Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
25. 2. 2023,
18.18

Osveženo pred

1 leto, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,44

Natisni članek

Lewis Hamilton Max Verstappen Ferrari Red Bull Racing Mercedes-AMG F1 Toto Wolff Aston Martin Fernando Alonso VN Bahrajna Formula 1

Sobota, 25. 2. 2023, 18.18

1 leto, 2 meseca

Testiranja v Bahrajnu, tretji dan

Red Bull sekundo hitrejši kot lani, vsi opozarjajo na Alonsa

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,44
testiranja Red Bull Sergio Perez | Najhitrejši čas tridnevnih testiranj je tik pred koncem odpeljal Sergio Perez z Red Bullom. | Foto Guliver Image

Najhitrejši čas tridnevnih testiranj je tik pred koncem odpeljal Sergio Perez z Red Bullom.

Foto: Guliver Image

Red Bull zimska testiranja pred sezono 2023 formule 1 končuje na prvem mestu. Najhitrejši čas je tik pred iztekom tridnevnih testiranj odpeljal Sergio Perez. Drugi čas je dosegel Lewis Hamilton (Mercedes). V zlati sredini ekip naj bi med zimo največji skok naredil Aston Martin na čelu s Fernandom Alonsom.

testiranja Guanju Džov Alfa Romeo
Sportal Presenečenje na prvem mestu, skrbi za Mercedes in McLaren

Charles Leclerc | Foto: AP / Guliverimage Charles Leclerc Foto: AP / Guliverimage Tretji in s tem že zadnji dan testiranj, ki so letos potekala na stezi Sakhir v Bahrajnu, kjer bo naslednji konec tedna uvodna velika nagrada prvenstva, je bil najhitrejši Sergio Perez (Red Bull). Čas 1:30,305 je bil tudi najboljši čas vseh treh dni dirkanja in obenem tudi sekundo hitrejši od lanskega kvalifikacijskega dosežka Charlesa Leclerca. Dirkača Ferrarija sta zadnji dan testiranj na četrtem in petem mestu zaostala sedem desetink. Po ne najuspešnejšem petku je bil v soboto drugi najhitrejši Lewis Hamilton (Mercedes). Podobno kot v petek pa je bila znova v ospredju Alfa Romeo, Valtteri Bottas je bil tretji. Rezultati testiranj so seveda daleč od verodostojnih, na pravo razmerje moči bomo morali počakati do naslednje sobote in kvalifikacij pred prvo od 23 dirk nove sezone.

Testiranja v Bahrajnu, 3. dan:

1. Sergio Perez (Red Bull) 1:30,305

2. Lewis Hamilton (Mercedes) +0,359
3. Valtteri Bottas (Alfa Romeo) +0,522
4. Charles Leclerc (Ferrari) +0,719
5. Carlos Sainz (Ferrari) +0,731
6. Juki Cunoda (Alpha Tauri) +0,956
7. Kevin Magnussen (Haas) +1,076
8. George Russell (Mercedes) +1,137
9. Fernando Alonso (Aston Martin) +1,145
10. Felipe Drugovich (Aston Martin) +1,770
11. Lando Norris (McLaren) +1,855
12. Pierre Gasly (Alpine) +2,457
13. Alex Albon (Williams) +2,488
14. Esteban Ocon (Alpine) +2,952
15. Nico Hulkenberg (Haas) +3,024
16. Oscar Piastri (McLaren) +3,350
17. Nyck de Vries (Alpha Tauri) +7,939

V sredini največji korak naprej naredil Aston Martin

Fernando Alonso | Foto: AP / Guliverimage Fernando Alonso Foto: AP / Guliverimage Že pred testiranji se je govorilo, da so aerodinamični podatki iz vetrovnika za ekipo Aston Martin zelo obetavni in tudi po treh dneh testiranj v Bahrajnu se zdi, da je to ekipa iz zlate sredine, ki je pozimi naredila največji korak naprej. Takega mnenja so tudi njihovi tekmeci. Fernando Alonso je bil v četrtek drugi, v petek tretji, v soboto pa deveti. "Jasno je, da je Aston Martin naredil korak naprej. Alonso je bil zelo konkurenčen, in to v vseh pogojih. Mislim, da bo eden od najhitrejših v boju na sredini," je poudaril v petek najhitrejši Guanju Džov (Alfa Romeo). 

"Mislim, da je Aston Martin zelo hiter. Stalno so delali hitre kroge tudi z veliko goriva. Ko so želeli odpeljati hiter krog, pa so ga prav tako. Mislim, da so zelo napredovali," pritrjuje Kevin Magnussen (Haas). Zdijo se hitrejši od Alpina in McLarna, ki sta se lani borila za četrto mesto med konstruktorji. A kot pravi Esteban Ocon (Alpine): "Prezgodaj je še za končne ugotovitve. Trenutno se res zdijo konkurenčni, ampak tudi Williams se zdi konkurenčen. Mislim, da bo bitka zelo tesna."

Ob Aston Martinu naj bi korak naprej naredil tudi Haas (Kevin Magnusen). Slabše kaže Alpinu in McLarnu. | Foto: AP / Guliverimage Ob Aston Martinu naj bi korak naprej naredil tudi Haas (Kevin Magnusen). Slabše kaže Alpinu in McLarnu. Foto: AP / Guliverimage

"Zelo čustveno bo, ko bom prvič dirkal za Aston Martin"

Fernando Alonso | Foto: AP / Guliverimage Fernando Alonso Foto: AP / Guliverimage Alonso je samo v petek odpeljal kar 130 krogov. Aston Martin za zdaj nima težav niti z vzdržljivostjo. Pri 41 letih začenja svojo že 20. sezono v formuli 1. "Dobro se počutim, dobro. Čeprav sem pozimi dobro treniral, pa se morajo mišice še ogreti, in ni boljšega načina kot dirkanje. Tudi s tega vidika je bil dan dober." Španec bo dirkal za 33. zmago in 99. stopničke v karieri. "Zelo čustveno bo, ko bom prvič dirkal za Aston Martin."

testiranja George Russell Mercedes
Sportal Verstappnu najbližje Alonso, v Mercedesu so si oddahnili

Red Bull in Ferrari korak pred Mercedesom

 Lewis Hamilton | Foto: AP / Guliverimage Lewis Hamilton Foto: AP / Guliverimage V ospredju se zdi, da se od lani razmerje moči ne bo pretirano spremenilo. Red Bull in Ferrari sta pred Mercedesom. Temu pritrjuje tudi šef Mercedesove ekipe Toto Wolff: "Hitri so! Brez presenečenja." Kolikšen je njihov zaostanek, pa je na testiranjih nemogoče oceniti. "Vsak dirka z različno količino goriva. Malo se skrivajo tudi različne nastavitve motorja. Tudi mi se še malo skrivamo." Wolff ne skriva, da bi se po sezoni razočaranja, ko je Hamilton pod njegovim vodstvom prvič ostal brez ene zmage, spet radi borili za oba naslova prvaka. "To je naš cilj, a moramo obenem ostati ponižni." Tudi Hamilton ni vedel, koliko boljši od predhodnika je W14. "Imeli smo dva težka dneva, še posebej v petek. Zadnji dan gredo stvari na bolje. Smo pa skoraj povsem odpravili poskakovanje dirkalnika, kar je za nas velik korak."

VN Bahrajna 2020 Romain Grosjean
Sportal Na razstavi o F1 tudi zoglenel Grosjeanov dirkalnik #video
Ne spreglejte