Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
25. 3. 2009,
17.34

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

VN Malezije

Sreda, 25. 3. 2009, 17.34

8 let

Predstavitev dirkališča Sepang International Circuit

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Steza v Sepangu v letošnjem svetovnem prvenstvu formule 1 gosti drugo dirko sezone.

Sredi 90-ih let prejšnjega stoletja se je malezijski ministrski predsednik Mahathir Mohamad odločil, da svojo deželo do leta 2020 popelje v družbo najbogatejših svetovnih industrijskih velesil.

Splošno mnenje je bilo, da je to moč najhitreje doseči z razvojem avtomobilske industrije, del velikega načrta pa je bil v azijsko deželo pripeljati dirko formule 1. Največja malezijska naftna družba, Petronas, je začela na veliko vlagati v najhitrejši avtomobilski šport, njeno ime se je pojavljalo na dirkalnikih ekipe Sauber, malezijski avtomobilski gigant, Proton, pa je kupil Lotus Engineering. V glavnem mestu Kuala Lumpurju so načrtovali multimedijski "superkoridor", ki naj bi povezoval novo mednarodno letališče z mestnim središčem, del tega pa je naj bi bila tudi sodobna dirkaška steza.

Stezo v Sepangu je tako kot dirkališča v Bahrajnu, Šanghaju in Istanbulu načrtoval nemški arhitekt Hermann Tilke, dirkališče pa slovi kot eno najbolj tehničnih na svetu. Dolge ravnine in predeli z zahtevnimi ovinki (na nekaterih so dirkači podvrženi sili, ki presega tri t. i. G-je) so zagotovilo za razburljive obračune v vseh dirkaških kategorijah, ker pa je steza široka in omogoča veliko prehitevanj, so na njej zanimive tudi dirke formule ena.

Dikači imajo dirko v Maleziji zelo radi, še največja ovira pa so visoke temperature, ki znajo biti ob visoki vlagi sila neprijetne. Na prvi dirki za VN Malezije, leta 1999, je zmago slavil Ferrarijevec Eddie Irvine pred moštvenim kolegom Michaelom Schumacherjem.

Nemec je bil z zmagami leta 2000, 2001 in 2004 najuspešnejši dirkač v Maleziji, a ga je leta 2012 s tretjo ujel Fernando Alonso (z Renaultom je bil najboljši leta 2005, z McLarnom leta 2007, s Ferrarijem pa v sezoni 2012), leta 2013 pa še Red Bullov Sebastian Vettel (2010, 2011 in 2013). Kimi Räikkönen (z McLarnom leta 2003 in s Ferrarijem leta 2008) ima dve zmagi. Dirko v Sepangu pogosto krojijo tropske nevihte, v sezoni 2009 so jo celo predčasno končali in podelili polovične točke.

Ne spreglejte