Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Engelbert Osojnik

Nedelja,
30. 8. 2015,
15.00

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Jorge Lorenzo Valentino Rossi Yamaha MotoGP Marc Marquez Danilo Petrucci

Nedelja, 30. 8. 2015, 15.00

8 let

Rossi se je odlepil od Lorenza, Marquez si je zabil avtogol

Engelbert Osojnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Valentino Rossi je po zmagi na dirki MotoGP v Silverstonu spet osamljen na vrhu prvenstvene lestvice. Marc Marquez je s padcem svoje možnosti za naslov prvaka spravil na minimum.

Valentino Rossi je bil na vseh štirih prostih treningih in kvalifikacijah VN Velike Britanije, ki so potekali na suhi stezi, nekonkurenčen za najboljše čase. Takrat sta brilijirala Marc Marquez in Jorge Lorenzo, ki sta oba zrušila rekord britanske steze. A Rossijev dan je bila nedelja, ko je doživel blagoslov z neba v obliki dežja. Kanček upanja je zasvetil že na dopoldanskem ogrevanju, ko je bil Valentino na mokri podlagi najhitrejši. Marquez je zaostal sedem desetink, Lorenzo pa dobro sekundo. Odlično se je v dežju znašel tudi Ducatijev poltovarniški dirkač Danilo Petrucci, ki je bil počasnejši le od Rossija in boljši od Marqueza (za desetinko sekunde).

Zmeda na štartu

Popoldansko dirko so najprej oklicali za suho, nato pa je predvidevanja direktorja dirke brutalno presekal dež. Tik pred krogom za ogrevanje je začelo deževati in karavana dirkačev se je vrnila v bokse, kjer je preklopila na motocikle za mokro podlago. Prvotno naj bi motociklisti štartali kar z ulice boksov, zato so se prerivali za najboljše štartne položaje na koncu ulice boksov. Prišlo je do prave zmede. Direktor dirke je gordijski vozel presekal z modro odločitvijo, ko je vse dirkače poslal v garaže in oznanil, da bodo vnovičen štart izvedli na klasičen način: na štartno-ciljni ravnini. Dirka je bila prestavljena za 20 minut in oklicana za deževno.

Ko se je končno začelo zares, se je v ospredje zavihtel Lorenzo, sledila sta mu Marquez in Rossi. Že v drugem krogu je bila slika obrnjena na glavo: vodstvo je prevzel Rossi, drugi je bil Marquez, tretji pa Lorenzo. Do tretjega kroga je fantastično dirkal tudi Jack Miller, ki je s Hondo, ki spada v odprti razred, konkuriral tovarniškim dirkačem Honde in Yamahe ter držal fenomenalno peto mesto. A je žal Avstralec naredil napako in v enem izmed ovinkov v pesek spravil še Hondinega poltovarniškega dirkača Cala Crutchlowa ter tako obema uničil dirko.

Danilo Petrucci do prvih stopničk v karieri MotoGP

Lorenzo je očitno dirkal pod vtisom hudega padca iz Assna 2013, ko si je na mokri podlagi zlomil levo ključnico in v tisti sezoni naslov prvaka v boju z Marquezom izgubil za pičle 4 točke. Španec je med sedmim in devetim krogom s tretjega mesta strmoglavil na šestega, nato pa do konca dirke prilezel do četrtega položaja. Svoje mojstrstvo na dežju je pokazal Ducatijev poltovarniški dirkač Danilo Petrucci, ki se je do tretjega mesta dokopal v osmem krogu, nato pa še izkoristil padec Marqueza in si z drugim mestom pridirkal prve stopničke v karieri kraljevskega razreda. Marquez je svojo britansko zgodbo končal v 12. krogu od 20, ko je v hitrem ovinku padel. Takrat je držal priključek z vodilnim Rossijem.

Valentino je po Marquezovem padcu upočasnil ritem in dovolil, da ga je četverica Petrucci, Dovizioso, Lorenzo, Pedrosa dohitela. A le dohitela. V zadnjih treh krogih je Rossi popolnoma nadzoroval položaj na stezi in si suvereno, s prednostjo 3 sekund, pridirkal prvo zmago na stezi v Silverstonu v karieri MotoGP. Rossi se je po četrti zmagi v sezoni na vrhu prvenstvene lestvice odlepil od Lorenza in ima šest dirk pred koncem sezone 12 točk naskoka. Marquezove možnosti, da bi letos ubranil naslov prvaka, so se po četrti ničli zmanjšale na minimum. Po 12 dirkah za Rossijem zaostaja 77 točk, kar je enakovredno trem zmagam in enemu štirinajstemu mestu. A na voljo je še 150 točk.

Rossi po Silverstonu ostaja edini dirkač, ki je na vseh 12 dirkah stopil na stopničke. Lorenzo pa ima še zmeraj največ zmag – 5 (Rossi 4, Marquez pa 3). Naslednja dirka je kot naročena za Rossija. Gostil jo bo italijanski Misano, na sporedu pa bo 13. septembra. Lani je tam na suhi podlagi zmagal Rossi, ki je Lorenza ugnal s prednostjo 1,5 sekunde. Bo letos drugače?

Ne spreglejte