Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Engelbert Osojnik

Sreda,
3. 4. 2013,
16.10

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Valentino Rossi Jorge Lorenzo Dani Pedrosa Marc Marquez

Sreda, 3. 4. 2013, 16.10

8 let

Rossi, Lorenzo, Pedrosa, Marquez. Kdo bo prvak?

Engelbert Osojnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Valentino Rossi, Jorge Lorenzo, Dani Pedrosa in Marc Marquez so imena, med katerimi gre iskati letošnjega svetovnega prvaka v kraljevskem razredu MotoGP.

Yamahin tovarniški dirkač Jorge Lorenzo bo branil naslov svetovnega prvaka, ki ga je v pretekli sezoni speljal Daniju Pedrosi in Hondi. Lorenzo je v prvenstvu 2012 osvojil svoj drugi naslov prvaka v kraljevskem razredu v karieri (prvega leta 2010) in bo letos ciljal na tretjo lovoriko. Če gre verjeti reku, da je naslov težje ubraniti kot osvojiti, mu vsekakor ne bo lahko. Motivacije mu ne bo manjkalo: v moštvu se mu je pridružil sedemkratni prvak Valentino Rossi, katerega je z istim motociklom premagal že leta 2010.

V prvenstvu 2013 bo Lorenzo skušal dokazati, da pred tremi leti Rossija ni ugnal le zaradi tega, ker se ji Valentino zlomil nogo. Jorge bo naredil vse, da prvič v karieri MotoGP osvoji dva zaporedna naslova prvaka. Španec bo lahko od velike četvorke dirkal najbolj sproščeno, saj bodo mediji in navijači največji pritisk vršili na preostale tri kandidate za naslov prvaka. Za Rossija je večina prepričana, da bo že letos prvak. Za Pedroso mnogi mislijo, da je končno prišel čas za njegov prvi naslov prvaka v kraljevskem razredu in da mu že tiktaka njegova biološka ura. Čudežni deček Marquez pa je za mnoge tako čudežen, da so mu že za prvenstvo 2013 prerokovali naslov prvaka, torej že v njegovi debitantski sezoni. Lorenzo je svoje tekmece hudo prestrašil na zimskih testiranjih v Sepangu in Jerezu, ko je odpeljal nekaj neverjetnih simulacij dirk ...

Rossi se je po dveletnem propadlem zakonu z Ducatijem vrnil k Yamahi, s katero je v svoji karieri osvojil štiri naslove prvaka (2004, 2005, 2008, 2009). Fant je lačen ne le naslovov prvaka, temveč v prvi vrsti zmag. Na najvišjo stopničko zmagovalnega odra je nazadnje stopil 10. oktobra 2010 na VN Malezije. Dve leti in pol suše pa je za šampiona njegovega kalibra, ki se je nekoč hvalil, da mu je usojeno zmagovati, cela večnost. V zadnjih dveh letih je na stopničke stopil trikrat. Letos bo skušal redno obiskovati zmagovalni podij in se posledično vmešati v boj za naslov svetovnega prvaka. Največjo oviro na poti do osmega naslova v kraljevskem razredu mu bo predstavljal kolega v garaži – Jorge Lorenzo. Na zadnjih predsezonskih testiranjih v Jerezu je Rossi prvič, odkar se je preselil k Yamahi, postavil najhitrejši čas MotoGP karavane. A do simulacij dirk, s kakršnimi je postregel Lorenzo, mu manjka še veliko. Kljub temu je kandidat za naslov prvaka, saj je sezona dolga in bo imel na voljo 18 dirk, da dvigne formo na vrhunsko raven.

Pedrosi je lani za naslov svetovnega prvaka zmanjkalo 18 točk. Fant jih je zapravil v prvem delu sezone, ko sta ga zasenčila Lorenzo in Stoner. Če bi šteli samo drugi del sezone, bi bil nesporni svetovni prvak – na zadnjih11 dirkah je zbral 7 zmag (Lorenzo v tem obdobju le 2). Verjetno pa je ga je najbolj bolelo dejstvo, da je imel po 18 odpeljanih dirkah eno zmago več kot Lorenzo, pa vseeno ni bil prvak. Če je Dani v drugem delu lanske sezone resda začel dirkati na nekem višjem nivoju kot v preteklih letih, bomo videli prav kmalu. Za zdaj je jasno le to, da bo moral začeti zmagovati že v prvem delu sezone, če se bo hotel z Lorenzom, Rossijem in Marquezom prerivati za naslov svetovnega prvaka. Upajmo, da bo sposoben šampionsko formo z lanske sezone prenesti v letošnjo. To bo njegov osmi poskus s Hondo za osvojitev naslova prvaka v kraljevskem razredu.

Marqueza so mnogi označili za čudežnega dečka, a to še zdaleč ne pomeni, da se bo že letos boril za naslov prvaka. In če se sploh kdaj bo. Tudi Pedrosa je bil ob prestopu v kraljevski razred čudežni deček, pa v sedmih letih ni osvojil prav nič. Marc je na zimskih testiranjih potrdil svojo surovo hitrost, a opozoril, da Lorenzo, Rossi in Pedrosa v tem trenutku dirkajo na nekem višjem nivoju in da ga do tja čaka še veliko dela. Marquez je z MotoGP 'mašino' do začetka sezone preizkusil 4 steze od 18 (Valencia, Sepang, Austin in Jerez). To bo njegov velik hendikep v primerjavi s tekmeci, ki imajo z vseh dirkališč ogromno bazo podatkov. Veliko možnosti za svojo prvo zmago v karieri kraljevskega razreda bi lahko imel že na svoji drugi dirki, ko se bodo fantje udarili v Austinu. Marquez je na povsem novi stezi na marčevskih zasebnih testiranjih Honde in Yamahe pometel s Pedroso, Lorenzom in Rossijem. Če pa bi denimo zmagal že na svoji prvi dirki v Katarju, pa bi ponovil legendarni dosežek Maxa Biaggija, ki je leta 1998 na debiju prav tako s Hondo zmagal na Japonskem. Pred tem pa bi še najhitrejši na kvalifikacijah. Letošnja sezona bo zanj predvsem učna, a kdo pravi, da učenec ne more preseči učitelja ali učiteljev. Fant bo skušal pridno nabirat stopničke in neusmiljen troboj med Lorenzom, Rossijem in Pedroso obrniti v svoj prid.

Sodeč po zimskih testiranjih tovarniški Ducati z Nickyjem Haydnom in Andreo Doviziosom nima realnih možnosti, da bi se spustil v boj za naslov svetovnega prvaka v MotoGP. Po upokojitvi Caseya Stonerja bodo letos v kraljevskem razredu dirkali le še trije svetovni prvaki (Rossi, Lorenzo in Hayden).

Ne spreglejte