Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matej Podgoršek COVER1

Sreda,
14. 3. 2012,
14.56

Osveženo pred

1 leto, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

VN Avstralije Sebastian Vettel Mark Webber Jenson Button

Sreda, 14. 3. 2012, 14.56

1 leto, 8 mesecev

Prižgite motorje! "To bo nor začetek sezone"

Matej Podgoršek COVER1

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
"Prvih nekaj dirk bo nepredvidljivih," pred VN Avstralije napoveduje vodja Lotusa Eric Boullier. Zmago brani Sebastian Vettel. Vsi bodo za Marka Webbra, ki doma še ni bil boljši kot peti.

Odštevanje je skoraj končano. Karavana formule 1 je zbrana v Melbournu. Branilec naslova Sebastian Vettel (Red Bull) je pred prvo od 20. dirk sezone 2012 favorit številka 1, a le redki verjamejo, da bo tako dominanten kot lani, ko je z vodstvom od štarta do cilja preizkušnjo v Albertovem parku dobil z 22 sekundami prednosti. Najmlajši dvakratni svetovni prvak in peterica nekdanjih prvakov obeta eno najbolj zanimivih prvenstev v zadnjih letih. "To bo nor začetek sezone! Kvalifikacije v Melbournu in prvih nekaj dirk bo nepredvidljivih," napoveduje vodja Lotusa Eric Boullier, ki bo imel svoje glavno orožje v povratniku Kimiju Räikkönenu. "Pnevmatike znajo biti ključne. Če boš na kvalifikacijah preveč pritiskal, boš pečen v prvem delu dirke. Če boš moral zgodaj na prvi postanek, boš potreboval dodaten postanek. Zanimivo bo, a izzivi so nam všeč." Ross Brawn, vodja Mercedesa, dodaja: "Pričakujem najbolj tesen začetek sezone v zadnjih nekaj letih."

Sezona se petnajstič začenja v Melbournu. Pred tem se je VN Avstralije dogajala v Adelaidi. Avstralci doma zmage še ne poznajo. Le štirje imajo točke v formuli 1, še nikoli pa se ni zgodilo, da bi na isti dirki dva Avstralca osvojila točke. To nedeljo imata to priložnost Mark Webber (Red Bull) in Daniel Ricciardo (Toro Rosso). Ker gre za parkovno oziroma ulično stezo, dober dirkač tu še posebej pride do izraza. Steza je spolzka, zaradi kombinacije dolgih ravnin in počasnih zavojev, je težko najti prave nastavitve, treba je tudi znati varčevati s pnevmatikami (te se lahko ogrejejo tudi prek 100 stopinj Celzija). Kljub indijanskemu poletju se je v Melbournu znalo tudi uliti. In tako ni presenetljivo, da je dve od zadnjih treh avstralskih VN dobil mojster za nepredvidljive situacije, Jenson Button (McLaren). S štirimi zmagami pa je v Albert Parku najuspešnejši Michael Schumacher (vse s Ferrarijem).

"Velika nagrada je eden največjih športnih dogodkov v Avstraliji," pomen dirke izpostavlja Mark Webber, ki na domači dirki še ni bil boljši kot peti. "Zmaga bi bila odličen začetek sezone. Res bi rad zmagal na domači dirki, a dirka bo težka, saj je prva in je še veliko vprašanj brez odgovora. Smo pa v dobri formi in gremo v pravo smer." Jenson Button ima na Melbourne nekaj najlepših spominov: "Tukaj sem leta 2000 odpeljal svojo prvo veliko nagrado. Leta 2006 sem bil ti prvič na prvem štartnem mestu. Še en lep spomin. Največ pa mi pomenita obe zmagi. Leta 2009 sem zmagal s 'pola' z Brawnom. To je bila za celotno ekipo velika nagrada. Zmaga leta 2010 pa je bil še en izjemen dan. Prvi sem izbral gume za suho stezo, skoraj zdrsnil s proge, nato pa našel ritem in z odličnim dirkaom dosegel svojo prvo zmago z McLarnom."

Ne spreglejte