Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
18. 11. 2020,
12.44

Osveženo pred

3 leta, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,02

Natisni članek

Elfyn Evans WRC

Sreda, 18. 11. 2020, 12.44

3 leta, 5 mesecev

Prestižna Monza odloča o prvaku v reliju

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,02
Elfyn Evans | Foto Getty Images

Foto: Getty Images

Letošnje svetovno prvenstvo v reliju se bo končalo v italijanski Monzi, na dirkaškem svetišču, kot prestižno dirkališče radi poimenujejo ljubitelji dirkanja. A tokrat po slavnih zavojih ne bodo odmevali zvoki motorjev formule 1, temveč najmočnejših dirkalnikov razreda WRC.

Monza je po spletu okoliščin postaja zadnja postaja prvenstva, po zadnji zaostritvi epidemioloških razmer po Evropi in svetu pa še tista, ki bo odločala o prvaku.

Italijansko prizorišče, kjer sicer že dolgo pripravljajo zahtevno reli preizkušnjo, ki pa doslej ni štela za SP, so namreč v koledar SP dodali naknadno, potem ko je bila sezona že močno okrnjena zaradi pandemije novega koronavirusa.

Če bi po načrtih izvedli še reli v Belgiji, bi bil morda prvak znan že pred Monzo. Toda belgijske oblasti so zaradi zelo slabe epidemiološke slike v državi v začetku novembra morale odpovedati dirko (ta bi bila sicer na sporedu ta konec tedna). Tako bo nenavadno in izzivov polno sezono 2020 zaokrožil reli Monza med 3. in 6. decembrom.

V seštevku SP sicer pred tem relijem vodi Valižan Elfyn Evans (Toyota) s 111 točkami, drugi je njegov moštveni sotekmovalec Francoz Sebastien Ogier (97), tretji pa Belgijec Thierry Neuville (Hyundai) s 87. Teoretično pa ima možnosti za ubranitev naslova tudi še četrti Estonec Ott Tänak (Hyundai). Na zadnjem reliju bo na voljo največ 30 točk (25 za zmago in pet za zmago v posebni hitrostni preizkušnji power stage).

Traso relija v Monzi je pomagal pripraviti tudi Tiziano Siviero, nekdanji dolgoletni sovoznik v reliju, ki zdaj išče prizorišča za dirke. Za spletno stran tekmovanja je pojasnil, kakšni izzivi čakajo dirkače v Monzi.

Organizatorji so prepričani, da so našli pravo formulo za kombinacijo dirkanja na dirkališču ter na zahtevnih ovinkastih cestah v okolici jezera Como.

"Preizkusil sem možnosti po vsej Lombardiji in te tri preizkušnje so najboljše. So hitre, z dovolj hitrimi odseki, ampak po drugi strani tudi ozke in zavite, ko ceste zavijejo v hribe," je pojasnil. Dodaten izziv bo prinesel letni čas, saj bodo ceste mokre, večji del dneva v senci, na njih pa bo tudi veliko odpadlega listja.

V delu relija, ki bo potekal na dirkališču, so traso speljali tudi prek boksov, vozniki pa bodo morali znanje pokazati tudi v znanih ovinkih Parabolica, Lesmo in Rettifilo. Skupaj bo na sporedu 16 hitrostnih preizkušenj v skupni dolžini 241 kilometrov.

Ne spreglejte