Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Engelbert Osojnik

Petek,
24. 10. 2014,
21.53

Osveženo pred

3 leta, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Las Vegas Madrid Soči Baku Silverstone Interlagos

Petek, 24. 10. 2014, 21.53

3 leta, 4 mesece

Se bo cirkus f1 kmalu ustavil tudi v igralniški meki, v Las Vegasu?

Engelbert Osojnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Izvršni direktor formule 1 Bernie Ecclestone je razkril, da so ga organizatorji VN v Las Vegasu prosili, naj se ustavi v igralniškem raju med letom v Austin, ki bo 2. novembra gostil VN ZDA.

Ecclestone je sredi intenzivnih pogajanj, da bi sloviti Las Vegas prvič po letu 1982 spet gostil ulično dirko formule 1. Ambiciozni projekt naj bi že imel zelo resne temelje. O tem priča tudi podatek, da je glavni dizajner stez v formuli 1 Hermann Tilke že večkrat obiskal Las Vegas. Nemec naj bi že ustvaril potek steze, ki bo šla tudi po slovitem bulevarju Strip, dolgem 6,8 kilometra.

''Obstaja konzorcij v Las Vegasu, ki hoče organizirati dirko formule 1. So resni kandidati in hočejo, da se tam ustavim na poti v Teksas. Bomo videli. Ali bodo VN Las Vegasa izvedli, pa ne vem,'' je za Autoweek povedal Bernie Ecclestone. Očitno je Britanec izbral podoben pristop, s kakršnim se je lotil zadnjega dodatka v koledar f1 – VN Azerbajdžana. Najprej je marca letos prek medijev sporočil, da bo dirka v Bakuju, uradna potrditev je sledila julija. Tako on kot tudi organizatorji preizkušajo odziv javnosti, nato pa se dogovorijo o podrobnostih in podpišejo večletno pogodbo.

Las Vegas, ki je sinonim za igralništvo in nočno življenje, je že gostil dirko formule 1: leta 1981 in 1982, ulična steza je bila speljana v okolici hotela Cezarjeva palača. Ecclestonova pogajanja z Las Vegasom so morebiti pokazatelj, da je Britanec vsaj za zdaj obupal nad projektom v New Yorku, tam so si zamislili ulično stezo, ki bi imela za kuliso stolpnice na Manhattnu. Sicer imajo Združene države Amerike že eno dirko, ki jo gosti Austin na povsem novem dirkališču.

Silverstone se igra z ognjem

Španski časnik El Confidencial pa je poročal, da se Ecclestone pogovarja s skupino španskih poslovnežev, ki bi radi organizirali dirko f1 v osrčju španske prestolnice Madrid. Projekt je že tako daleč, da ima Ecclestone že v posesti podrobnosti poslovnega načrta in bančna jamstva. Dirka ima že zagotovljen letni proračun v vrednosti 50 milijonov evrov, ki ga bodo financirali zasebniki, ter podporo politike in javnosti. Najprej so se na takšno poročanje odzvali v Barceloni, ki je že na koledarju f1, a ji pogodba poteče po koncu sezone 2016.

''Mi o tem nič ne vemo. Nihče nam ni nič povedal. Leta in leta smo prebirali, da ne bomo imeli več VN v formuli 1, da se bomo morali izmenjavati z Valencio. Naša resničnost je takšna, da imamo pogodbo še za dve leti. Tega ne bomo spreminjali. Izpolnili jo bomo. Preživeli smo tudi z Valencio, celo podprli smo jo. Za nas je celo dobrodošlo, če bo Španija imela dve dirki. Skrbi me samo to, da si težko predstavljam, da bodo za tri tedne blokirali središče Madrida, tako kot se to zgodi v Monaku. Mi smo povsem pomirjeni,'' je povedal šef VN Španije v f1 Salvador Servia.

Kmalu za njim se je oglasil sam Ecclestone in zanikal govorice, da je projekt Madrid že v zreli fazi. ''Skupina investitorjev se je pogovarjala, a se ni zgodilo nič. Ne bomo šli dirkat v Madrid. Ne potrebujemo druge dirke v Španiji. Ena je dovolj,'' je za Forbes povedal Ecclestone.

Se pa je v zadnjem času sama pod vprašaj postavila VN Velike Britanije v Silverstonu. Številne direktorje na dirkališču so suspendirali, odletel je tudi glavni šef Silverstona Richard Phillips. Ecclestone je bil nad novico šokiran: ''Ne vem, kaj bi lahko naredil Richard Phillips. Vse je zelo nenavadno in me je presenetilo. Vse je bilo videti dobro in zdaj šefa, ki bi moral poslovati z nami, ni več. On mi o tem ni nikoli nič rekel.''

Bo 2016 že 21 dirk?

Brazilski Interlagos se je končno začel zavedati, da ima zastarelo dirkališče in da ga bo treba prenoviti, če bo želel obdržati mesto v koledarju f1. Župan São Paola Fernando Haddad, ki je ta teden opravil inšpekcijo prve faze prenove, je za špansko agencijo EFE razkril, da bodo v posodobitev vložili 65 milijonov ameriških dolarjev, ki jih bo prispevala zvezna vlada. Za letošnjo VN Brazilije, ki bo na sporedu 9. novembra, bo dirkače formule 1 pričakal nov asfalt. V prihodnji sezoni pa bo Interlagos postregel s popolnoma novima kompleksoma paddocka in ulice boksov. ''Če ne bi sprejeli tega programa posodobitve, bi se znašli v zelo težavnem položaju in bi tvegali izgubo dirke v korist kakšnega drugega južnoameriškega mesta, kot je Buenos Aires.''

Rusija, ki je 12. oktobra gostila prvo dirko v formuli 1, pa že sanja o tem, da bi bila naslednja dirka nočna. Letos so jo pripravili ob treh popoldne po lokalnem času, v prihodnji sezoni bi lahko bila veliko pozneje. ''Hočemo začeti v mraku in končati v temi. Infrastruktura za osvetlitev je že postavljena, čakamo samo še na zeleno luč,'' je ambiciozni načrt za nizozemskik časnik De Telegraaf razkril šef VN Rusije Richard Cregan. Šef f1 Ecclestone je že podprl idejo.

V prvenstvu 2015 se bo v formulo 1 vrnila Mehika. Ob domnevi, da bodo v koledarju ostale vse obstoječe dirke, jih bo v prihodnji sezoni na sporedu 20 (letos 19). Leta 2016 se bo cirkusu pridružil še Azerbajdžan, zato bi lahko bila prebita magična meja 20, ki je za večino moštev najvišja.

''Bolj verjetno je, da bomo z Bakujem presegli številko 20, kot pa da bi izgubili kakšno dirko. Če hočem več kot 20 dirk, ne potrebujem privolitev moštev,'' je Ecclestone prek Forbesa vrgel kost za glodanje, saj naj bi bilo načeloma dogovorjeno, da mora pridobiti soglasje ekip, če želi povečati število dirk na več kot 20.

Ne spreglejte