Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
14. 1. 2014,
19.31

Osveženo pred

5 let, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Stephane Peterhansel Miran Stanovnik

Torek, 14. 1. 2014, 19.31

5 let, 4 mesece

Stanovnik se je prebil čez navigacijsko zapleten puščavski 'brzinec' (video)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Marc Coma med motoristi in Stephane Peterhansel med avtomobilisti sta junaka 9. etape relija Dakar. Marc Coma in Joan Roma ostajata vodilna v skupnem seštevku. Stanovnik je bil v etapi 32.

Po dveh dnevih v Boliviji (motoristi in štirikolesniki) se je vsa karavana relija preselila v puščavo Atacama, kjer so morali udeleženci v vseh štirih kategorijah opraviti s 422 kilometrov dolgo hitrostno preizkušnjo. Svoje druge etapne zmage letos in 23. v dosedanji karieri na Dakarju se je veselil Marc Coma. Na 2. in 3. mestu sta končala njegova največja rivala na letošnjem reliju Joan Barreda Bort in Cyril Despres. "Z etapo sem opravil po svojih najboljših močeh. Bila je zelo navigacijsko zapletena. Etapo sem začel na polno, a me je na sipinah pred koncem ujel Marc Coma. Zelo sem vesel, saj sem dal od sebe popolnoma vse. Resnično. Pred nami sta še dve resnično zahtevni etapi, v katerih bom poskušal dirkati v istem ritmu. Vsekakor sem zadovoljen s svojim dosedanjim nastopom," je po etapi dejal Španec Joan Barreda Bort. Odlično je spet opravila Španka Laia Sanz, ki je osvojila 9. Mesto, Slovenec Miran Stanovnik je zasedel 32. Za Marcom Como, ki je obdržal vodstvo v skupnem seštevku, je zaostal slabo uro.

"Etapa je prinesla zelo hitre odseke in le krajši navigacijsko zahteven odsek. Odpeljal sem brez ene same napake. Če bi lahko dodal še kak kilometer na uro hitrosti, bi bilo idealno, sicer sem pa z etapo zelo zadovoljen. Po tretmaju s fizioterapevtom sem se zjutraj zbudil brez posledic dirkanja po višavah Bolivije in prav zadovoljen sem, kako dobro moje telo letos prenaša dirko," je po etapi povedal Stanovnik, ki se je vzdržal napovedi o končnem razpletu med najboljšimi motoristi, saj se zaveda, da je dirka še dolga. "Coma je zelo izkušen tekmovalec, a treba je vedeti, da bosta tako on kot Despres dodatno pritiskala drug na drugega in preračunavala možnosti vse do cilja," pravi Stanovnik o napetostih v vrhu, komentiral pa je tudi vožnjo izjemne motoristke Laie Sanz. "Punca ima izjemen občutek za motor. Bila je večkratna prvakinja v trialu in enduru, lani pa se je izdatno pripravljala na Dakar. Čeprav je močna vsaj tako kot jaz, je zelo simpatično in prijetno dekle, pred katero lahko motoristi snamemo klobuk," je sklenil Stanovnik.

Med avtomobilisti je z etapo znova dobro opravil Stephane Peterhansel, ki je slavil tretjo letošnjo etapno zmago in se še nekoliko približal moštvenemu kolegu Joanu Romi, ta ostaja vodilni v skupnem seštevku relija. Na 2. mestu je končal Katarec Nasser Al Attiyah. Joan Roma je za Peterhanslom zaostal dobrih 11 minut in ima v skupnem seštevku le še 12 minut prednosti.

"Današnja etapa je bila zelo zahtevna. Prva sva se podala na traso (s sovoznikom, op. p.) in tudi prva končala. Stephane Peterhansel nama je sledil in uspelo mu je zmagati. S svojo današnjo etapo sem zadovoljen. Današnje sipine so bile zelo zahtevne, saj ni bilo nobene poti. Bila sva previdna, saj nisva hotela zgrešiti poti in kontrolnih točk. Mini je odličen avto, a še kar ne morem pozabiti ene ure kazni, ki sva jo prejela v preteklih dneh. Vsekakor se bova bojevala vse do cilja in šele nato bova videla, ali se nama bo uspelo prebiti na stopničke zmagovalnega odra," je po etapi dejal Nasser Al Attiyah, ki za vodilnim Romo zaostaja 59 minut in 46 sekund. Španec Carlos Sainz je danes zaradi tehničnih težav z avtomobilom zaostal skoraj dve uri.

Ne spreglejte