Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
26. 3. 2023,
17.55

Osveženo pred

1 leto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,33

Natisni članek

Jago Geerts Jeremy Seewer GasGas Jorge Prado Jeffrey Herlings Ruben Fernandez Honda KTM Jan Pancar Tim Gajser Tim Gajser Sardinija MXGP motokros

Nedelja, 26. 3. 2023, 17.55

1 leto

MXGP Sardinije

Herlings se je vrnil: stota zmaga!

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,33
Jeffrey Herlings Sardinija | Jeffrey Herlings je v drugi vožnji iz 15. mesta po štartu napredoval na drugo. | Foto Juan Pablo Acevedo/KTM

Jeffrey Herlings je v drugi vožnji iz 15. mesta po štartu napredoval na drugo.

Foto: Juan Pablo Acevedo/KTM

Svetovno prvenstvo v motokrosu se je nadaljevalo z VN Sardinije. V elitnem razredu MXGP je prvič po novembru 2021 zmagal Jeffrey Herlings, kar je njegova stota zmaga v svetovnem prvenstvu. Drugi je bil Glenn Coldenhoff, tretji pa Jorge Prado. V MX2 je še drugič letos zmagal Jago Geerts. Edini Slovenec v Rioli Jan Pancar je osvojil 11. mesto, kar je njegov najboljši dosežek na sardinski mivki.

Tim Gajser 2023
Sportal Gajser kmalu na motorju, tekmeci dirkajo na Sardiniji

Jorge Prado je v prvi vožnji vodil od štarta do cilja. | Foto: Juan Pablo Acevedo/GasGas Jorge Prado je v prvi vožnji vodil od štarta do cilja. Foto: Juan Pablo Acevedo/GasGas Vodilni v prvenstvu MXGP Jorge Prado (GasGas) je potrdil, da je po dveh sezonah razočaranj letos v boljši formi. V prvi vožnji VN Sardinije je dobil štart in se ni več ozrl nazaj. Privozil si je več kot 12 sekund prednosti pred prvimi tekmeci in nato samo še kontrolirano odpeljal do cilja. Drugi je bil Jeffrey Herlings (KTM), ki tudi na svoji ljubi mivki še ni tako dominanten kot nekoč. Na dirke se je namreč vrnil po 16 mesecih. Več kot pol vožnje je sicer na drugem mestu vozil Jeremy Seewer (Yamaha), po padcu pa jo je na koncu končal na šestem mestu. Je pa dvakrat padel zmagovalec VN Argentine Ruben Fernandez (Honda) in nato odstopil.

Gajserjev ekipni kolega Ruben Fernandez je bil samo 16. | Foto: Honda Racing/ShotbyBavo Gajserjev ekipni kolega Ruben Fernandez je bil samo 16. Foto: Honda Racing/ShotbyBavo Bolj dramatična je bila druga vožnja. Prado in Herlings sta slabo štartala, Španec je bil po prvem zavoju peti, Nizozemec šele 15. Povedel je Glenn Coldenhoff (Yamaha) in vodstva ni več izpustil iz rok. Kot pravi Nizozemec je dokazal, da je tudi on na mivki odličen. Medtem Prado v vožnji za tekmeci ni bil prepričljiv kot takrat, ko dirka na prvem mestu. Vožnjo je končal na šestem mestu. Herlings pa se je hitro prebil na sedmo mesto, nato pa v zadnjih 10 minutah "pohodil plin" kot v najboljših časih. Tri kroge pred ciljem je v troboju z več prehitevanji opravil z Romainom Febvrom (Kawasaki) in Maximom Renauxjem (Yamaha) ter drugo vožnjo končal na drugem mestu. Znova pa razočaranje za Fernandeza: padec in 11. mesto.

V točkovnem seštevku obeh voženj je s 44 točkami veliko nagrado Sardinije osvojil Herlings, kar je njegova stota zmaga v svetovnem prvenstvu. Pokal za konstruktorsko zmago je prejel novi šef ekipe KTM, legendarni Antonio Cairoli. Drugo mesto je z 41 točkami osvojil Coldenhoff, tretje pa s 40 Prado. Fernandez je bil 16.

Aktualni svetovni prvak Tim Gajser (Honda) po februarskem zlomu stegnenice še ne nastopa. A dobro okreva in je ta konec tedna že kolesaril po Pohorju.

MXGP Sardinije:

1. Jeffrey Herlings (KTM) 44 točk

2. Glenn Coldenhoff (Yamaha) 41
3. Jorge Prado (GasGas) 40
4. Maxime Renaux (Yamaha) 38
5. Calvin Vlaanderen (Yamaha) 36
6. Jeremy Seewer (Yamaha) 29
7. Romain Febvre (Kawasaki) 28
8. Brent van Doninck (Honda) 25

Skupni seštevek (2/19):

1. Jorge Prado (GasGas) 100 točk
2. Jeffrey Herlings (KTM) 93
3. Maxime Renaux (Yamaha) 78
4. Romain Febvre (Kawasaki) 78
5. Glenn Coldenhoff (Yamaha) 75
6. Calvin Vlaanderen (Yamaa) 65
7. Ruben Fernandez (Honda) 63
8. Jeremy Seewer (Yamaha) 57
Ruben Fernandez Honda MXGP Argentina
Sportal Najprej poslal dobre želje Gajserju, nato šokiral svet motokrosa

Pancar na sardinski mivki še nikoli boljši

Jago Geerts | Foto: AP / Guliverimage Jago Geerts Foto: AP / Guliverimage V razredu MX2 je Jago Geerts (Yamaha) v Argentini osvojil tako kvalifikacijsko dirko kot obe vožnji glavne dirke (60 točk). Najhitrejši je bil tudi na sobotnih kvalifikacijah na Sardiniji, v prvi vožnji pa vendarle prvič letos premagan. Samo zato, ker je naredil dve napaki, se je dvakrat znašel v mivki. A je tako močan, da je vseeno osvojil drugo mesto. Boljši je bil le Kay de Wolf (Husqvarna). V drugi vožnji je bil Geerts spet številka ena, De Wolf pa drugi. Oba sta tako osvojila po 47 točk, a je veliko nagrado osvojil Geerts, ker je bil boljši v drugi vožnji. 

Edini Slovenec na progi Riola Sardo Jan Pancar (KTM) je prvo vožnjo odpeljal brez večjih napak, izkoristil nekaj napak tekmecev in s krogom zaostanka osvojil 12. mesto. Še boljši je bil v drugi vožnji, ko je bil po štartu 11., na koncu pa 10. Z 20 točkami je osvojil skupno 11. mesto na VN Sardinije, kar pomeni izenačenje njegovega najboljšega dosežka na mivki (v Belgiji in Latviji je že bil 11., na Sardiniji pa v preteklih dveh letih 14.).

Po dveh od 19 velikih nagrad v skupnem seštevku prvenstva MX2 s 117 točkami vodi Geerts, Pancar je s 40 točkami deseti.

Drugega aprila prva dirka slovenskega prvenstva

Naslednjo nedeljo (drugi april) bo v Prilipah prva dirka letošnjega državnega prvenstva. Svetovno pa se bo nadaljevalo z veliko nagrado Švice na velikonočni konec tedna, ko bodo treningi in kvalifikacijska dirka v soboto, glavni dve vožnji pa v ponedeljek, 10. aprila.

Sardinija Alghero
Trendi Več kot le rajske plaže, Sardinija za popotnike
Ne spreglejte