanja prehitel Francoza (5:4). Točkovno pa minimalno zaostaja predvsem zaradi smole z motorjem, ki mu je letos kar nekajkrat nagajal. Gajser po petem dirkaškem koncu tedna ostaja edini dirkač med elito, ki je na vsakem prizorišču stopil na zmagovalni oder.

 

Tim Gajser – gospodar kvalifikacij

 

Naš motokros šampion je konkurenčen še na dveh frontah v MXGP. Vodi na lestvici dirkačev, ki se bojujejo za prestižno nagrado, uro Tag Heuer. Ta bo pripadla tistemu, ki bo postavil največ najhitrejših krogov. Gajser jih je do zdaj tri, Cairoli in Bobrišev pa vsak po enega.
 

Tima najdemo tudi na vrhu lestvice za denarno nagrado deset tisoč evrov, ki jo bo podelil Fox Racing. Ta vsota je namenjena dirkaču, ki bo zbral največ najboljših štartov. Po desetih dirkah si prvo mesto delijo Gajser, Cairoli in Nagl. Vsak od njih je do zdaj izvedel po dva najboljša štarta.

 

Vrhunci obeh dirk v Mehiki

 

V elitni kategoriji MXGP pa ne gre samo za epski boj med Gajserjem in Febvrejem, ki sta v Mehiki odpihnila konkurenco, temveč tudi za veliko vojno med konstruktorji. Febvre predstavlja Yamaho, Gajser pa Hondo.

 

KTM s Cairolijem počasi že izgublja stik z vodilni dvojico (-45 točk), prav tako Husqvarna z Naglom (-51). Še slabše kaže Suzukiju s Strijbosom (-89) in Kawasakiju s Searlejem (-118).

 

Najlepši trenutki akcije MXGP

 

Kako prevladujoča sta v letošnji sezoni Gajser in Febvre, nazorno pove podatek, da sta si prisvojila 9 od 10 možnih dirk. Eno samo zmago jima je izpulil Nagl.

 

MXGP karavana se bo po argentinski in mehiški avanturi vrnila v Evropo. Naslednja dirkaška poslastica nas čaka 1. maja, ko bo latvijski Kegums gostil enajsto in dvanajsto dirko sezone.

Ne spreglejte