Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matej Podgoršek COVER1

Sobota,
9. 2. 2013,
10.09

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

McLaren Red Bull Ferrari Jenson Button Lewis Hamilton Mercedes

Sobota, 9. 2. 2013, 10.09

8 let

Novi mercedes ni katastrofa, McLaren pred tekmeci?

Matej Podgoršek COVER1

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Zasledovalci lani najboljših dveh ekip (Red Bulla in Ferrarija), torej McLaren, Lotus in Mercedes, so po prvih štirih dneh prepričani v korak naprej. Obeta se vsaj četveroboj.

Čeprav je lani tretjeuvrščeni McLaren izgubil svojega najboljšega dirkača Lewisa Hamiltona, je testiranja za sezono 2013 začel zelo dobro. Še celo Felipe Massa (Ferrari), ki je v Jerezu odpeljal najhitrejši čas tedna, je prepričan, da je najboljši krog tedna že v torek uspel Jensonu Buttnu z MP4-28. "Še vedno mislim, da je bil to neverjeten krog! S trdimi pnevmatikami, prvi dan in na umazani stezi. To je bil res hiter krog. Sam niti slučajno nisem imel tako hitrega dirkalnika." Tudi Button sam je bil prijetno presenečen. A McLaren je imel tudi nekaj manjših okvar, ki so jim vzele nekaj 10 testnih krogov. V središču pozornosti je bil njihov novi dirkač Sergio Perez. Prva dva testnega dneva sta mu služila za privajanje na novi dirkalnik. Primerjava z lanskim Sauberjem je težka, saj gre za drugačne pnevmatike in posebno stezo, a: "Mehanični oprijem je boljši, tudi z vidika aerodinamike je to zelo popoln dirkalnik." Pred Mehičanom je še pet testnih dni, nato pa se mu bodo v Melbournu izpolnile življenjske sanje: "In te priložnosti ne smem zapraviti."

Največ obeta novi Lotusov dirkalnik

Romain Grosjean in Kimi Räikkönen (Lotus) sta bila vsak najhitrejša po en dan. Lani je Finec v Abu Dabiju zmagal, skupno je končal na tretjem mestu. Po odličnem začetku testiranj (Kimi je imel le nekaj težav s svojim sedežem) jim apetiti lahko rastejo, a nekdanji svetovni prvak ostaja previden: "Odpravili smo četrtkovo težavo. V dirkalniku se zdaj dobro počutim. Zadovoljen sem z njegovo vodljivostjo. Na vseh področjih smo malo boljši. Seveda so še stvari, ki jih moramo izboljšati, a to je nekaj običajnega. To so bila šele prva testiranja." Primerjave s tekmeci in lanskim dirkalnikom ne more dati, pravi, saj so pnevmatike povsem drugačne, a: "Sem kar zadovoljen z obnašanjem dirkalnika. Mislim, da imamo dobre temelje in na teh moramo graditi."

W04 ima dobre temelje za nadaljnje delo

Najtežja naloga v lovu na Red Bull in Ferrari čaka ekipo Mercedes. Zaostanek ob koncu lanske sezone je bil višji od sekunde, testiranja pa so začeli z okvaro elektrike na dirkalniku Nica Rosberga in težavo na zavorah na W04 Lewisa Hamiltona. Po izgubljenih prvih dveh dnevih sta Nemec in Britanec v četrtek in petek odpeljala nekaj več krogov - Hamilton je bil zadnji dan po 145 krogih s sedmimi desetinkami zaostanka na šestem mestu. Pravi, da je Mercedes približno tam, kjer je pričakoval: očitno bo boljši kot predhodnik, a vsaj za zdaj še ne za zmage. "Čaka nas še kar nekaj dela, a dirkalnik se ne zdi katastrofa. Čutim, da ima dobre temelje za nadaljnje delo," je strnil nekdanji prvak. "Vsekakor pa bom inženirje prosil za še več aerodinamičnega oprijema. Upam, da bodo v tovarni še naprej dobro delali." Vodja ekipe in tehnični direktor Ross Brawn je pohvalil konstruktivne kritike svojega novega varovanca: "Lewis je del rešitve. Ve, kako nas popeljati naprej. Daje nam primerjavo z lani zmagovalnim dirkalnikom, pomaga nam razumeti, na kaj se moramo osredotočiti."

Ne spreglejte