Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matej Podgoršek COVER1

Sobota,
26. 11. 2011,
11.40

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Natisni članek

Sobota, 26. 11. 2011, 11.40

8 let, 5 mesecev

Najhitrejši, a odpuščen, Hulk zdaj želi nazaj

Matej Podgoršek COVER1

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4
Nico Hülkenberg je kljub 'pole positionu' na lanski dirki formule 1 v Braziliji ostal brez sedeža za letošnjo sezono. "To je bilo težko leto, a upam, da se vrnem še močnejši."

Pred letom dni je Nemec Nico Hülkenberg na VN Brazilije z Williamsom osvojil nepričakovani najboljši štartni položaj, a bil nekaj tednov kasneje odpuščen (ekipa je dala prednost Pastorju Maldonadu in njegovim venezuelskim naftnim milijonom). Usmilili so se ga pri Force Indii in mu ponudili mesto rezervnega dirkača. Letos ni dirkal veliko, a ta petek v Interlagosu z osmim časom prvega treninga dokazal, da je eden najhitrejših mladih dirkačev, ki si vsekakor zasluži pravo priložnost v formuli 1. Že dlje se govori, da mu bo indijska ekipa za sezono 2012 ponudila redni sedež. Zamenjal naj bi rojaka Adriana Sutila, pa čeprav je ta letos zbral 11 točk več kot Škot Paul di Resta. A tudi slednji velja za zmagovalca prihodnosti in je varovanec motornega dobavitelja ekipe Force India – Mercedesa.

"Čeprav letos nisem dirkal, sem se marsikaj naučil in napredoval na drugačen način," je v 'paddocku' dirkališča Jose Carlos Pace razlagal 24-letni Nico Hülkenberg, ki ga kličejo tudi Hulk. "Zame je zelo pomembno, da na treningu dosežem tak rezultat. To je dobro za mojo samozavest, pa da dokažem, da sem sposoben te službe." Dirkač z 19 odpeljanimi dirkami v formuli 1 se še kako rad spominja lanskega dosežka iz Brazilije: "Ljudje so dvignili obrvi, saj Williams ni dosegal najboljših štartnih položajev. Jasno, da so mi pomagale razmere na progi, a dirkalnik je takrat deloval res dobro, sam pa sem odpeljal mega krog, boljšega ne bi mogel. To želijo videti velike ekipe, tako se jih navduši." Dirko je končal na osmem mestu, sezono pa sklenil z 22 točkami, kar je 17 več, kot jih je Williams zbral v celotni letošnji, najslabši sezoni za to ekipo v zgodovini.

"Kar malo žalostno je. To je vrhunec motošporta, kjer bi morali dirkati najboljši dirkači na svetu, pa vidimo kar nekaj dirkačev, ki jih brez lastnih pokroviteljev ne bi bilo zraven. Tak je pač danes svet. Ko svet ni finančno zdrav, se v tako dragem športu pač to dogaja,« razmišlja Hülkenberg, nekdanji prvak serije GP2, zadnje stopničke pred formulo 1. "A preživel sem to leto. To je zadnja VN sezone. Gledam naprej, ne bom se več oziral nazaj." Jasno je, da si za naslednjo sezono želi redni sedež. "Nisi zadovoljen, če ob nedeljah le gledaš televizijo, piješ kavo in malo pomagaš nemški televiziji. To je bilo težko leto, morda najtežje v moji karieri, a upam, da se vrnem še močnejši." Hülkenberg si kokpit res zasluži. Če bo upravičil svoj talent, je Force India lahko le korak do prave priložnosti v Mercedesu ali McLarnu čez dve, tri sezone.

Ne spreglejte