Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
2. 7. 2023,
16.30

Osveženo pred

9 mesecev, 4 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,87

Natisni članek

McLaren Lando Norris Carlos Sainz ml. Charles Leclerc Red Bull Ring Red Bull Racing Ferrari Sergio Perez Max Verstappen vn Avstrije Formula 1

Nedelja, 2. 7. 2023, 16.30

9 mesecev, 4 tedne

VN Avstrije ob 15.00

Verstappen po 249 krogih ni vodil, na koncu vseeno pometel s tekmeci

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,87
Red Bull Ring Max Verstappen | Max Verstappen je zmagal pred oranžno obarvanimi tribunami Red Bull Ringa. | Foto Reuters

Max Verstappen je zmagal pred oranžno obarvanimi tribunami Red Bull Ringa.

Foto: Reuters

Čeprav je sredi velike nagrade Avstrije Max Verstappen izgubil vodstvo – prvič po 249 krogih (po sedmem maju) – je dobil tudi Red Bullovo domačo dirko. To je njegova 42. zmaga v formuli 1, s katero je že presegel Ayrtona Senno. Drugo mesto je osvojil Charles Leclerc (Ferrari), kar so njegove šele druge stopničke letos. Tretji je bil Sergio Perez (Red Bull), ki je štartal s 15. mesta. Več ur po dirki so komisarji podelili še nekaj dodatnih kazni zaradi kršenja meje steze.

Anthoine Hubert
Sportal Nova smrtna žrtev v Spaju, dirkači F1 pozivajo k ukrepanju

Štart VN Avstrije | Foto: Reuters Štart VN Avstrije Foto: Reuters Čeprav je Ferrari prikazal eno boljših dirk sezone, se premoč ekipe Red Bull nadaljuje. Max Verstappen je na VN Avstrije, na Red Bull Ringu, dobil kvalifikacije za dirko, kvalifikacije za šprint, šprintersko dirko in še nedeljsko osrednjo dirko. Še več, njegova prednost je bila tolikšna (42 sekund), da si je lahko dva kroga pred ciljem privoščil še dodaten postanek (tretji na dirki), da bi z novimi gumami v zadnjem krogu odpeljal najhitrejši krog in osvojil še dodatno točko. In ga tudi je. Tako je ob 42. zmagi v karieri osvojil maksimalnih 34 točk! Ciljno črto je prečkal pet sekund pred Charlesom Leclercom, ki je s Ferrarijem prišel do svojih šele drugih stopničk v sezoni (tretji je bil v Azerbajdžanu). Monačan je zaradi drugačne taktike postankov (prej je zavil na prvo menjavo pnevmatik) nekaj krogov celo vodil, tako se je niz krogov Nizozemca v vodstvu končal po 249 krogih.

Z 42. zmago je Verstappen presegel legendarnega Senno. | Foto: Reuters Z 42. zmago je Verstappen presegel legendarnega Senno. Foto: Reuters

VN Avstrije, končni vrstni red:

1. Max Verstappen (Red Bull)

2. Charles Leclerc (Ferrari) +5,1
3. Sergio Perez (Red Bull) +17,1
4. Lando Norris (McLaren) +26,3
5. Fernando Alonso (Aston Martin) +30,3
6. Carlos Sainz* (Ferrari) +21,3
7. George Russell (Mercedes) +48,4
8. Lewis Hamilton* (Mercedes) +39,1
9. Lance Stroll (Aston Martin) +59,0
10. Pierre Gasly* (Alpine) +57,6
11. Alex Albon* (Williams) +69,7
12. Guanju Džov (Alfa Romeo) +1 krog
13. Logan Sargeant* (Williams) +1 krog
14. Esteban Ocon* (Alpine) +1 krog
15. Valtteri Bottas (Alfa Romeo) +1 krog
16. Oscar Piastri (McLaren) +1 krog
17. Nyck de Vries* (Alpha Tauri) +1 krog
18. Kevin Magnussen (Haas) +1 krog
19. Juki Cunoda (Alpha Tauri) +1 krog
Odstop: Nico Hülkenberg

*Po dirki še 10 sekund pribitka zaradi večkratnega kršenja meje proge.


Skupni seštevek (9/22):

1. Max Verstappen (Red Bull) 229 točk

2. Sergio Perez (Red Bull) 148
3. Fernando Alonso (Aston Martin) 131
4. Lewis Hamilton (Mercedes) 106
5. Carlos Sainz (Ferrari) 82
6. Charles Leclerc (Ferrari) 72
7. George Russell (Mercedes) 72
8. Lance Stroll (Aston Martin) 44
9. Esteban Ocon (Alpine) 31
10. Lando Norris (McLaren) 24

1. Red Bull Honda 377 točk
2. Mercedes 178
3. Aston Martin Mercedes 175
4. Ferrari 155
5. Alpine Renault 47
6. McLaren Mercedes 29

Charles Leclerc je bil drugi. | Foto: Reuters Charles Leclerc je bil drugi. Foto: Reuters Z razpletom devete dirke sezone je lahko zadovoljen tudi drugi dirkač Red Bulla Sergio Perez, saj je bil šele na 15. štartnem mestu. Z nekaj odličnimi prehitevalnimi manevri se je prebil vse do tretjega mesta. Na zmagovalni balkon se je povzpel prvič po VN Miamija. Najboljši dosežek sezone je s petim mestom dosegel Lando Norris (McLaren), ki so ga gledalci izbrali za voznika dirke. Njegova ekipa je naredila lep korak naprej.

Red Bull Ring Max Verstappen Charles Leclerc | Foto: Reuters Foto: Reuters Očitno pa krivulje razvoja dirkalnika ne morejo slediti v Aston Martinu. Fernando Alonso je bil šesti, potem ko je bil letos šestkrat na stopničkah. Razočarana sta bila še Carlos Sainz (Ferrari) in Lewis Hamilton (Mercedes), ki sta bila med dirkači, ki so dobili petsekundni kazenski pribitek zaradi večkratne vožnje preko roba steze v desetem zavoju. Španec je ciljno črto prečkal kot četrti (sicer bi bil tretji), Britanec pa kot sedmi (lahko bi bil peti). Hamilton se s kaznijo ni mogel sprijazniti. A izgubil je samo dve mesti. "Lewis, vsi bodo dobili kazen," ga je prek radijske zveze miril kar sam šef ekipe Toto Wolff. In pozneje še enkrat: "Lewis, vemo, da je dirkalnik slab."

Več ur po zaključku dirke so komisarji še osmim dirkačem pribili 10 ali več kazenskih sekund zaradi večkratnega kršenja meje steze (skupaj še 12 kazni). Tako so denimo nekaj mest pridobili Norris, Alonso in Russell, izgubila pa Sainz in Hamilton.

VN Avstrije vsaj še do leta 2030
FIA in organizator VN Avstrije sta pred štartom letošnje dirke sporočila, da so podaljšali pogodbo za organizacijo velike nagrade na Red Bull Ringu vsaj še do leta 2030. "Vse to sta omogočila vizija in strast Dietricha Mateschitza, človeka, ki je ljubil ta šport, zato je prav poseben trenutek in poklon njemu, da lahko potrdimo, da bomo na tem neverjetnem prizorišču dirkali do leta 2030. Dirka v Avstriji je zelo priljubljena pri voznikih in vseh naših navijačih, zato se veselimo mnogih let vznemirjenja in akcije, ki so pred nami," je dejal izvršni direktor formule 1 Stefano Domenicali.

Julija sledijo še tri dirke: naslednji konec tedna Silverstone, nato pa še konec meseca Hungaroring in belgijski Spa, kjer se je v soboto smrtno ponesrečil 18-letni nizozemski dirkač v enem od nižjih tekmovanjih s formulami.

Kako se je razpletala dirka?

Cilj:
Najhitrejši krog in še 42. zmaga za Verstappna. Ta konec tedna je osvojil vseh možnih 34 točk. Neverjetna premoč!

Še 2 kroga: Verstappen ima 24 sekund prednosti in gre na še en postanek, da bo v zadnjem krogu lahko odpeljal najhitrejši krog na dirki za dodatno točko.

Še 6 krogov: Verstappen dirka proti 42. zmagi v karieri, na 101. dirki za Red Bull na domači veliki nagradi avstrijske ekipe.

Še 9 krogov: Fantastična bitka za tretje mesto. Sainz in Perez sta se borila tri kroge, vozila kolo ob kolesu, se izrivala. Mehičan je dvoboj le dobil.

Še 13 krogov: Perez je najprej prehitel Norrisa, zdaj že napada Sainza. Morda na stopničkah na domači dirki oba Red Bulla.

Še 16 krogov: 1. Verstappen, 2. Leclerc +17,0, 3. Sainz, 4. Norris, 5. Perez, 6. Alonso, 7. Hamilton, 8. Russell, 9. Gasly, 10. Albon.

Še 20 krogov: V bokse še Perez, ki je zdrsnil na peto mesto, za Norrisa in pred Alonsa. Pridobil je torej deset mest.

Še 21 krogov: Verstappen ima toliko prednost, da ne bo tvegal. Tudi zanj drugi postanek.

Še 23 krogov: V bokse tretji Leclerc. Vrnil se je za Pereza, a Mehičana čaka še en postanek.

Še 24 krogov: 1. Verstappen, 2. Leclerc +13,9, 3. Perez, 4. Sainz, 5. Norris, 6. Alonso, 7. Hamilton, 8. Russell, 9. Stroll, 10. Gasly.

Še 26 krogov: V boksih Gasly, s petsekundim pribitkom. Sainz s tretjega mesta na drugo menjavo pnevmatik. Tudi zanj pet sekund. Sainz se je vrnil na peto mesto za Norrisa, a ga je dva zavoja pozneje že prehitel.

Še 30 krogov: Začeli so se že drugi postanki, Ocon, Norris med prvimi v boksih. Krog pozneje Hamilton, ki je moral odslužiti še pet sekund kazni. Ni edini.

37. krog: 1. Verstappen, 2. Leclerc +2,8, 3. Sainz, 4. Norris, 5. Hamilton, 6. Alonso, 7. Gasly, 8. Perez, 9. Russell, 10. Albon.

35. krog: Verstappen je že na Leclercovem izpuhu. Po dobrem krogu je bitka odločena. Dirkač Red Bulla gre v drugem zavoju nazaj na prvo mesto.

34. krog: 1. Leclerc, 2. Verstappen +0,8, 3. Sainz, 4. Norris, 5. Hamilton, 6. Alonso, 7. Gasly, 8. Perez, 9. Russell, 10. Albon.

32. krog: "Obraba gum je višja od pričakovanj. Kaj praviš o treh postankih?" sprašuje inženir Leclerca. "Oh, ne, ne, ne, ne."

31. krog: Verstappen ima trde gume, Leclerc srednje trde. Razlika med njima dobri dve sekundi. Max verjetno ne bo šel na drugi postanek.

29. krog: 1. Leclerc, 2. Verstappen, 3. Sainz, 4. Norris, 5. Hamilton, 6. Alonso, 7. Gasly, 8. Russell, 9. Perez, 10. Albon.

28. krog: Še en lep dvoboj, Norris – Hamilton. Dirkač McLarna gre naprej. Petsekundna kazen zaradi kršitve roba steze pa še za Sainza.

26. krog: Samo malo več kot en krog je uspel Sainz zadrževati Verstappna. Prvak ga je prehitel za drugim zavojem.

25. krog: Vodilni Verstappen na prvi in najbrž edini postanek. Vrnil se je za oba Ferrarija, ki bosta najverjetneje imela še en postanek. V naslednjem krogu v bokse še Perez.

24. krog: 1. Verstappen*, 2. Leclerc, 3. Sainz, 4. Perez*, 5. Hamilton, 6. Norris, 7. Alonso, 8. Gasly, 9. Russell, 10. Albon (*brez postanka)

22. krog: Še ena dobra bitka Hamilton napada Pereza.

21. krog: Sainz z novimi gumami hitrejši od Pereza in ga z lepim manevrom prehiteva. Verstappen je brez postanka samo 15 sekund pred Leclercom.

20. krog: Sainz je prehitel Hamiltona in je četrti. Oba Red Bulla še brez postanka.

19. krog: 1. Verstappen*, 2. Leclerc, 3. Perez*, 4. Hamilton, 5. Sainz, 6. Norris, 7. Alonso, 8. Gasly, 9. Cunoda, 10. Russell (*brez postanka)

17. krog:
Sainz je že prehitel Norrisa. Pet sekund kazenskega pribitka za Hamiltona, ker je prevečkrat peljal z vsemi gumami prek roba steze.

16. krog: V bokse vendarle oba Ferrarija, en za drugim. Pri obeh počasen postanek. Tudi Alonso v bokse. Verstappen je peljal naprej. Sainz se je na stezo vrnil za Hamiltona in Norrisa. Spet napaka za Ferrari.

15. krog: Virtualni varnostni avto. Verstappen in Ferrarija mimo boksov, Hamilton in Norris pa peljeta na menjavo gum in bosta tako nekaj pridobila.

13. krog: Opozorilna zastava za Hamiltona, ker je že večkrat v desetem zavoju zapeljal prek roba steze. "Ne morem prej zaviti, dirkalnik ne uboga."

13. krog: 1. Verstappen, 2. Leclerc, 3. Sainz, 4. Hamilton, 5. Norris, 6. Alonso, 7. Stroll, 8. Gasly, 9. Perez, 10. Albon.

11. krog: Verstappen spet nima konkurence, je že tri sekunde pred Leclercom. Sta pa Ferrarija en za drugim, a Sainzu sporočajo, naj ne napada Leclerca. Perez je prehitel Russella in je že 11. Hülkenberg je izgubil dve mesti.

9. krog: 1. Verstappen, 2. Leclerc +2,4, 3. Sainz, 4. Hamilton, 5. Norris, 6. Alonso, 7. Hülkenberg, 8. Stroll, 9. Gasly, 10. Albon.

6. krog: Verstappen ima že sekundo in pol prednosti, Leclerc si s sistemom DRS ne bo mogel pomagati pri prehitevanju. Medtem je Perez že 12., prehitel je Ocona. Šesti Alonso je kot edini začel dirko z najtršimi gumami.

4. krog: Umik varnostnega avta, leteči štart. Brez sprememb na prvih desetih mestih.

3. krog (varnostni avto): 1. Verstappen, 2. Leclerc, 3. Sainz, 4. Hamilton, 5. Norris, 6. Alonso, 7. Hülkenberg, 8. Stroll, 9. Gasly, 10. Albon.

2. krog: Varnostni avto. Cunoda se je zakopal v pesek, a uspel nadaljevati. V prvem zavoju je nekaj delcev na asfaltu, očitno je bilo nekaj kontaktov v ozadju.

Štart! Dober štart Verstappna, v drugem zavoju ga je Leclerc napadel, a se Max dobro brani. Hamilton je za četrto mesto prehitel Norrisa.

Krog za ogrevanje.

Štartni vrstni red (71 krogov):
1. Verstappen, 2. Leclerc, 3. Sainz, 4. Norris, 5. Hamilton, 6. Stroll, 7. Alonso, 8. Hülkenberg, 9. Gasly, 10. Albon.

Še 10 min do štarta. Danes brez dežja v Spielbergu. Dirkači že sedajo v svoje dirkalnike.
Red Bull Ring Max Verstappen Red Bull
Sportal Komisarji jezili dirkače, prvak vseeno prvi, Perez spet "izvisel"
Red Bull Ring šprint dirka Max Verstappen Sergio Perez
Sportal Dež, izrivanja, prehitevanja in grdi pogledi. Osem točk prvaku.
Daniel Ricciardo
Sportal Niso ga prepoznali, bili so v šoku. A je že našel svoj "žmoht".
Ne spreglejte