Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
12. 7. 2018,
17.42

Osveženo pred

5 let, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,10

Natisni članek

Dani Pedrosa

Četrtek, 12. 7. 2018, 17.42

5 let, 9 mesecev

Pedrosa odhaja v dirkaški pokoj

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,10
Dani Pedrosa | Foto Guliver/Getty Images

Foto: Guliver/Getty Images

Španski dirkač Dani Pedrosa (Honda) je danes sporočil, da bo po koncu letošnje sezone v elitnem motociklističnem tekmovanju motoGP pri 32 letih končal kariero. V najmočnejšem razredu je trikrat privozil do naslova svetovnega podprvaka, bil pa je trikrat svetovni prvak v šibkejših kategorijah.

Odločitev o koncu športne poti je sporočil danes na novinarski konferenci pred začetkom dirkaškega konca tedna v nemškem Sachsenringu.

"Odločitev je bila zelo, zelo težka. Zelo rad imam ta šport, in čeprav se mi je ponudila možnost, da bi še nadaljeval, menim, da ne morem več dati vsega. Ne morem več voziti tako intenzivno kot nekoč," je dejal Pedrosa, ki so ga nekateri ljubitelji motociklizma v naslednji sezoni že videli v ekipi Yamahe. Tudi zato, ker je pred mesecem dni postalo jasno, da bo v sezoni 2019 za Hondo vozil njegov rojak Jorge Lorenzo, letos še član Ducatija.

V tej sezoni je Pedrosa v skupnem seštevku motoGP šele 12.

V zgodnejših letih kariere je bil Pedrosa trikrat svetovni prvak; leta 2003 v razredu do 125 ccm, v naslednjih dveh sezonah pa do 250 ccm. Skupno je na motorjih v različnih kategorijah na dirkah SP preživel kar 18 let, zmagal je na 54 dirkah. V motoGP je slavil na 31 preizkušnjah, prvič leta 2006, ko je tudi začel pot v elitni konkurenci. Ima skupno 112 uvrstitev na stopničke v najmočnejšem razredu (v vseh skupaj pa 153), pa tudi 31 najboljših startnih položajev in 44 najhitrejših krogov na dirkah.

"Rad bi poudaril, kako srečen sem bil, da sem dobil takšne priložnosti v življenju. Dosegel sem veliko več, kot sem si kdajkoli mislil, ponosen sem na to, kar sem dosegel. Ko sem kot otrok gledal prenose dirk, si nisem mislil, da bom nekoč tudi sam del tega sveta. Rad bi se zahvalil Hondi za to, da sem dobil prvo priložnost leta 1999. Seveda pa hvala tudi moji družini in vsem navijačem, ki so me spodbujali, ko mi je šlo dobro in predvsem, ko mi ni šlo," je ob napovedanem slovesu še dejal Pedrosa.

Ne spreglejte