Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matej Podgoršek COVER1

Ponedeljek,
28. 11. 2011,
10.22

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Sebastian Vettel Mark Webber

Ponedeljek, 28. 11. 2011, 10.22

8 let

Okvara Vettlovega menjalnika le prevara?

Matej Podgoršek COVER1

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Zgodba za ljubitelje teorij zarote. Je imel Sebastian Vettel na VN Brazilije res težave z menjalnikom ali pa je Red Bull le pomagal Marku Webbru do zmage? Ta namigovanja odločno zanika.

Prvenstvo odločeno, Sebastian Vettel (Red Bull) v vodstvu zadnje dirke, njegov ekipni kolega Mark Webber na drugem mestu pa še brez zmage v sezoni. In glej ga zlomka: kot nalašč ima Vettel težave z menjalnikom in Webbra brez boja spusti naprej. Vso dirko poslušamo opozorila Vettlu, naj vendarle vozi počasneje in bolj previdno, da mu ne bi menjalnik odpovedal. Pa je vseeno v določenem delu dirke odpeljal najhitrejši krog na dirki. Tako Webber zmaga, Vettlu pa kljub težavam niti Fernando Alonso (Ferrari) niti Jenson Button (McLaren) ne moreta blizu. Ko Webber prečka ciljno črto in kasneje izstopi iz dirkalnika, ne pokaže posebnega veselja ob zmagi. Podobne težave je imel tudi Lewis Hamilton (McLaren) in je le nekaj krogov zatem, ko so ga o tem obvestili, parkiral ob stezi. Ste tudi vi pomislili, da je morda šlo za prevaro ekipe Red Bull? Da Vettel sploh ni imel težav z menjalnikom, da so le skušali Webbru podariti tolažilno zmago in mu pomagati do višjega mesta v skupnem seštevku (iz četrtega je res skočil na tretje, ne pa tudi na drugo)?

Na to vprašanje je moral po zaključku nedeljske VN Brazilije odgovoriti vodja Red Bulla, Christian Horner. "Jasno je, da bodo ljudje vedno imeli teorije, a dejansko smo imeli težave. Kako je menjalnik zdržal do konca, nimam pojma. Hvalu bogu je zdržal in Mark je zasluženo zmagal," odgovarja Horner. "Če kdo misli, da je šlo za prevaro, vam prisežem - na komandnem mestu smo imeli vsi povišan pritisk - da je šlo za resnično težavo. V menjalniku gotovo ni več olja. Zadnjih pet krogov smo trepetali, če bo sploh prišel do cilja." O "prehitevanju" pa je Horner povedal: "Ko ga je Mark ujel, nam je Sebastian sporočil, da ga bo v prvem zavoju spustil predse, kar je tudi storil. Tako je Mark lahko odpeljal svojo dirko, on pa se je posvetil reševanju svoje težave." Dodajmo še Hornerjeve besede izpred meseca dni: "Naša prioriteta je, da Marku pomagamo do drugega mesta v seštevku. Lepo bi bilo videti, da letos tudi zmaga." V bran Red Bullu: ekipni ukazi niso prepovedani, le zakaj bi jih torej zakrili na tak način. In še: leta 1994 je denimo Michaelu Schumacherju v Španiji uspelo zmagati s podobno okvaro.

Še bolj znan pa je naslednji primer, a kar je malce sumljivo: nanj nas je Vettel spomnil že med samo dirko, ko je ekipi prek radijske zveze dejal, da se počuti kot Ayrton Senna leta 1991. Kapo dol mlademu Nemcu, če se spomni brazilske VN iz leta, ko je sam štel štiri leta. Takrat je pokojni brazilski trikratni prvak zmagal dirko z okvaro menjalnika in v zadnjih krogih vozil samo še v šesti prestavi. "Postajo je vse huje. Uporabljal sem samo še višje prestave. Takrat mu je na misel prišla primerjava s Senno," je Sebastian Vettel dejal po dirki. Webbru je čestital za zmago in se zaradi "le" drugega mestom ni posebej sekiral (ko mu sredi sezone nekajkrat ni uspelo zmagati in je bil le drugi in tretji je bil vidno razočaran). "Imeli smo čudovito sezono in zdaj res ni razlogov za razočaranje. Drugo mesto in dvojna zmaga za ekipo je odličen rezultat." Vettel gre na zimske počitnice z drugim naslovom svetovnega prvaka, enajstimi zmagami in rekordnimi 15. najboljšimi štartnimi položaji.

Ne spreglejte