Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matej Podgoršek COVER1

Sobota,
12. 5. 2012,
15.11

Osveženo pred

5 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

VN Španije McLaren Lewis Hamilton Williams

Sobota, 12. 5. 2012, 15.11

5 let, 6 mesecev

"Pole" Hamiltonu, Maldonado izjemen drugi

Matej Podgoršek COVER1

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Lewis Hamilton (McLaren) je s pol sekunde prednosti gladko osvojil prvi štartni položaj za veliko nagrado Španije. Z drugim mestom je presenetil Pastor Maldonado (Williams).

Četrtič v sezoni 2012 bo s prvega štartnega položaja začel Lewis Hamilton (McLaren). Z izjemnim časom 1:21,707 je osvojil 150. McLarnov "pole position" v zgodovini. Je glavni favorit, da postane peti zmagovalec na peti dirki prvenstva. A letos še ni bil boljši kot tretji. Bil je edini, ki je v finalnem delu kvalifikacij odpeljal dva hitra kroga in bil tako pol sekunde hitrejši od najbližjega zasledovalca. To je bil nekoliko presenetljivo Pastor Maldonado (Williams). Ta je bil drugi že na tretjem prostem treningu in celo najhitrejši v drugem delu kvalifikacij. Napredek Ferrarija je s tretjim časom kvalifikacij pokazal Fernando Alonso. Tiha favorita za zmago, dirkača Lotusa Romain Grosjean in Kimi Räikkönen, sta bila četrti in peti.

Sergio Perez (Sauber) bo VN Španije začel s petega mesta, medtem ko je njegov ekipni kolega Kamui Kobajaši zaradi tehnične okvare ostal brez nastopa v finalnem delu kvalifikacij, pa čeprav se je uvrstil med 10. Nico Rosberg si je z zaostankom večjim od sekunde zagotovil sedmo mesto. Sebastian Vettel (Red Bull) in Michael Schumacher (Mercedes) sta taktizirala in v odločilnem delu bitke za štartna mesta nista odpeljala hitrega kroga (da bi privarčevala komplet pnevmatik). V nedeljo ob 14.00 bosta dirko začela kot osmi in deveti.

Z 1:22,583 je bil s kar sedmimi desetinkami prednosti pred Grosjeanom v prvem delu kvalifikacij najhitrejši Hamilton. Obtem ko je bil Maldonado zelo hiter (peti), je Bruno Senna v drugem Williamsu končal na 18. mestu (v hitrem krogu je zletel s proge). Narain Kartikejan (HRT) ni dosegel časa znotraj 107 odstotkov dosežka najhitrejšega in se ni uvrstil na dirko. Perez je tvegal uvrstitev v drugi del (bil je 14.), a je s tem ko ni odpeljal drugega hitrega kroga, prihranil komplet pnevmatik.

Drugi del kvalifikacij je bil najbolj izenačen v sezoni: med tretjim in 15. mestom je bilo vsega šest desetink razlike. Razred zase sta bila le Maldonado, ki je v izdihljajih presenetil z najboljšim časom in Hamilton, ki je potreboval en sam hiter krog za drugi dosežek drugega dela kvalifikacij (samo še oba Lotusa sta si lahko privoščila en sam hiter krog). Osmoljencev ni manjkalo: brez finala deseterice so ostali 11. Jenson Button (McLaren), 12. Mark Webber (Red Bull) in 17. Felipe Massa (Ferrari).

Ne spreglejte