Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
4. 1. 2014,
17.04

Osveženo pred

8 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Miran Stanovnik

Sobota, 4. 1. 2014, 17.04

8 let, 1 mesec

Stanovnik opravil tehnični pregled in je nared za dirko

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Danes zvečer se bo s ceremonialnim štartom v Argentini pričel 36. vzdržljivostni reli Dakar. Med zadnjimi udeleženci, ki so tik pred zdajci opravili tehnični pregled je tudi Slovenec Miran Stanovnik.

Stanovnik, ki je na reli odpotoval šele pretekli četrtek zvečer, je v petek prispel v Argentino. Na letališču v Buenos Airesu so ga pričakali Slovenci, ki živijo v Argentini.

Člani družine Puntar in Gaser so ga prepeljali v tristo kilometrov oddaljeno mesto Rosario, kjer se bo danes pričel reli. Slednji bo že 17. po vrsti za Stanovnika, ki je doslej na reli odpotoval že 18-krat, a leta 2008 je bil reli zaradi terorističnih groženj odpovedan le nekaj ur pred pričetkom.

Stanovnik je na reliju prisoten od leta 1996. Manjkal je le leta 2005. Danes dopoldne je še opravil tehnični pregled, kar je potrdil tudi na medmrežju. "Tehnični pregled opravljen. To je prva zmaga. A je še kdo vznemirjen le dan pred štartom Dakarja 2014?," je zapisal Stanovnik.

Tako kot vedno je moral tudi tokrat izpolniti ogromno papirjev, kar je komentiral takole: "Papirji, papirji, papirji, … Kot, da bi kupoval zemljo v Južni Ameriki in ne le dirkal čez njo." Za udeleženci relija so tako vse aktivnosti, ki jih morajo opraviti pred pričetkom relija in jih nihče izmed njih ne mara. Sedaj se bodo lahko v miru osredotočili na dirko, ki obeta, da bo glede na traso ena najtežjih v vsej zgodovini relija.

A tokrat je zagotovo bolj kot Stanovnik nervozen petkratni zmagovalec relija med motociklisti Cyril Despres. Zmagovalec zadnjih dveh izvedb relija je namreč iz motorja KTM presedlal na Yamaho in ne ve točno kaj ga čaka.

"Že ko sem zaprl kovčke in se pripravil za pot v Buenos Aires, sem se zavedel, da je štart dirke povsem blizu. Temu sledi nekaj različnih delov kot so prihod v Argentino, prva vožnja s povsem novim motorjem, tehnični pregled in ceremonialni štart. Trenutno sem miren saj se nič od tega še ni zgodilo, a več kot je teh opravil opravljenih bližje smo štartu," je za spletno stran organizatorja relija tik pred odhodom v Argentino dejal Despres.

"To v kar sem prepričan je, da sem vesel, da sem oblekel modro majico. Ponosen sem, a se zavedam izziva, ki ga moramo izpolniti letos, a ne čutim pritiska. Tokrat bo vsekakor drugače kot v preteklih dirkah, ko sem se boril za zmago. Prvič sem zamenjal motor in niti ne vem kako naj se počutim," je zaključil Despres pred katerim bo zahtevna naloga.

Ne spreglejte