Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Engelbert Osojnik

Četrtek,
1. 3. 2012,
9.56

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Michael Schumacher

Četrtek, 1. 3. 2012, 9.56

6 let, 7 mesecev

O Schumacherju po dveh letih ne vemo praktično ničesar! Je to prav?

Engelbert Osojnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Na današnji dan je leta 2013 svet pretresla novica o smučarski nesreči in hudih poškodbah ikone formule 1 Michaela Schumacherja.

Tako kot je Michael Schumacher skrbno čuval zasebnost svoje družine v času svoje kariere formule 1, zdaj enako njegova družina uspešno skriva resnično zdravstveno stanje Michaela. Žena Corinna Schumacher se je pred najbolj predrznimi mediji, ki so skušali do Schumacherjeve fotografije ali videoposnetka priti s pomočjo dronov, zaščitila z zatemnjenimi okni družinske vile v Glandu ob Ženevskem jezeru, kjer se rehabilitira njen mož. Ima 24-urno oskrbo, njegovo zdravljenje naj bi nadziralo osebje 15 ljudi, ki naj bi Corinno na mesec stalo okoli pol milijona evrov.

Schumacherjeva žena je tudi tožila nemške tabloide, ki so poročali, da ima njen mož samo še 45 kilogramov in da se v bistvu nahaja v vegetativnem stanju. In letos tožbo tudi dobila.

A očitno to ni zaleglo. 22. decembra je nemški Bunte postregel z najbolj svežo govorico: da Michael Schumacher že hodi s pomočjo terapevta in da lahko dvigne eno izmed rok. Pričakovano se je burno odzvala Schumacherjeva menedžerka Sabine Kehm, ki je edini uradni vir o Michaelovem stanju, odkar se je 29. decembra 2013 ponesrečil v francoskem Meribelu.

''Na žalost nas je medijsko poročilo prisililo, da razjasnimo, da trditev, da se lahko Michael spet premika, ni resnična. Takšna namigovanja so glede na resnost njegovih poškodb neodgovorna, pa tudi zasebnost je zelo pomembna za Michaela. Žal dajejo tudi lažno upanje mnogim ljudem.''

Oglasil se je tudi predsednik Mednarodne avtomobilistične zveze in Schumacherjev osebni prijatelj Jean Todt in dal neuradno informacijo: ''Michael je bil in ostaja moj dober prijatelj. Michaela vidim pogosto in lahko vam povem: Michael se še zmeraj bojuje. In njegova družina mu stoji ob strani.''

Schumacherjeva nesreča je zelo prizadela nekdanjega Michaelovega menedžerja Willija Webbra, ki je za Kolner Express potožil: ''To me zelo boli, zato več ne hodim na dirkališča in več ne gledam dirk formule 1.'' Nemec je Bildu razkril, da mu Corinna Schumacher ne dovoli obiskati Michaela: ''Neštetokrat sem skušal dobiti dovoljenje za obisk, a neuspešno.

''Zmeraj so imeli izgovore. Ne vem, kaj stoji za tem. Pred nesrečo je bil moj odnos z Michaelom senzacionalen. Dva tedna prej sva sedela skupaj v Stuttgartu in kovala načrte. Zame je takšno stanje grozno. Tudi moja družina trpi. Naši družini sta si bili 25 let zelo blizu in zdaj tega ne more nihče razumet.''

V nasprotju z Webbrom pa Michaela Schumacherja nimata namena obiskati njegov nekdanji šef pri Benettonu Flavio Briatore in izvršni direktor formule 1 Bernie Ecclestone, ker ga želita ohraniti v spominu, kakršnega sta ga poznala pred nesrečo.

16. decembra so britanski mediji objavili novico v povezavi z Michaelom Scumacherjem. Na francoskem smučišču v Meribelu, kjer se je 29. decembra 2013 hudo poškodoval Nemec, se je med smučarskim oddihom s prijatelji smrtno ponesrečil 17-letni britanski najstnik Louis Ross.

''Fant je smučal v skupini sedmih ljudi. Nihče ni bil vpleten v nesrečo, ni prišlo do trčenja z drugo osebo. Pogoji za smučanje so bili dobri. Bil je dober smučar. Njegova hitrost je predmet preiskave. Sam je padel. Verjetno je izgubil nadzor nad smučmi. Nosil je čelado. Ne verjamemo, da je najprej padel na glavo. Zdi se, da je naprej padel na prsni koš. Na kraj nesreče je bil poslan helikopter in reševalci iz Meribela. Fanta so oživljali, a je umrl na smučišču,'' je povedal vodja preiskave.

''Schumacherjevi rekordi me ne zanimajo,'' pravi Lewis Hamilton

Čeprav je Michael Schumacher zadnjo zmago v formuli 1 osvojil leta 2006, svoj zadnji naslov svetovnega prvaka pa 2004, pa njegovi neverjetni rekordi za zdaj ostajajo nedotaknjeni.

''V resnici ne lovim Schumacherjevih rekordov. Michael si je zaslužil te naslove in je super legenda v formuli 1. V šport sem prišel, ker sem hotel postati Ayrton Senna. On je osvojil tri naslove in to je bil moj cilj. Zdaj drugih dirkačev ne bom gledal kot tarče. Zdaj sem postal sam sebi tarča. Da vidim, kako daleč lahko od tu naprej pripeljem samega sebe.''

''To ne bo odvisno samo od mene, ampak tudi od pomoči Mercedesovega moštva. Ustvarjam lastno zgodovino,'' je za Eurosport po tretjem naslovu prvaka Lewis Hamilton zavrnil namigovanja, da je Michael Schumacher glavni cilj njegove kariere formule 1.

Michael Schumacher pa ostaja tudi v mislih rojaka, štirikratnega svetovnega prvaka Sebastiana Vettla, s katerim sta leta in leta kraljevala na prestižni dirki šampionov. ''Škoda, da zdaj ne more biti tukaj. Za vse nas je to zelo težko. Vemo, da se Michael še naprej bori. Vemo, da ni v redu, zato mu želimo vse najboljše. Bil je naš dober prijatelj in ga pogrešamo,'' je za nemško tiskovno agencijo po zmagi na letošnji dirki šampionov v Londonu povedal Sebastian Vettel, ki je uspeh posvetil prav Schumacherju.

Schumacher že ima naslednika v formuli 1, čeprav v športu še ni sina Micka

Nekdanji Schumacherjev moštveni kolega Martin Brundle je na podelitvi Autosportovih nagrad zatrdil, da ga novinec letošnje sezone formule 1 Max Verstappen spominja na Michaela: ''Kar me pri Maxu najbolj impresionira, sta njegova samozavest in surova hitrost. Imel je nekaj nesreč in nekaj težkih trenutkov, a je to nek način prebrodil. Spominja me na Michaela Schumacherja.''

''Ima izjemen občutek za dirkalnik in za zaviranje. Ko vidiš, kako prehiteva, si želiš, da bi kaj takšnega bilo v tvojem življenjepisu. In je šele najstnik! Dejal sem, da bo v dirkalniku, s katerim bo lahko osvojil naslov prvaka, že pri 20 letih, a se moram popraviti. Prepričan sem, da veliko vodilnih moštev že zdaj želi njegov avtogram na pogodbi.''

Po poti Michaela Schumacherja pa gre tudi njegov sin, 16-letni Mick Schumacher, ki je letos dirkal v nemški seriji F4, v prihodnji sezoni pa bi lahko preklopil v italijansko F4 ali pa napredoval v evropsko F3. Zaradi slavnega priimka ga nenehno obletavajo mediji in je že zdaj pod izjemnim pritiskom. Tako je bilo tudi na tradicionalni Mercedesovi dirkaški zabavi po koncu sezone v Stuttgartu, ko je nastopil na ekshibicijski dirki z Nicom Rosbergom in Lewisom Hamiltonom pred 40 tisoč gledalci. Mick Schumacher pred TV-kamerami ni snel čelade, v edinem intervjuju pa je povedal, da se je super zabaval in da mu je bilo v čast sodelovati.

Bolj gostobeseden je bil Nico Rosberg: ''Mick se nahaja v hujši situaciji, kot sem se sam (leta 1982 je Nicov oče Keke postal svetovni prvak formule 1 in življenje se je drastično spremenilo tudi Nicu, op. p.). Gre za neverjetno zanimanje zanj. Kaj takšnega sam nisem nikoli doživel. Škoda, ker je zaradi tega oropan nekaj zabavne plati športa. A to mora sprejeti in s tem živeti. Zmeraj sem hotel videti, kako dirka in upam, da bo kljub temu užival v dirkanju.''

Lewis Hamilton pa je prepričan, da bi morala biti Micku velik navdih kariera njegovega očeta Michaela: ''Mick prav gotovo ne potrebuje mojih nasvetov. On mora samo pogledati, kaj je naredil njegov oče, ker je največja legenda našega športa.''

Rivalstva med Schumacherjem in Hakkinenom ne bo več

Morda bo že v bližnji prihodnosti prišlo do svežega rivalstva med Schumacherjem in Verstappnom (leta 1994 sta bi bila pri Benettonu tekmeca Michael Schumacher in Jos Verstappen, kmalu bi lahko v formuli 1 videli spopad med njunima sinovoma Mickom Schumacherjem in Maxom Verstappnom). A zagotovo ne bomo priča rivalstvu med Mickom Schumacherjem in sinom Michaelovega največjega tekmeca za naslov prvaka leta 1998 in 1999 Mike Hakkinena, Hugom Hakkinenom.

''Hugo se je preizkusil v kartingu in je bil dober, a to ni bila njegova strast. Zdaj je star 15 let in njegova strast je nogomet. Predan je temu, da bo skušal postati profesionalni nogometaš in pri tem ga podpiram. Ne moti me, da ne bo postal profesionalni dirkač, četudi bi ga podprl, če bi to hotel. Tako se podpira otroke, mar ne?'' je na McLarnovem blogu zapisal Mika Hakkinen.

Ne spreglejte