Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matej Podgoršek COVER1

Četrtek,
22. 3. 2012,
7.34

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

VN Malezije McLaren Red Bull Jenson Button Sebastian Vettel

Četrtek, 22. 3. 2012, 7.34

8 let

Sepang bo pokazal pravo razmerje moči

Matej Podgoršek COVER1

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
VN Malezije bo dala bolj jasno sliko, kdo ima v 2012 najboljši dirkalnik, saj gre za pravo stezo, tako s hitrimi kot počasnimi zavoji in dolgimi ravninami. Razen če je ne zagode vreme.

"Melbourne ne pokaže, kdo je zares konkurenčen. Sepang bo toliko bolj zanimiv, saj bo bolj realen pokazatelj razmerij moči med ekipami. Kombinacija počasnih in hitrih zavojev bolje pokaže, kje si," pred drugo VN sezone 2012 izpostavlja Michael Schumacher (Mercedes), ki je v uvodnih krogih VN Avstralije dirkal na tretjem mestu, nato pa ostal brez uvrstitve. VN Malezije na mednarodnem dirkališču Sepang sledi že ta konec tedna. Na 14. izvedbi te dirke bo zmago branil Sebastian Vettel (Red Bull). Pravzaprav je najmlajši dvakratni prvak v Sepangu slavil v obeh šampionskih sezonah. Leto prej pa je dirko dobil Jenson Button (takrat dirkač Brawna) in tudi on osvojil prvenstvo. Tu zmagujejo le najboljši: ob Vettlu je več kot enkrat uspelo še Fernandu Alonsu (2005, 2006), Kimiju Räikkönenu (2003, 2008) in Michaelu Schumacherju (2000, 2001, 2004).

Čeprav je steza v Sepangu široka in na koncu dveh dolgih ravnin omogoča prehitevanja (dirkači stopalko za plin pritiskajo 65 odstotkov dolžine kroga), gre za zelo naporno VN. Osemdesetodstotna vlaga in temperature prek 30 stopinj Celzija pomenijo temperaturo v kokpitu prek 60 stopinj. "Vročina, visoka vlažnost in vreme niso edini izzivi. Zdi se lahka proga, a ni. Najtežje je najti prave nastavitve. Dve ravnini sta dolgi vsaka skoraj kilometer, a v zavojih za dovolj potisne sile k tlom potrebuješ bolj pokončna krilca. Treba je najti kompromis," razlaga Sebastian Vettel. Hudo obremenjene so tudi pnevmatike. Če nastavijo dirkalnike preveč defenzivno, za več oprijema v zavojih, se pnevmatike ob koncu ravnin ob zaviranjih hitreje obrabljajo (Mercedes je imel to težavo že v Avstraliji). V Sepangu se ogrejejo tudi do 150 stopinj Celzija. Vettel je omenil vreme. Tropsko podnebje lahko skorajda kadarkoli preseneti z močnim nalivom. Dve leti nazaj so dirko celo predčasno končali in podelili polovične točke. Za ta konec tedna je verjetnost dežja 60-odstotna.

McLaren pričakuje, da bo v Maleziji še hitrejši. Red Bullu so v minulih letih hitre steze zelo ustrezale. Čeprav se še sprašujemo o pravem razmerju moči, sta favorita za ta konec tedna jasna. Več neznank je za njima. Še Fernando Alonso ne verjame, da bi bil to lahko Ferrari: "Še enkrat bomo grizli, da izvlečemo čim več točk. Dirkalnik bo skoraj enak kot v Avstraliji." Španec se ne zanaša niti na pomoč dežja. "Tako za kvalifikacije kot dirko je velika verjetnost dežja, a na napoved ne dam veliko. Pomembno je, da bomo sami zgrabili morebitno priložnost." Tretja ekipa bo ali Mercedes ali Lotus. "Malezija je aerodinamična steza in Lotus se zdi v tem pogledu dober. Pričakujem, da bosta Kimi Räikkönen in Romain Grosjean zelo nevarna," napoveduje Mark Webber (Red Bull). Še naprej smo v pričakovanju stopničk sedemkratnega prvaka, prvih po povratku v formulo 1. "V Malezijo grem z visokimi pričakovanji, saj smo v Avstraliji videli, da je naš dirkalnik v igri za zmagovalni oder," pravi Michael Schumacher.

Ne spreglejte