Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
29. 6. 2013,
13.47

Osveženo pred

1 leto, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

MotoGP moto3 moto2 Luis Salom

Sobota, 29. 6. 2013, 13.47

1 leto, 11 mesecev

Rossi: Trajalo je dolgo, zato sem toliko bolj vesel

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Vse od dirke v Maleziji leta 2010 je nekdanji večkratni svetovni prvak Valentino Rossi čakal, da se bo spet povzpel na najvišjo stopničko elitnega motociklističnega razreda.

Novo zmago, 80. v motoGP v karieri, je dočakal danes, ko je na eni klasičnih preizkušenj v koledarju SP, ki jo v Assnu tradicionalno izpeljejo že v soboto, ugnal vse tekmece.

A italijanski veteran ni bil edini junak konca tedna na Nizozemskem. Namesto v bolnišnici, kjer bi bržčas pristala večina po padcu, kakršnega je doživel na treningu, je namreč branilec naslova Jorge Lorenzo z zlomljeno ključnico, ploščico in vijaki v njej danes prišel na start, uprizoril lov na tekmece iz ozadja in nazadnje končal na petem mestu ter poskrbel za skorajda nespremenjeno razmerje na vrhu skupnega seštevka prvenstva. Kljub poškodbi je namreč dobil dragocenih 11 točk, le dve manj od vodilnega Danija Pedrose, ki je bil danes le četrti.

Lorenzo je šele nekaj ur pred startom dobil dovoljenje za nastop, potem ko je bil v petek še na operacijski mizi v domači Barceloni. Z 12. izhodišča na treningu je že po prvem krogu prišel do petega mesta, bil vmes celo že četrti, na koncu pa je, tudi zaradi bolečin, moral znižati ritem, vseeno pa je bil po prečkanju ciljne črte lahko zelo zadovoljen z doseženim.

Na težave tekmeca se ni oziral

Rossi se na te težave tekmeca ni oziral, svoje četrto startno mesto je hitro oplemenitil in se v četrtem krogu pognal v lov za Hondama. Najprej je moral premoč priznati Marquez, v šestem pa še Pedrosa in Rossi se je podal v boj za prvo zmago po dolgih 32 mesecih.

Rossi do konca ni imel večjih težav pri branjenju prvega mesta. Hondina dirkača sta namreč bolj obračunavala med sabo, Marquez je dvakrat skušal napasti, prvi napad je Pedrosa še odbil, drugega v 20. krogu pa ne. Za adrenalinski vložek je ob koncu dirke poskrbel še Cal Crutchlow; svojega najboljšega startnega izhodišča, prvega za katerega od britanskih dirkačev po letu 2002, sicer ni izkoristil, a se je ob koncu dirke vrnil na območje stopničk. Pedroso je prehitel brez večjih težav, ko pa je skušal napasti še mladega španskega aduta Marqueza, je skorajda naredil napako. Toda na srečo obeh sta motorja po dotiku ostala na stezi, Britanec pa je moral zapeljati na robnik in travo in tako dokončno priznati poraz v boju za drugi mesto. Na končnem šestem mestu je dirko končal Nemec Stefan Bradl, ki jo je sicer začel, prvič v karieri, iz prve vrste.

Trajalo je dolgo, zato je toliko bolj vesel

"Tudi sam sem se že velikokrat spraševal, ali mi bo sploh še kdaj uspelo proti nazaj. Res je trajalo dolgo, zato sem toliko bolj vesel. Dirkanje je moje življenje in zato se nikoli nisem predal. Zahvala gre moji ekipi, ki ima veliko zaslug, da sem spet tukaj na vrhu," je bil po prvem slavju po vrnitvi k Yamahi prešerne volje Rossi. V statistike se je vpisal z jubilejno 80. zmago v kraljevskem razredu, skupno 106. v karieri in že osmo na nizozemskem dirkališču. Pedrosa ima po sedmih preizkušnjah zdaj 136 točk, Lorenzo na drugem mestu 127, spet pa je rojakoma in tekmecema v boju za skupno zmago bližje Marquez s 113 točkami.

V senci pestrega dogajanja v najmočnejšem razredu sta se razpletli preizkušnji v obeh šibkejših. V moto2 sta bila pri vrhu dirkača, ki krojita tudi skupni seštevek; zmagal je Španec Pol Espargaro pred Britancem Scottom Reddingom, skupno pa je slednji v prednosti s 134 točkami. Tretji je bil danes Švicar Dominique Aegerter. V razredu moto3 je bil razplet podoben, v obračunu Špancev z vrha seštevka SP je bil najhitrejši Luis Salom pred Maverickom Vinalesom in Alexom Rinsom, Salom pa je prednost v SP zdaj povečal na deset točk.

Sezona SP se bo nadaljevala z dirko na nemškem Sachsenringu čez 15 dni.

Ne spreglejte