Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

David Kos

Sreda,
22. 1. 2020,
4.01

Osveženo pred

4 leta, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,88

14

Natisni članek

evropska sredstva Občina Log - Dragomer kanalizacija čistilna naprava Miran Stanovnik

Sreda, 22. 1. 2020, 4.01

4 leta, 3 mesece

Ta slovenski župan je pred največjim izzivom v zgodovini občine

David Kos

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,88

14

Ljubljanska kanalizacija

V občini Log – Dragomer so na javnem razpisu za gradnjo kanalizacije in čistilne naprave prejeli dve ponudbi. Razkorak v ceni je ogromen, saj bi za dražjo plačali 50 odstotkov več. Odločitve tudi po dveh mesecih in pol še niso sprejeli, saj je tveganje izgube evropskih sredstev ob napačni odločitvi preveliko. Župan kljub temu verjame, da jim bo uspelo.

Eno izmed ozemeljsko najmanjših občin v državi čaka največji izziv v njeni zgodovini. Do konca leta 2022 mora zgraditi 23 kilometrov kanalizacije in čistilno napravo. Je pravzaprav še edina občina v regiji brez odvajanja in čiščenja odpadnih voda.

S tem velikim okoljskim projektom se bo predvidoma zmanjšala količina škodljivih snovi v vodi in izboljšala kakovost površinskih in podzemnih voda. To bo pripomoglo k boljšim življenjskim pogojem in boljšemu zdravju 3.524 prebivalcev občine. Projekt, ki je del dogovora za razvoj osrednjeslovenske regije, bo vplival tudi na izboljšanje učinka čiščenja širšega območja reke Ljubljanice, katerega velik del zaseda krajinski park Ljubljansko barje.

Prejeli dve ponudbi, ki se močno razlikujeta

Za naložbo v vrednosti 17,6 milijona evrov, v kateri so med drugim vključeni že investirana sredstva, stroški administracije in DDV, bo kohezijski sklad prispeval 7,65 milijona evrov, državni proračun bo zagotovil 1,35 milijona, preostanek pa Občina Log – Dragomer. Projektantska vrednost oziroma gradnja komunalne infrastrukture sicer znaša okoli 12 milijonov evrov.

pitna voda
Novice "Pravico do varne pitne vode smo vpisali v ustavo in tam tudi obstali"

Občina je avgusta lani objavila razpis in po dvakratnem podaljšanju roka za oddajo ponudb do 4. novembra prejela dve ponudbi.

Cenejši ponudnik Hidrotehnik v sodelovanju s Komunalnimi gradnjami in Trgogradom je za izvedbo projekta ponudil ceno skoraj 9,8 milijona evrov brez DDV, dražji Riko v skupnem nastopu s Hidroinžiniringom, CBF, Nivo eko in Fond S pa skoraj 15 milijonov evrov težko ponudbo brez vključenega DDV. Faza pregleda in ocenjevanja ponudb traja že skoraj tri mesece, kar je nekoliko nenavadno za občinski razpis.

Župan zatrjuje, da je vse po terminskem načrtu

Gre namreč za ogromno razhajanje v ceni, zato je župan Miran Stanovnik na eni strani pod političnim pritiskom izbire cenejšega ponudnika, na drugi strani pa v primeru morebitne pritožbe neizbranega ponudnika tvega izgubo evropskih sredstev. Pritožbeni postopek bi verjetno zavlekel postopek izbire in gradnjo kanalizacijskega omrežja, s tem pa bi na občini tvegali, da bi ostali brez evropskih milijonov.

"Kar je narejeno na hitro, je včasih lahko zelo vprašljivo. Seveda si na občini želimo hitre odločitve, a ker gre za projekt regije ter črpanje državnih in evropskih sredstev, moramo ravnati previdno in preudarno, da ne bi ogrozili črpanja sredstev," pojasnjuje župan Miran Stanovnik. | Foto: Simon Kavčič "Kar je narejeno na hitro, je včasih lahko zelo vprašljivo. Seveda si na občini želimo hitre odločitve, a ker gre za projekt regije ter črpanje državnih in evropskih sredstev, moramo ravnati previdno in preudarno, da ne bi ogrozili črpanja sredstev," pojasnjuje župan Miran Stanovnik. Foto: Simon Kavčič A Stanovnik pojasnjuje, da je projekt v skladu s terminskim načrtom. Spomni, da zakonski rok za izbiro izvajalca znaša 90 dni. "Kar je narejeno na hitro, je včasih lahko zelo vprašljivo. Seveda si na občini želimo hitre odločitve, a ker gre za projekt regije ter črpanje državnih in evropskih sredstev, moramo ravnati previdno in preudarno, da ne bi ogrozili črpanja sredstev," pojasnjuje Stanovnik.

Odločitev bodo sprejeli do konca januarja

Dodaja, da je bil sprva tudi sam nekoliko začuden nad 90-dnevnim rokom za odločitev naročnika o javnem naročilu. Ko je videl, koliko tisoč postavk mora strokovna komisija preveriti, da se ujemajo z razpisom, je mnenje spremenil.

Prepričan je, da bodo v zakonskem roku, torej do konca januarja letos, sprejeli odločitev o izbiri izvajalca. Če ne bo posebnih zapletov, pričakuje, da bi gradnjo čistilne naprave lahko začeli spomladi. Tudi v primeru pritožbe neizbranega izvajalca Stanovnik verjame, da bo projekt končan do konca leta 2022, ko je ta še upravičen do evropskih sredstev.

Kanalizacija
Novice Zakaj za kontroverzen kanalizacijski vod ni bilo potrebno okoljevarstveno soglasje #video

Stanovnik 50 odstotkov višjo ponudbo Rika komentira z besedami, "da ima vsak ponudnik svojo računico. Najmanj, kar si želimo, pa je, da bi izbrali nerealno ponudbo, ki bi ogrozila projekt. Prepričan sem, da bo občinska strokovna komisija izbrala ponudnika, ki bo realno sposoben dokončati projekt," še pove župan, ki ne želi ugibati o mogočem izboru izvajalca.

Poudarja, da bodo na občini ravnali v skladu z veljavno zakonodajo, ki velja za javne razpise. Verjame tudi, da bodo izbrali rešitev, prijazno do občanov. Naložba se bo ne nazadnje odražala tudi na položnicah prebivalcev občine, v kateri živi tudi sam.

Razmišljali tudi o tem, kam z odpadnim komunalnim blatom

Z gradnjo kanalizacijskega sistema se bo v občini zmanjšalo onesnaženje tal zaradi odvajanja vode iz greznic, s čimer se bo ustavilo tudi onesnaževanje vodnih virov. Sistem ravnanja s komunalno odpadno vodo je namreč zasnovan kot neprepusten sistem, ki prepreči iztekanje odpadne vode v tla in naprej v podtalnico. Naložba bo zagotovila preventivno ukrepanje za preprečevanje, omejevanje in zmanjševanje škodljivih vplivov na okolje tako, da se okoljska škoda odpravlja pri viru onesnaženja.

V občini so razmišljali tudi o rešitvah za odpadno komunalno blato, ki nastane v čistilni napravi. Na zemljišču čistilne naprave je predviden tudi prostor za trstično gredo, ki omogoča sonaravno, ekonomsko in energetsko učinkovito dehidracijo, stabilizacijo in mineralizacijo blata. Blato, ki se na posamezno gredo skladišči vsaj 10 let, ima velik potencial za ponovno uporabo ali odvoz v sežigalnico.

 

 

Ne spreglejte