Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
23. 11. 2016,
20.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,38

Natisni članek

Formula 1 Nico Rosberg Mercedes Toto Wolff VN Abu Dabija

Sreda, 23. 11. 2016, 20.00

6 let, 6 mesecev

Šef srebrnih puščic: Naj zmaga boljši mož!

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,38
Toto Wolff Mercedes formula 1 | Foto Reuters

Foto: Reuters

Končnega obračuna sezone svetovnega prvenstva formule ena se veseli tudi šef moštva Mercedes Toto Wolff, ki v bitki za naslov prvaka med dirkačema iz svojega moštva Nicom Rosbergom in Lewisom Hamiltonom nima in niti ne sme imeti favorita, že zdaj pa je ponosen na opravljeno delo.

"Ves čas se trudimo obema dirkačema zagotoviti enake pogoje, ne morem pa se pretvarjati, da v moštvu ni rivalstva. Tudi med ekipama mehanikov, dodeljenih obema dirkačema, je huda tekmovalnost, jaz pa moram ves čas skrbeti, da nam stvari ne uidejo izpod nadzora," je v intervjuju za ameriško televizijo CNN prek zadnjo dirko sezone povedal Avstrijec Toto Wolff, izvršni direktor moštva Mercedes. To je že tretje leto zapored z veliko prednostjo osvojilo konstruktorski naslov v formuli ena.

Dvakrat je moral čestitati kolegu, je zdaj na vrsti Nemec?

Rivalstvo med Angležem Hamiltonom in Nemcem Rosbergom se je od leta 2013, ko sta postala moštvena kolega, razplamtelo. V zadnjih dveh sezonah je krajšo potegnil Nemec, ki je moral angleškemu tekmecu čestitati za osvojena naslova prvaka, letos je v boljšem položaju sam, saj ima v prvenstvu dirkačev pred zadnjo dirko sezone 12 točk prednosti.

Wolff: Naj zmaga boljši mož!

Rosbergu bi Wolff naslov privoščil zaradi "predanosti in potrpljenja", Hamiltonu zaradi "bojevitosti in brezkompromisnosti", kot šef obeh pa se ne pusti ujeti v past navijaštva: "Da bosta naša dirkača za naslov obračunala na zadnji dirki sezone, in to že drugič v zadnjih treh letih, priča o tem, da sta izjemno izenačena. To je tudi dokaz, da v ekipi delamo dobro. Na to smo lahko ponosni. Zdaj nas čaka le še ena naloga, in sicer da obema zagotovimo pogoje, v katerih bosta sama obračunala za zmago. Oba sta bila izjemna in vsak od njiju bi si zaslužil naslov. Naj zmaga boljši mož!"      

Rosberga in Hamiltona pred zadnjo dirko sezone loči 12 točk. Bo Angležu uspelo nemogoče in se bo veselil še četrtega naslova svetovnega prvaka? | Foto: Reuters Rosberga in Hamiltona pred zadnjo dirko sezone loči 12 točk. Bo Angležu uspelo nemogoče in se bo veselil še četrtega naslova svetovnega prvaka? Foto: Reuters

Če bi Mercedes še osmič v tej sezoni zasedel prvi dve mesti, bo ne glede na to, ali zmaga Hamilton ali Rosberg, prvak zadnji. Hamilton za naslov prvaka potrebuje zmago, ob tem pa se mora Rosberg uvrstiti slabše od tretjega mesta. Če bo Hamilton drugi, Rosberg, ne sme biti boljši od sedmega mesta, če bo tretji, pa ne od devetega. Če Hamilton dirko v Abu Dabiju konča na četrtem mestu, Rosberg ne sme osvojiti točk, v tem primeru bi bila točkovno izenačena, prav tako pa bi imela oba po devet zmag, prvak pa bi postal Rosberg, ki ima v sezoni več drugih mest.
Lani je na dirki v Abu Dabiju zmagal Rosberg, Hamilton pa v letih 2014 in 2011. Rekorder na tem prizorišču je s tremi zmagami Sebastian Vettel (2009, 2010, 2013), vse je dosegel z Red Bullom. Edini preostali zmagovalec VN Abu Dabija je še Kimi Räikkönen, zmagal je leta 2012 z Lotusom.

"Nestrpno že pričakujemo razplet, da vidimo, kdo bo junak"

"Za vse nas je bilo leto izjemno naporno, ob rekordnih 21 dirkah v koledarju smo se morali posvetiti tudi razvoju dirkalnikov za prihodnjo sezono, ko v veljavo stopijo nova pravila. Po takšni bitki vzdržljivosti si bo lahko prvak brez kančka dvoma rekel, da si je naslov zaslužil. Nestrpno pa že pričakujemo razplet, da vidimo, kdo bo ta junak," je še povedal Wolff.

Nedeljska dirka v Abu Dabiju se bo začela ob 14. uri, pomembne bodo že sobotne kvalifikacije, ki se bodo prav tako začele ob 14. uri. Kje si bo mogoče ogledati prenos dirke, lahko preverite v našem TV-sporedu.    

Kdo bo letos svetovni prvak v formuli 1?

  • Nico Rosberg
    70,27 %
    78 glasov
  • Lewis Hamilton
    29,73 %
    33 glasov
Oddanih 111 glasov
Ne spreglejte