Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
6. 9. 2020,
14.04

Osveženo pred

3 leta, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,03

Natisni članek

Ott Tänak WRC

Nedelja, 6. 9. 2020, 14.04

3 leta, 7 mesecev

Reli WRC

Tänaku zmaga na domačem reliju po Estoniji

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,03
Ott Tänak | Ott Tänak (Hyundai) je zmagovalec domačega relija za svetovno prvenstvo v Estoniji. | Foto Guliver/Getty Images

Ott Tänak (Hyundai) je zmagovalec domačega relija za svetovno prvenstvo v Estoniji.

Foto: Guliver/Getty Images

Estonski dirkač Ott Tänak (Hyundai) je zmagovalec domačega relija za svetovno prvenstvo v Estoniji, s katerim se je po koronski krizi in polletnem premoru nadaljevalo SP. Svetovni prvak je zmagal pred moštvenim sotekmovalcem Ircem Craigom Breenom. Francoz Sebastien Ogier (Toyota) je bil tretji, a je zadržal skupno vodstvo v SP.

Svetovni prvak Tänak si je po treh dneh dirkanja po domačih cestah za zmago privozil 22,2 sekunde prednosti pred moštvenim kolegom Breenom, Ogier je imel na koncu 26,9 sekunde zamude.

Ogier, šestkratni prvak, je še obdržal prvo mesto v SP. Zdaj ima devet točk naskoka pred Valižanom Elfynom Evansom (Toyota), ki je reli po Estoniji končal pod stopničkami na četrtem mestu. Aktualni svetovni prvak pa je, potem ko je zaradi ničle na uvodu sezone v Monte Carlu domači reli začel kot peti v seštevku, zdaj napredoval na tretje, za Ogierjem pa zaostaja 13 točk.

Ogier, šestkratni prvak, je še obdržal prvo mesto v SP. | Foto: Reuters Ogier, šestkratni prvak, je še obdržal prvo mesto v SP. Foto: Reuters

Estonski dirkač je dobro izkoristil poznavanje terena in na prvem reliju v svoji državi, ki je štel za točke SP, na koncu dokaj zanesljivo slavil. Le v petek je po edini hitrostni preizkušnji pristal na tretjem mestu, v soboto je prevzel vodstvo in ga obdržal do konca dirke. Ta je bila sicer precej sprinterska, z le 17 hitrostnimi preizkušnjami, tako da si dirkači niso smeli privoščiti napak.

Belgijec z napako

Edini med najboljšimi, ki pa je naredil napako, je bil Belgijec Thierry Neuville. Voznik Hyundaija je še drugič v sezoni ostal praznih rok, potem ko je odstopil že v Mehiki. Tokrat je naredil napako v soboto, ko je na svojem dirkalniku odtrgal kolo. V nedeljo se je sicer vrnil po pravilu superreli, toda točk ni dobil in skupno je zdaj peti.

Thierry Neuville je napravil napako. | Foto: Getty Images Thierry Neuville je napravil napako. Foto: Getty Images

Današnjo zadnjo hitrostno preizkušnjo, "power stage", ki prinaša dodatne točke, je dobil Finec Kalle Rovanperä (Toyota) pred Evansom in Tänakom.

"Najprej moram pošteno zadihati. Težka, zahtevna trasa. Vesel sem, da sem zmagal, vsi v ekipi smo trdo garali. Še posebej pa je zame pomembno, da je prvi reli v Estoniji za svetovno prvenstvo moj," se je zmage veselil svetovni prvak.

"Bilo je kar precej divje. Težko je bilo peljati zares agresivno, pomembno pa je, da imam nove točke za seštevek SP," pa je bil z doseženim zadovoljen tudi Ogier.

Kulisa dirke drugačna kot običajno

Zaradi koronske krize je bila tudi kulisa dirke drugačna kot običajno. Povsem brez gledalcev reli ni bil, saj prireditelji zaradi narave tekmovanja ne bi mogli preprečiti dostopa ob progi, so pa na najbolj zanimivih točkah uvedli posebne vstopnice in omejili dostop do največ tisoč ljubiteljev dirkanja.

Reli po Estoniji je bil sicer jubilejna 600. dirka svetovnega prvenstva WRC od leta 1973.

V tej sezoni so spomladi pred prekinitvijo izpeljali prve tri preizkušnje, Monte Carlo, kjer je zmagal Neuville, Švedsko, zmagal je Evans, in Mehiko, slavil je Ogier. Naslednja dirka - do konca sezone so predvidene še tri - bo Turčija med 18. in 20. septembrom.

Izidi:
1. Ott Tänak/Martin Jarveoja (Est/Hyundai) 1:59:53,6
2. Craig Breen/Paul Nagle (Irs/Hyundai) + 22,2
3. Sebastien Ogier/Julien Ingrassia (Fra/Toyota) 26,9
4. Elfyn Evans/Scott Martin (VBr/Toyota) 41,9
5. Kalle Rovanperä/Jonne Halttunen (Fin/Toyota) 1:18,7
6. Teemu Suninen/Jarmo Lehtinen (Fin/M-Sport Ford) 2:39,6
7. Esapekka Lappi/Janne Ferm (Fin/M-Sport Ford) 2:52,0
8. Gus Greensmith/Elliott Edmonson (VBr/M-Sport Ford) 4:53,8
...

SP skupno (4):
Dirkači:

1. Sebastien Ogier (Fra/Toyota) 79
2. Elfyn Evans (VBr/Toyota) 70
3. Ott Tänak (Est/Hyundai) 66
4. Kalle Rovanperä (Fin/Toyota) 55
5. Thierry Neuville (Bel/Hyundai) 42
6. Teemu Suninen (Fin/M-Sport Ford) 34
...

Konstruktorji:
1. Toyota 137
2. Hyundai 132
3. M-Sport Ford 83

Ne spreglejte