Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
23. 9. 2015,
17.55

Osveženo pred

8 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Tim Gajser Tim Gajser

Sreda, 23. 9. 2015, 17.55

8 let, 1 mesec

Na krilih Tima Gajserja Slovenci še na pokal narodov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Pokal narodov, tradicionalna sklepna preizkušnja sezone za motokrosiste, bo letos za slovensko ekipo imel še poseben pomen.

Čeprav je Gajser v tem trenutku najbolj vroč član slovenske motokrosistične zasedbe, ga na današnji predstavitvi ekipe v Ljubljani ni bilo. Pri krovni zvezi AMZS so ga opravičili, ker je po vrnitvi iz ZDA, kjer si je v nedeljo privozil naslov prvaka, odšel neposredno v Milano, tam bo opravil še nekaj testiranj na 450-kubičnem motorju, s kakršnim bo tudi nastopal v Franciji. Iz Italije pa bo pot nadaljeval neposredno v Ernee, tako da se bo v domovino vrnil šele naslednji teden.

"Zame bo to peti nastop na pokalu narodov v motokrosu. Veselim se ga, to je največja tekma v sezoni. Za letošnji nastop imamo zelo dobro ekipo, prvi cilj je sobotna uvrstitev v finale, v nedeljo pa finale čim bolje odpeljati," je Gajser prek AMZS sporočil svoja pričakovanja.

Ob njem bosta v ekipi še Klemen Gerčar, nekdanji svetovni prvak razreda MX3, ter Peter Irt. Gajser bo v Franciji tekmoval v razredu open, Gerčar v svojem razredu MXGP, Irt pa v MX2.

Lani je bila slovenska ekipa v latvijskem Kegumsu 20., a predvsem zaradi poškodbe Gajserja, ki si je na kvalifikacijah poškodoval hrbtenico in na dirki ni nastopil. V slovenski ekipi upajo, da bodo vsi dirkači zdravi in ne bodo imeli smole s poškodbami, realna pa so pričakovanja o uvrstitvi v finale A, kjer bodo nato skušali priti čim višje. V kvalifikacijah si bo finale A zagotovilo 19 najboljših od 35 prijavljenih ekip, zadnje mesto bo nato zasedla še zmagovalka nedeljskega finala B.

"Imamo možnost nastopiti z dvema svetovnima prvakoma, to je za tako majhno državo neverjetno. Najprej bi rad čestital Timu, mislim, da bo to, da je svetovni prvak, šele prišlo za njim. Na pokalu narodov upam, da bomo lahko vseh šest voženj odpeljali nepoškodovani in brez tehničnih težav, da bomo lahko neovirano odpeljali svoje dirke. Sam si želim, da bi se uvrstil nekje med 10. in 15. mestom," pravi Gerčar.

"Vsekakor je lepo tekmovati skupaj z dvema prvakoma. Mislim, da smo sposobni narediti veliko. Točne uvrstitve ne bomo izdali, mislim pa, da bo dobra," dodaja Peter Irt.

"Predvsem upam, da ne bo poškodb. Mislim, da uvrstitev v finale A ni vprašljiva. Upam, da se bomo lahko uvrstili okrog desetega mesta, vse, kar bo višje, pa bo že skoraj neverjetno. Podlaga je tam podobna kot v Sloveniji, tako da s tem ne bo težav. Tim bo nosilec naše ekipe, tako kot že lani, ko ga je žal zadržala poškodba," je dogajanje strnil vodja ekipe Herman Jakolič.

Podobno tekmovanje, pokal narodov, pa bodo imeli teden dni pozneje tudi reprezentanti v supermotu, ki so se prav tako predstavili danes. Na sceno se slovenski tekmovalci vračajo po treh letih premora, nazadnje so bili v Španiji 2011 na 11. mestu.

Slovenske barve bodo 4. oktobra v italijanskem Jesolu branili Tine Saražin, Anže Mlakar in Marko Ukota. V slovenski ekipi pričakujejo predvsem preboj v finalne nastope, a se obenem zavedajo, da gre za ekipno preizkušnjo, kjer lahko že najmanjša težava ali napaka enega od tekmovalcev prepreči uspeh.

"To so naši najboljši trije dirkači, ki jih trenutno imamo. A to je ekipna preizkušnja in če ostaneš brez ene uvrstitve, nimaš možnosti. Za začetek bi se radi uvrstili v finale A, tam pa potem iskali čim boljšo uvrstitev," je strnil pričakovanja vodja ekipe Slavko Šauer. "Progo že malo poznamo, saj smo na njej že nastopali. Konkurenca bo težka, a mislim, da lahko merimo med deset," pa je dejal Ukota.

Na tekmovanje je prijavljenih 17 reprezentanc, favoriti so Italijani, Francozi in Avstrijci.

Ne spreglejte