Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
31. 5. 2015,
16.59

Osveženo pred

8 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Tim Gajser Tim Gajser

Nedelja, 31. 5. 2015, 16.59

8 let, 2 meseca

Slovenec po prisilnem počitku spet na vrhu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Slovenski motokrosist Tim Gajser je na osmi preizkušnji svetovnega prvenstva v razredu MX2 osvojil drugo mesto.

Na dirki v francoskem Villars-Sous-Ecotu je s četrtim mestom v prvi vožnji in drugim v drugi tudi skupno pristal na drugem, premagal ga je le zmagovalec obeh voženj Nizozemec Jeffrey Herlings. Tretji je bil domačin Jordi Tixier.

Mladi slovenski dirkač se je po krajšem prisilnem počitku spet vrnil med najboljše, kjer je v razredu MX2 po osmih od 18 dirk trdno v vrhu. Če ne bi bilo nekaj ničel, ko je moral zaradi zahtev vodstva tekmovanja preventivno izpustiti tri vožnje, pa bi bil verjetno še kakšno mesto bližje vse bolj neulovljivemu Herlingsu.

Gajser je dvojno ničlo imel prejšnji teden v Veliki Britaniji, ko je po padcu na ogrevanju dobil zdravniški rdeči karton in ni smel nastopiti na dirki. A že teden dni pozneje je spet pokazal, da se lahko kosa z vsemi, morda je le Herlings v tem trenutku premočan zanj in za vse druge tekmece.

Po nekoliko slabšem startu v prvi vožnji je 19-letni slovenski dirkač nazadnje iztržil četrto mesto in si s tem pripravil lepo izhodišče za napad v drugi vožnji. Ta se je izšla še bolje, že kmalu po startu sta s Herlingsom pobegnila vsem tekmecem, v ozadju je bilo tudi nekaj padcev, ter se oddaljevala. Večji del dirke sta bila v povsem svojem svetu, Gajser se je Nizozemcu nekajkrat že povsem približal, nazadnje pa ni tvegal napada in je raje zadržal trdno drugo mesto.

Drugi največji dosežek sezone

Takšna uvrstitev pa mu je prinesla tudi skupno drugo mesto, kar je po zmagi v Italiji njegov drugi najboljši dosežek sezone. Herlings je bil sicer z dvema zmagama in vsemi 50 točkami neulovljiv, Gajser pa jih je zbral 40, toliko kot domačin Tixier, a je o razvrstitvi na stopničkah odločala boljša druga vožnja Slovenca.

Skupno je po slabi polovici sezone trdno v vodstvu Herlings, saj je zbral že 358 točk. Drugi je Švicar Valentin Guillod z 246, tretji Latvijec Jonass Pauls z 245. Blizu pa je tudi Gajser, saj na šestem mestu in z 209 točkami ne zaostaja veliko za četrtim Tixierjem (229) in petim Rusom Aleksandrom Tonkovom (218).

V razredu MXGP je svojo prvo zmago na dirkah v najmočnejši kategoriji dosegel domačin Romain Febvre. Za skupno slavje je bilo dovolj drugo mesto v prvi vožnji in zmaga v drugi, s čimer je zbral 47 točk, sedem več od drugouvrščenega Rusa Jevgenija Bobriševa. Tretji je bil zmagovalec prve vožnje Italijan Antonio Cairoli, ki je bil v drugi vožnji le sedmi.

Slovenski dirkač v tem razredu Klemen Gerčar je tudi tokrat ostal brez točk za SP, dirko je končal na 27. mestu. V prvi vožnji je bil 25., v drugi pa 26.

Skupno je v SP prvi Nemec Maximilian Nagl, ki je bil danes četrti, ima pa 332 točk. Za njim je na drugem mestu Cairoli s 313, tretji je Belgijec Clement Desalle (291).

Sezona se bo nadaljevala čez 14 dni s preizkušnjo v italijanski Maggiori.

Ne spreglejte