Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matej Podgoršek COVER1

Nedelja,
27. 5. 2012,
15.59

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

VN Monaka Mark Webber Red Bull Nico Rosberg Ferrari

Nedelja, 27. 5. 2012, 15.59

8 let

Šesti zmagovalec sezone Webber - za 0,6 sekunde

Matej Podgoršek COVER1

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Šesti zmagovalec sezone 2012 formule 1 je Mark Webber (Red Bull). VN Monaka je dobil z vodstvom od štarta do cilja. Nico Rosberg (Mercedes) je za njim zaostal manj kot sekundo.

Avstralec Mark Webber (Red Bull) je zmagovalec šeste letošnje dirke svetovnega prvenstva formule 1. Na prestižni ulični dirki v Monaku je ugnal Nemca Nica Rosberga (Mercedes), tretji je bil prvi Ferrarijev dirkač Španec Fernando Alonso. Svetovni prvak Nemec Sebastian Vettel (Red Bull) je končal na četrtem mestu. Letošnja sezona svetovnega prvenstva v elitnem avtomobilističnem športu se razpleta tako, kot se doslej ni še nobena. Po šestih dirkah namreč niti en voznik ni zmagal dvakrat, temveč je v sezoni 2012 na najvišjo stopničko stopila šesterica: v Avstraliji Jenson Button (McLaren), v Maleziji Alonso, na Kitajskem Rosberg, v Bahrajnu Vettel, v Španiji Pastor Maldonado (Williams) in tokrat Webber. Doslej je bilo največ pet začetnih dirk sezone s petimi zmagovalci, a nazadnje leta 1983. Za Avstralca pa je to druga zmaga v kneževini po letu 2010.

Webber je na štartu zadržal prvo mesto, sledila sta mu Rosberg in Lewis Hamilton (McLaren). Za njimi pa drama: Romain Grosjean (Lotus) je pred prvim zavojem trčil v Felipeja Masso (Ferrari), nato pa ga je zaneslo še v Michaela Schumacherja (Mercedes). Francoz se je zavrtel in zanj je bilo dirke konec, Brazilec je uspel nadaljevati na petem mestu (za Alonsom), Nemec pa na devetem. Nastradal je tudi junak prejšnje dirke Maldonado. Komisarji so razsodili, da je šlo za dirkaško nesrečo in niso posredovali. Webber je v 11. krogu odpeljal najhitrejši krog na dirki, a njegova prednost pred Rosbergom je ostala le dobro sekundo, prvih 10 pa je bilo v razmaku vsega 11 sekund.

Pred prvimi postanki je bil vse hitrejši Alonso, ki je z najhitrejšim krogom na dirki v 20. krogu za vodilnim zaostajal slabih šest sekund. Vse počasnejši pa je bil sedmouvrščeni Kimi Räikkönen (Lotus), ki je v 26. krogu za najboljšima dvema zaostajal že 24 sekund. Za Fincem je vse bolj nestrpen postajal Schumacher, a se mu poizkusi prehitevanja niso izšli. Serijo postankov je po 27. krogu odprl drugouvrščeni Rosberg. Webber in Hamilton sta pnevmatike menjala krog kasneje, Avstralec je ostal pred Nicom, Britanec pa za njim. Še krog kasneje je v bokse zapeljal Alonso in tako prehitel Lewisa. Z drugačno taktiko sta se v 32. krogu, ko sta bila še brez postanka, na prvo oziroma šesto mesto prebila Vettel in Schumacher.

Ko je nesojeni zmagovalec sobotnih kvalifikacij v 35. krogu le zapeljal v bokse, je nazadoval na deveto mesto. Branilec naslova pa je s tršimi gumami še kar vztrajal brez postanka in s prednostjo 17 sekund varno vodil pred Webbrom, Rosbergom, Alonsom, Hamiltonom in Masso, ki so bili en za drugim. Po uri dirke Vettel še kar ni zapeljal v bokse, a je s pnevmatikami s štarta dirke zlahka ohranjal 17-sekundo prednost. In nato končno postanek - šele 32 krogov pred ciljem 78 krogov dolge dirke. Na stezo se je vrnil tik pred Hamiltona na četrto mesto (štartal je kot deveti).

Trideset krogov pred karirasto zastavo so bili Webber, Rosberg, Alonso, Vettel, Hamilton in Massa v razmaku vsega petih sekund, Schumacher pa je na sedmem mestu zaostajal 28 sekund. Odprto je ostalo vprašanje: ali bo večina zapeljala na drugi postanek ali pa vendarle zdržala do konca z gumami, ki so jih na dirkalnik nadeli med 27. in 29. krogom (torej okoli 50 krogov pred ciljem)? Šestnajst krogov pred koncem je začel Schumacher prek radijske zveze tarnati ekipi, da je nekaj narobe z dirkalnikom. Začel je izgubljati po pet sekund na krog in nazadovati mesto za mestom. Nekaj krogov kasneje je odstopil.

Ko je bilo do konca le še 10 krogov, je postalo jasno, da ne bo nihče od najboljših drugič menjal gume, so se pa začele pojavljati kaplje dežja. Prvih šest je bilo vse bolj zgoščenih (v štiri sekunde), vsi bi bili lahko hitrejši od vodilnega Webbra. V ozadju je odstopil Button, prvih šest pa je skozi cilj pripeljalo brez sprememb. Tako je Webber drugič osvojil VN Monaka.

Ne spreglejte