Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
6. 12. 2020,
13.35

Osveženo pred

3 leta, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,07

Natisni članek

Sebastien Ogier

Nedelja, 6. 12. 2020, 13.35

3 leta, 4 mesece

Reli, svetovno prvenstvo

Sebastien Ogier svetovni prvak v reliju za sezono 2020

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,07
Sebastien Ogier | Francoz Sebastien Ogier (Toyota) je svetovni prvak v reliju za sezono 2020. | Foto Guliver/Getty Images

Francoz Sebastien Ogier (Toyota) je svetovni prvak v reliju za sezono 2020.

Foto: Guliver/Getty Images

Francoz Sebastien Ogier (Toyota) je svetovni prvak v reliju za sezono 2020. Francoz si je lovoriko zagotovil z zmago na zadnjem reliju sezone v Monzi. Za Francoza je današnji naslov sedmi v karieri. Prvih šest je osvojil med letoma 2013 in 2018, štiri v ekipi Volkswagna, dva pa s Fordom.

Ogierju tako zdaj še dva naslova manjkata do najboljšega dirkača vseh časov, rojaka Sebastiena Loeba, ki ima devet lovorik svetovnega prvaka.

Boj za letošnji naslov prvaka pa je bil praktično odločen že v soboto. Takrat je Ogierjev moštveni sotekmovalec Valižan Elfyn Evans, do zadnjega relija vodilni v SP, naredil napako in v snežnem metežu zdrsnil s ceste.

Pred zadnjo postajo sezone, reli v Monzi so sicer v koledar uvrstili naknadno, pa je bil Evans celo v najboljšem položaju. Imel je 17 točk prednosti pred Ogierjem, ob zanj najboljšem scenariju mu ne bi bilo treba niti loviti zmage, ampak bi bilo dovolj drugo mesto.

Toda Valižan je pravzaprav na edini hitrostni preizkušnji, ko tega ne bi smel, naredil napako. V soboto je na cestah v okolici jezera Como,kjer so izpeljali del tekmovanja, zavladalo pravo zimsko vreme. Sneg je v nekaj minutah pobelil cesto in razmere so postalo povsem nepredvidljive. Evans pa je v želji, da ne bi preveč izgubil, pretiraval. V enem od zavojev je bil prehiter, izgubil nadzor nad dirkalnikom, ta pa je potem zdrsnil s ceste in se ustavil ob drevesu nekaj metrov pod njo. Dirkač in sovoznik se nista poškodovala, a sanj o naslovu prvaka je bilo pravzaprav konec že v tistem ovinku.

"Igre je tako rekoč konec, ampak kaj naj rečem? Moraš biti tam, se boriti, poskusiti. Če samo posedaš naokoli v ozadju, ne moreš zmagati. Menim, da smo vsi morali danes tvegati. Sam sem bil seznanjen s takšnimi razmerami, a si nisem predstavljal, da bodo tako ekstremne," je po sobotnem odstopu dejal Valižan.

"Za vse je bil težak konec tedna. Vsaka hitrostna preizkušnja je bila zahtevna, pravi preizkus. Žal mi je za Elfyna, dobro sva se borila vso sezono, prepričan sem, da bo tudi v naslednji tako," je o boju za naslov še dejal svetovni prvak. | Foto: Reuters "Za vse je bil težak konec tedna. Vsaka hitrostna preizkušnja je bila zahtevna, pravi preizkus. Žal mi je za Elfyna, dobro sva se borila vso sezono, prepričan sem, da bo tudi v naslednji tako," je o boju za naslov še dejal svetovni prvak. Foto: Reuters

49. posamični uspeh na najvišji ravni

Prvenstvo sicer takrat še ni bilo odločeno, saj bi, če bi se kaj podobnega zgodilo tudi tekmecem, Evans zaradi prednosti v seštevku vseeno še lahko postal prvak. Toda Ogier je v drugi polovici relija prevzel pobudo, se prebil v vodstvo, predvsem pa ni delal napak.

Tudi danes, ko so bile na sporedu še zadnje tri hitrostne preizkušnje na dirkališču v Monzi, je bil zanesljiv. Potrdil je prvo mesto na dirki, s tem pa tudi zmago v seštevku sezone.

Edini preostali tekmec Estonec Ott Tänak (Hyundai), lanski prvak, je imel zgolj teoretične možnosti, uspešen bi bil le, če bi zmagal na reliju, dobil zadnji "power stage", obenem pa bi moral Ogier ostati brez točk.

Današnja zmaga je bila že 49. posamični uspeh na najvišji ravni v karieri za Francoza. Drugi v Monzi je bil na koncu Tänak (+ 13,9), tretji pa Španec Dani Sordo (Hyundai; + 15,3).

"Zelo sem vesel, toda ne bom skakal v zrak od navdušenja. Navsezadnje imamo pandemijo in veliko ljudi je prizadetih," se je za zmerno veselje odločil Francoz.

Že v petek pa je po napaki in tehničnih težavah iz boja za naslov izpadel tudi Belgijec Thierry Neuville (Hyundai), ki je bil pred Monzo tretji v SP.

Našli pravo kombinacijo

Prireditelji v Monzi so kljub nekaterim pomislekom, da trasa ni primerna za reli za SP, našli pravo kombinacijo dirkanja po delih dirkališča, lokalnih cestah in po notranjem delu in dovoznih poteh na dirkališču. Te so se zaradi močnega dežja spremenile v blatne luže in drsalnice, ki so zagrenile življenje marsikomu, sobotni cestni del pa je zaradi zimskih razmer in sneženja spominjal na najboljše izvedbe klasičnega Monte Carla.

"Za vse je bil težak konec tedna. Vsaka hitrostna preizkušnja je bila zahtevna, pravi preizkus. Žal mi je za Elfyna, dobro sva se borila vso sezono, prepričan sem, da bo tudi v naslednji tako," je o boju za naslov še dejal svetovni prvak.

V končnem seštevku sezone ima tako Ogier 122 točk, Evans je drugi s 114, Tänak pa tretji s 105.

Med konstruktorji pa je letošnja lovorika pripadla Hyundaiju, ki je le za pet točk ugnal Toyoto (241-236).

Sezona 2021 se bo začela z relijem Monte Carlo že 21. januarja.

Izidi:

 1. Sebastien Ogier/Julien Ingrassia (Fra/Toyota)     2:15:51,0
 2. Ott Tänak/Martin Järveoja (Est/Hyundai)              + 13,9
 3. Dani Sordo/Carlos del Barrio (Špa/Hyundai)             15,3
 4. Esapekka Lappi/Janne Ferm (Fin/Ford)                   45,7
 5. Kalle Rovanperä/Jonne Halttunen (Fin/Toyota)         1:11,1
...

SP skupno, končni vrstni red (7), dirkači:

 1. Sebastien Ogier (Fra/Toyota)      122
-----------------------------------------
 2. Elfyn Evans (VBr/Toyota)          114
 3. Ott Tänak (Est/Hyundai)           105
 4. Thierry Neuville (Bel/Hyundai)     87
 5. Kalle Rovanperä (Fin/Toyota)       80
 6. Esapekka Lappi (Fin/M-Sport Ford)  52
 7. Teemu Suninen (Fin/M-Sport Ford)   44
 8. Dani Sordo (Špa/Hyundai)           42
...

SP skupno, končni vrstni red (7), konstruktorji:

 1. Hyundai                           241
 2. Toyota                            236
 3. M-Sport Ford                      129
 4. Hyundai 2                           8

Sebastien Ogier
Sportal Uvod v Monzi pripadel Ogieru
Ne spreglejte