Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
19. 9. 2017,
16.36

Osveženo pred

6 let, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Jernej Irt Jan Pancar pokal narodov Bogomir Gajser Tim Gajser Tim Gajser MXGP

Torek, 19. 9. 2017, 16.36

6 let, 9 mesecev

Motokros

Ni še konec, Tim Gajser s kolegi na pokal narodov po prvo deseterico #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Tim Gajser in Jan Pancar | Foto Grega Valančič/Sportida

Foto: Grega Valančič/Sportida

Svetovno prvenstvo MXGP je končano. A za Tima Gajserja ter Jerneja Irta in Jana Pancarja sezone še ni konec. Konec meseca bodo Slovenijo zastopali na pokalu narodov. Z nekaj sreče se nadejajo celo prve deseterice, kar bi bil izjemen uspeh.

Za Timom Gajserjem je sezona vzponov in padcev. Lani je postal svetovni prvak, letos je končal na petem mestu. Trikrat je zmagal, padci in zlomljema lopatica pa so mu vzeli naslov prvaka. A najpomembneje: v zaključku sezone je znova stopil na stopničke, tudi minulo nedeljo v Franciji, ko je bil s prvim in tretjim mestom skupno drugi. Zagotovo dober obet za sezono 2018, ko ostaja prvi adut Hondine tovarniške ekipe.

Na pokalu narodov doslej najboljši 9.

Pokal narodov oziroma MXON, ki bo naslednji konec tedna v Matterley Bassinu v Veliki Britaniji, velja za nekakšne olimpijske igre motokrosa. V športu, ki je sicer individualen, ekipe združijo moči in osvojiti naslov svetovnega ekipnega prvaka je stvar prestiža. V boju za vrh bodo  Nizozemska, Francija (ta bo branila lansko zmago, nepremagana pa je že od leta 2014) in Belgija, Američani pa na tekmovanje ne prihajajo z najboljšimi vozniki.

In Slovenci? Na tem tekmovanju so imeli že obilo smole; nazadnje jim je načrte dvakrat prekrižala poškodba, lani se je poškodoval prvi mož slovenskega motokrosa Tim Gajser, tako da so brez njega končali na 23. mestu. Letos je prvi cilj priti prek kvalifikacij do finala A, kamor pride najboljših 19 od letos 39 prijavljenih ekip. Potem pa je, kot so  na novinarski konferenci na dvorcu Štatenberg blizu Makol dejali slovenski dirkači, možna tudi uvrstitev med deset, če se bo vse poklopilo. Slovenija je bila doslej najboljša deveta, pred 19 leti. Takrat so izkoristili razmočen teren.

"Vesel sem, da sem v reprezentanci. Sposobni smo narediti dober rezultat, tudi priti v A finale in potem doseči uvrstitev med mestoma 10 in 15. Imamo Tima, ki je najmočnejši člen, od naju z Janom pa bo odvisno, kaj bomo naredili," napoveduje Jernej Irt, ki je ob koncu sezone pokazal dvig forme in je na zadnjih dirkah za SP redno osvajal točke. Najmlajši bo Jan Pancar, letos je tekmoval v kategoriji EP 250: "Ob koncu sezone se forma dviguje. Vesel sem tudi pomoči Bogomirja Gajserja, ki mi je pomagal z nasveti." Pancar je evropsko prvenstvo minuli vikend v Franciji končal z najboljšo uvrstitvijo sezone, 14. mestom.

Bogomir Gajser še vedno v bolnišnici

Tim in Bogo Gajser | Foto: Grega Valančič/Sportida Foto: Grega Valančič/Sportida Selektor reprezentance je oče in trener Tima Gajserja, Bogomir Gajser, ki pa je po četrtkovem padcu z motorjem še vedno v mariborskem kliničnem centru. Zlomil si je pet reber, eno mu je predrlo pljuča. Tudi zaradi tega, predvsem pa zaradi dežja, ki že nekaj dni moči Timovo progo v Pečkah, so reprezentančni trening prestavili za teden dni.

Ne spreglejte