Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Engelbert Osojnik

Petek,
26. 6. 2015,
17.48

Osveženo pred

5 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Kimi Raikkonen Valtteri Bottas Ferrari Williams

Petek, 26. 6. 2015, 17.48

5 let, 6 mesecev

Igra Ferrari dvojno igro in je Raikkonen že odpisan?

Engelbert Osojnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Čeprav je šef Ferrarijeve ekipe f1 Maurizio Arrivabene zatrdil, da bodo o Raikkonenovi usodi odločali po Monzi, pa naj bi Ferrari pri Williamsu že lobiral za Valtterija Bottasa.

Zadnji Ferrarijev svetovni prvak f1 Kimi Raikkonen je v zadnjem času pod hudim pritiskom svojih delodajalcev in medijev, ker vsi čakajo na vrhunske rezultate na dirkah, ki pa jih ni od nikoder. V Kanadi je Finec zaradi vrtenja zapravil gotove stopničke. V Avstriji je bilo še slabše: na ravnini je nenadoma izgubil oblast nad dirkalnikom, trčil v zaščitno ograjo, po poti pa s seboj odnesel še Fernanda Alonsa. Po osmih dirkah ima Raikkonen za moštvenim kolegom Sebastianom Vettlom 48 točk zaostanka, kar je praktično dve zmagi.

Kimiju že krepko teče voda v grlo

"Naša odločitev bo odvisna od Raikkonenove celotne predstave. Tu mislim na njegov celosten pristop: kako dela z inženirji, kako zbira točke, kako komunicira z mediji. Nismo še niti na polovici sezone. Ni še čas, da bi šel h Kimiju in mu rekel, ali nanj računamo tudi v prihodnji sezoni ali ne. Hočem, da so fantje osredotočeni na to, kar delajo in da dajo svoj maksimum. Jaz bom dal svoje mnenje o Raikkonenu, končno odločitev pa bo sprejel predsednik Ferrarija Sergio Marchionne," je za crash.net povedal Maurizio Arrivabene.

Šef Ferrarijeve ekipe f1 pa je za finski časnik Turun Sanomat razkril, da je Ferrari za razjasnitev tega, ali bo podpisal opcijo za prihodnjo sezono, ki jo ima v pogodbi s Fincem, že določil dan D: "Kimi zelo dobro ve, kaj hočem od njega. Mora zbirati točke in pokale. Jeseni bomo vedeli več. Odločitev o Kimijevi prihodnosti bo padla po dirki v Monzi (6. september)." Raikkonen ima torej na voljo samo še štiri dirke (Silverstone, Hungaroring, Spa, Monza), da prepriča Ferrari, da je vreden rdečega dirkalnika.

In kaj pravi na vse to Kimi Raikkonen? Finec je v dirkaškem koncu tedna VN Avstrije medijem razložil: "O tem se nimamo kaj pogovarjati. Ferrari ima pogodbo in on jo mora podpisati. Tako preprosto je to. To ni moja odločitev. Morate vprašati moštvo. Če ne bom ostal pri Ferrariju, ne bom z nobenim drugim moštvom. Mislim, da ste vi bolj zaskrbljeni kot jaz. Zmeraj sem govoril, da ne bo konec mojega življenja, če ne bom dirkal v naslednji sezoni. A hočem ostati v f1 in moštvo gre definitivno v pravo smer."

Ferrari bi dal 4 milijone evrov, Williams zahteva 15

Je pa Raikkonen popolnoma izgubil živce, ko ga je eden izmed novinarjem vprašal, če bi pri podaljšanju pogodbe za prihodnjo sezono pristal na znižanje plače: "Ste videli mojo pogodbo? Ne? No, torej pridete k meni s tem sranjem … Niste videli pogodbe, a pišete o njej? Torej pišete stvari, ki niso resnične? Morda bi morali začeti pisati o stvareh, ki bi imele smisel …"

Če gre verjeti nemškemu Bildu, Ferrari igra dvojno igro. Po eni strani govori, da še ni odpisal Raikkonena, po drugi strani pa naj bi Williamsu za Valtterija Bottasa ponudil 4 milijone evrov.

Britansko moštvo mora dati blagoslov za Finčev odhod, saj ima v pogodbi opcijo še za prihodnjo sezono. "Bilo bi škoda, če bi Bottas zapustil moštvo. Vem, da se tukaj dobro počuti in je pomemben del moštva," je govorice o Valtterijevem prestopu k Ferrariju pokomentiral Williamsov tehnični direktor Pat Symonds. Bild je še razkril, da je šefica Williamsa Claire Williams za Bottasa zahtevala nič manj kot 15 milijonov evrov, a je Ferrarijev šef Maurizio Arrivabene to zavrnil. Je pa v javnost pricurljal datum, do katerega se mora Williams odločiti, ali bo zadržal Bottasa. To naj bi bil 31. julij.

V debato o Bottasovi prihodnosti se je vključil tudi Mercedesov šef Toto Wolff, ki je Valtterijev menedžer. "Valtteri ima pred seboj lepo prihodnost. Če pogledate, katera je naslednja generacija najboljših dirkačev, lahko vidite Valtterija, Ricciarda in morda Kvjata. Ti fantje so v prvi liniji, nato jim sledi mlajši Max Verstappen," je za finski Turun Sanomat poudaril Wolff.

Če bo Bottas pri Ferrariju zamenjal Raikkonena, bo glavni kandidat za njegov sedež pri Williamsu Nico Hulkenberg. Nemec ni zanimiv za Ferrari, čeprav je hiter, ker italijansko moštvo noče imeti v ekipi dveh Nemcev.

Ne spreglejte