Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
15. 8. 2021,
15.23

Osveženo pred

2 leti, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,07

Natisni članek

reli Thierry Neuville

Nedelja, 15. 8. 2021, 15.23

2 leti, 8 mesecev

SP, dirka po Belgiji

Neuville slavil na domači dirki

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,07
Thierry Neuville | Thierry Neuville je slavil na domači dirki. | Foto Guliverimage

Thierry Neuville je slavil na domači dirki.

Foto: Guliverimage

Dirkača Hyundaia, Belgijec Thierry Neuville in Irec Craig Breen, sta na reliju po Belgiji poskrbela za dvojno zmago svojega moštva, za njima pa so se zvrstili trije dirkači Toyote. Zaključek relija je sicer pretresla vest o umoru šefice dirkališča v Spa Francorchampsu, kjer se je danes končal reli.

Neuville, ki je vodil vse od začetka relija, je na domačem terenu prišel do 14. zmage za svetovno prvenstvo v karieri. Breen je za njim zaostal za 30,7 sekunde.

Med tretjim in petim mestom pa so se po hudem obračunu zvrstili trije dirkači Toyote, ki ima v konstruktorskem seštevku 41 točk prednosti pred Hyundaiom. Tretje mesto je osvojil Finec Kalle Rovanperä (43,1), ki je pretekli mesec v Estoniji z 20. leti postal najmlajši zmagovalec relija za SP. "Danes sem dokazal, da se dobro znajdem na asfaltu. Užival sem na progi. To je zelo vzpodbudno za mojo kariero," je povedal Rovanperä.

Na četrtem mestu je končal Britanc Elfyn Evans (+49,6), na petem pa Francoz Sebastien Ogier (+55,8), ki še naprej prepričljivo vodi v skupnem seštevku. Zdaj je pri 162 točkah, medtem ko jih imata najbližja zasledovalca Neuville in Evans pred zadnjimi štirimi reliji sezone 38 manj.

Dirkači so dva dni dirkali okoli Ypresa in en dan v Spaju, zmaga Neuvilla pa nikoli ni bila ogrožena. Ker sta imela dirkača Huyndaia več kot 40 sekund prednosti pred dirkači Toyote, so šefi južnokorejske ekipe danes "zamrznili" boj svojih dirkačev, da ne bi morebiti prišlo do nepotrebnih napak. "To niso navodila, ampak priporočila zaradi varnosti," je pojasnil menedžer ekipe Andrea Adamo, saj pravila prepovedujejo podajanje navodil.

Neuville je dobil sedem od 20 hitrostnih preizkušenj, kar je zadoščalo za njegovo prvo zmago v letošnji sezoni. "Bili smo pod velikim pritiskom, saj smo bili veliki favoriti," je po koncu priznal Belgijec, ki je prišel do prve zmage po sedemnajstih mesecih in Monte Carlu 2020. "Super je zmagati tu. To je poseben mejnik v moji karieri. Ob cestah je bilo veliko navijačev, ki so bili neverjetni," je dodal Neuville.

"Menda ni velike možnosti, da bo ta reli tudi prihodnje leto v koledarju. Škoda, ker je bilo vzdušje res neverjetno in proga zelo zanimiva," pa meni Breen.

Kot poroča francoska tiskovna agencija AFP, pa je prisotne po koncu pretresla vest o umoru Francozinje Nathalie Maillet. Direktorico dirkališča v Spa Francorchampsu so danes našli ustreljeno na njenem domu. V noči na nedeljo je njo in njeno prijateljico ubil njen mož, ki si je potem sodil sam, poročajo lokalni mediji.

Danes zjutraj Mailletove presenetljivo ni bilo na dirkališču, zato so pristojni hitro sprožili preiskavo. Devetinštiridesetletnica je bila pet let šefica za nekatere najlepšega dirkališča na svetu.

Naslednji reli za SP bo potekal med 9. in 12. septembrom v Grčiji, potem pa do konca sezone sledijo še reli po Finski, Kataloniji in Japonski.

Ne spreglejte