Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Engelbert Osojnik

Sobota,
14. 11. 2015,
20.22

Osveženo pred

3 leta, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Ducati MotoGP

Sobota, 14. 11. 2015, 20.22

3 leta, 2 meseca

Se je Casey Stoner naveličal loviti ribe in se bo vrnil v MotoGP?

Engelbert Osojnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Tovarniški Ducati v MotoGP je potrdil, da se je pogovarjal s svetovnim prvakom iz leta 2007 Caseyjem Stonerjem, a da to še zdaleč ne pomeni njegove vrnitve v šport.

''Res je. Pogovarjali smo se, a je šlo le za klepet. Ni niti nobenega načrta niti pogodbe. Zdaj je gotovo samo to, da se Casey noče vrniti na dirke,'' je govorice, ki jih je sprožil Speedweek, za gpone potrdil šef tovarniške ekipe Ducatija Davide Tardozzi.

Se je morda Stoner na Ducati obrnil zaradi problemov, ki jih je v zadnjem času imel s Hondo? Stoner se je zaradi tehnične okvare na Hondi poškodoval na prestižni dirki 8 ur Suzuke, ko je vodil. Takrat se mu je ob zaviranju zataknila ročica za plin in je bil padec neizbežen. Avstralec si je med prevračanjem zlomil desno lopatico, levo golenico in utrpel še nekaj zvinov. Honda mu tudi ni pustila, da bi letos na VN Amerik, na VN Argentine in na VN Španije zamenjal poškodovanega prijatelja Danija Pedroso, čeprav si je to želel.

''Ne bom se spuščal v vsebino naših pogovorov. Lahko samo rečem, da ko je Casey nedosegljiv, lovi ribe v kakšnem odročnem kraju,'' je še povedal Davide Tardozzi.

Stoner je še zmeraj heroj za Ducatijeve navijače

Casey Stoner, ki se je dirkaško upokojil pri svojih 27 letih po koncu sezone 2012, je danes star 30 let. Isto kot Dani Pedrosa. Aktualni svetovni prvak Jorge Lorenzo je dopolnil 28 let, Valentino Rossi 36, Marc Marquez pa 22. Starost ga torej ne bi smela ovirati ob morebitni vrnitvi v MotoGP. Stoner je prvi in edini svetovni prvak z Ducatijem. Lovoriko je osvojil leta 2007.

''Kot veste, je bil Casey za Ducati heroj, zmagal je veliko dirk in leta 2007 osvojil naslov svetovnega prvaka. Nato se je preselil k Hondi in je delal z njimi, a je še zmeraj v srcu vseh Ducatijevih navijačev in ima dobre odnose z mnogimi Ducatijevimi ljudmi. Zato poglejmo, kaj nam bo prinesla prihodnost,'' je bil za crash.net rahlo skrivnosten Ducatijev športni direktor Paolo Ciabatti.

Za gpone pa dodal: ''Casey Stoner ima s Hondo pogodbo do konca sezone in jo bomo spoštovali. A bi bili zelo veseli, če bi bil eden izmed Ducatijevih herojev in bi v prihodnji sezoni igral vlogo našega testnega voznika.''

Morda pa bo Stoner v prvenstvu 2016 v MotoGP nastopil na domači VN Avstralije s povabilom organizatorja. Tam je bil med 2007 in 2012 nepremagljiv šest let zapored (najprej štiri leta z Ducatijem, potem pa še dve leti s Hondo).

Marquez je vesel, ker je Casey ohranil motivacijo

Na novico o Stonerjevi morebitni vrnitvi k Ducatiju so se hitro odzvali glavni zvezdniki kraljevskega razreda MotoGP. Aktualni svetovni prvak Jorge Lorenzo je za gpone dejal : "Zmeraj sem spoštoval Caseya. To je dirkač z največ talenta, kar sem jih kdajkoli videl.'' Svetovni podprvak Valentino Rossi je bil kratek: "Vesel sem zanj in za Ducati.''

Marc Marquez, ki je Stonerja leta 2013 nasledil pri tovarniški Hondi, je prepričan, da Casey ni izgubil svoje surove hitrosti, čeprav je izven polnega pogona že tri leta: ''Zanimivo, zanimivo … seveda je Casey zelo hitro zaključil kariero. Vesel sem zanj, ker zgleda, da je še ohranil motivacijo. Za Hondo je opravil veliko testiranj in je bil vedno zelo hiter. Četudi bo dirkal, bo to s povabilom organizatorja.''

Ducatijev tovarniški dirkač Andrea Iannone, ki je vedel za stike med Ducatijem in Stonerjem, je poudaril: ''Vesel sem, ker hiter dirkač v skupini nikoli ne škodi.''

Se bo zaradi te nesreče Stoner vrnil k Ducatiju?

Šef Hondine tovarniške ekipe v MotoGP Livio Suppo, ki je bil nekoč Stonerjev šef pri Ducatiju in nato tudi pri Hondi, je za gpone razkril, kakšna je trenutna situacija okoli Caseya: ''Kot vsak dirkač, ki mu poteče pogodba, lahko svobodno tehta vsako ponudbo. Z njim smo se že začeli pogovarjati o nadaljevanju sodelovanja, a razumem Ducatijevo zanimanje za dirkača, ki je kot edini osvojil naslov svetovnega prvaka. Casey lahko svobodno sprejme odločitev za prihodnost in jo bomo spoštovali.''

Če bi se Stoner želel vrniti k Ducatiju in spet začeti dirkati v svetovnem prvenstvu MotoGP, bi italijanski konstruktor z njim takoj podpisal pogodbo.Casey je bil edini, ki je bil sposoben ukrotiti Ducatija in mu leta 2007 pripeljati prvi in edini naslov svetovnega prvaka v kraljevskem razredu MotoGP. Ducati tudi ni več zmagal, odkar ga ja zapustil Stoner.

Zadnja zmaga seže v sezono 2012, do velike nagrade Avstralije. Morda bo Audi, ki je novi lastnik Ducatija, prepričal Stonerja, da se vrne in znova skuša premagati Hondo in Yamaho. Ducatijevo novačenje Stonerja pomeni veliko nezaupnico Iannoneju in Doviziosu, ki očitno nista sposobna Ducatija vrniti na pota stare slave.

Ne spreglejte